Az eredeti változatot rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel ízesítik, mivel azonban ez a mi ízlelőbimbóinknak eléggé idegenszerű, elhagyom. Helyette kevés narancslikőr kerül bele, ami a pudingot illatossá teszi. Az egyik kedvenc desszertem, amilyen egyszerű, olyan meggyőző. Legfinomabb rizsliszttel sűrítve, így kissé olyan ízű, mint egy krémes, sima tejberizs.
Krémes tejpuding (muhallebi)
Hozzávalók (6-8 adag)
1 l tej
7 dkg rizsliszt
csipetnyi só
10 dkg cukor
2 evőkanál narancslikőr (pl. Cointreau)
A rizslisztet csomómentesre keverjük 2,5 dl hideg tejjel. A többi tejet forráspontig melegítjük, majd hozzáadjuk a lisztes masszát. Közepes lángon, állandó keverés mellett sűrűre főzzük, a cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor besűrűsödik. Addig főzzük, amíg puding állagú lesz. Hozzáadjuk a narancslikőrt. Tálkákba vagy poharakba merjük, és lehűtjük. Magában is nagyon finom, de készíthetünk hozzá szezonális gyümölcsöt, például epret. A karamellizált eperkompóthoz lábasban karamellizáljunk kb. 6 dkg cukrot. Amikor sötét borostyánszínű, beleteszünk 25 dkg felkockázott epret. Hozzáadjuk fél citrom levét, és egy vaníliát. A karamella kissé megkeményedik, de a gyümölcs azonnal levet enged, így azzal ismét feloldódik. Néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről, és összekeverjük 25 dkg friss, felkockázott eperrel. A kompótot tálaláskor a tejpuding tetejére kanalazzuk, megszórjuk pisztáciával.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com