Epres rebarbarapite vaníliávalHozzávalók (10 szelet)
Tészta:
45 dkg lisztcsipet só30 dkg hideg vaj (felkockázva, esetleg reszelve)1,5 dl jeges víz
Töltelék:
fél kg rebarbara (kb. 6 nagy szár)
25 dkg eper, megpucolva25 dkg cukor (a gyümölcs savanyúságától függően)2 evőkanál citromlé1 vanília kikapart magja4 dkg étkezési keményítő
Elkészítjük a tésztát: a liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú, látható maradjon benne. Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épp, hogy összeálljon. Lapos korongot formázunk belőle, és fóliába csomagolva 20 percig hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztából egy ökölnyit félreteszünk (ez lesz a rács a tetején), a többit kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, magas falú tortaformát (vagy magasabb falú, cakkos szélű piteformát) úgy, hogy a tészta kb. 2 cm-re túllógjon a peremén. A rebarbarát meghámozzuk (ha nagyon fiatal, zsenge, akkor nem szükséges), 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Összeforgatjuk a felkockázott eperrel, cukorral, citromlével, a vanília kikapart magjával és a keményítővel (utóbbinak az a szerepe, hogy felvegye a sülés során keletkező levet, a sütemény szeletelhető legyen). A tésztaburokba teszszük. A maradék tésztát kinyújtjuk, hosszú csíkokat vágunk belőle, majd a sütemény tetejét berácsozzuk. 200 fokon egy óráig sütjük. Mascarponéval vagy hideg tejszínhabbal, esetleg vaníliafagylalttal tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com