chili&vanília - Tavaszi pite

  • .
  • 2011. május 19.

Trafik

Dübörögni ugyan még nem dübörög a szezonja, de helyenként már felbukkan. Azok a - szerencsére szaporodó számban lévő - éttermeink, amelyeknek étlapját valóban az évszak és a piac határozza meg, hetente rukkolnak elő valamilyen rebarbarás ajánlattal.
Ki chutneyként, például kacsamáj mellé, ki édes-savanyú köretként, a többség desszertként, sokan fagylalt formájában. Az angol gasztronómiai magazinokkal szemben - amelyekben gyakran kicsattanóan pink vagy piros színben tündököl - nálunk többnyire halványzöld, fehér külsővel jelenik meg. Típusától függően színben a sötét rózsaszínűtől a zöldig terjedhet, nálunk kizárólag az utóbbi terem. Ha édességnek szánjuk és mutatósabbá szeretnénk varázsolni, akkor az a trükk, hogy eperrel együtt készítsük, mert átveszi a színét, és ízben is harmonizálnak. Tejfölösen, sóskához hasonló mártásként, pitékben, dzsemként, kompótként a legfinomabb, de savanyúsága miatt sültekhez is passzol. Az alábbi pite az egyik kedvenc elkészítési módom, ráadásul a legjobb omlós tészta arányait is örökre megjegyzi általa az ember. A 3:2:1 (3 egység liszt, 2 egység zsiradék, 1 egység folyadék) arányt könnyű megjegyezni, és tökéletesen működik. Rusztikus, házias, amolyan igazi délutáni sütemény. A rebarbara remekül harmonizál fűszerekkel, pl. vaníliával, gyömbérrel vagy kardamommal, lehet kísérletezni.

Epres rebarbarapite vaníliávalHozzávalók (10 szelet)

Tészta:

45 dkg lisztcsipet só30 dkg hideg vaj (felkockázva, esetleg reszelve)1,5 dl jeges víz

Töltelék:

fél kg rebarbara (kb. 6 nagy szár)

25 dkg eper, megpucolva25 dkg cukor (a gyümölcs savanyúságától függően)2 evőkanál citromlé1 vanília kikapart magja4 dkg étkezési keményítő

Elkészítjük a tésztát: a liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú, látható maradjon benne. Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épp, hogy összeálljon. Lapos korongot formázunk belőle, és fóliába csomagolva 20 percig hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztából egy ökölnyit félreteszünk (ez lesz a rács a tetején), a többit kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, magas falú tortaformát (vagy magasabb falú, cakkos szélű piteformát) úgy, hogy a tészta kb. 2 cm-re túllógjon a peremén. A rebarbarát meghámozzuk (ha nagyon fiatal, zsenge, akkor nem szükséges), 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Összeforgatjuk a felkockázott eperrel, cukorral, citromlével, a vanília kikapart magjával és a keményítővel (utóbbinak az a szerepe, hogy felvegye a sülés során keletkező levet, a sütemény szeletelhető legyen). A tésztaburokba teszszük. A maradék tésztát kinyújtjuk, hosszú csíkokat vágunk belőle, majd a sütemény tetejét berácsozzuk. 200 fokon egy óráig sütjük. Mascarponéval vagy hideg tejszínhabbal, esetleg vaníliafagylalttal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk