kulthírek

  • .
  • 2011. május 19.

Trafik

KERESZTAPA: AZ ELÕZMÉNY Mario Puzo klasszikus maffiaregénye, A Keresztapa kiadója bejelentette: az 1999-ben, 78 éves korában elhunyt író örökösei felhatalmazást adtak Ed Falcónak, hogy írja meg a regény előzményét. A The Corleone Family az 1930-as években játszódik, egy meg nem valósított Puzo-forgatókönyv nyomvonalán. A Keresztapa 1969-es megjelenése óta húszmillió példányban kelt el, népszerűsége elválaszthatatlan a Francis Ford Coppola rendezte filmváltozat sikerétől. GYERMEK- és IFJÚSÁGI SZÍNHÁZAK A Nézőművészeti KFT Scherer Péter rendezte előadása, A gyáva, valamint a szlovákiai Csavar Színház Gál Tamás rendezte előadása, A nagyidai cigányok kapta megosztva a Marczibányi Téri Művelődési Központban rendezett 6.
Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját. Díszoklevelet kapott három előadása elismeréseként a Stúdió K. A további díjakon a Tintaló Társulás, a Mesebolt Bábszínház, a Manna Kulturális Egyesület, a Budapest Bábszínház, a Káva Kulturális Műhely, a Ziránó Színház, valamint a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház osztozott.

GYÁSZ 64 éves korában elhunyt Kartal Zsuzsa: első verseskötete (Így döntöttem) megjelenésekor, 1976-ban újságíróként dolgozott (Magyar Nemzet, Új Tükör), később Vergiliust és Ovidiust fordított. Az SZDSZ-ben politizált, a 90-es évek elején önkormányzati képviselő is volt.

FOLKBEATS Féléves sorozat után elérkezett a Folkbeats tehetségkutató verseny döntője: május 22-én a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Házban, a világzenei kategóriában A Köztársaság Bandája, a Meszecsinka és a Holdudvar, a népzenei kategóriában a Berka együttes, Guessous Majda Mária és a Magos Együttes lép fel, a díjátadó bulit pedig 28-án, a Millenárison tartják.

KRÉTAKÖR Elindult a Krétakör új honlapja, rajta minden, ami aktuális, és sok minden, ami a múlt - szövegek, programok, vélemények, videók: kretakor.eu.

JÖN A WUPPERTALI TÁNCSZÍNHÁZ A Magyarország uniós elnökségéhez illesztett kulturális programok sorának vége felé a Tanztheater Wupperthal társulata szerepel a Nemzeti Színházban: a két éve elhunyt Pina Bausch egyik utolsó koreográfiáját, a Sweet Mambót mutatják be. Az előadás hat női és három férfi táncosa a két nem viszonyrendszerének változatait járja körül mozgásban - sőt szóban is.

EUROVÍZI": NYERT AZERBAJDZSÁN Wolf Kati What About My Dreams című számával csak a 22. helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztivál düsseldorfi döntőjében. Az egyes országok zsűrijei és az európai tévénézők együttesen az Ell és Nikki alkotta azerbajdzsáni duó Running Scared című dalának adták a legtöbb szavazatot, így a nyertes jogán a show házigazdája jövőre Baku lesz. A második helyen az olasz Raphael Gualazzi (Madness of Love), a harmadikon a svéd Eric Saade végzett (Popular). A műsort több mint 120 millióan nézték, a produkció költsége 12 millió eurót tett ki.

ROYAL PHILHARMONIC: NYERT FISCHER Az 1813-ban alapított brit Királyi Filharmóniai Társaság az 1870-ben indított Arany Díj mellett 1989-ben létrehozta a tizenhárom kategóriára kiterjedő Zenei Díjat, amelyet idén a karmesterek közül Fischer Ivánnak ítéltek. Az indoklás szerint az Orchestra of the Age of Enlightenment élén 2010-ben vezényelt Beethoven-szimfóniákkal érdemelte ki az elismerést a kategória másik két jelöltje, Szemjon Bicskov és Esa-Pekka Salonen előtt. A kamarazenekarok közül a Takács Quartet kápráztatta el a zsűrit, ugyancsak Beethoven vonósnégyeseinek 2009-2010-es ciklusával. A zenekar 1975-ben alakult Budapesten, jelenleg a Colorado állambeli Boulderben működik, tagjai Edward Dusinberre (első hegedű) Schranz Károly (második hegedű), Geraldine Walther (brácsa) és Fejér András (cselló).

SUZANNE VEGA ÉS CARSON McCULLERS Carson McCullers Talks About Love címmel Suzanne Vega magára öltötte, színre írta és a New York-i Rattlestick Playwrights Theater színpadán elő is adja az amerikai írónő élettörténetét. 17 éves korában, a könyvtárban lett figyelmes az írónő portréjára, akinek a vonásai némileg emlékeztették is önmagára, de egy "bölcs öreg gyermek" arcát látta meg bennük. Aztán magába szippantotta a mindössze néhány regényt (Magányos vadász a szív; Egy arany szem tükrében; Az esküvői vendég; "ra mutató nélkül) és kisprózákat felvonultató életmű ereje. Carson McCullers 1940-ben, 23 éves korában robbant be az amerikai irodalmi köztudatba a Magányos vadász a szívvel, aminek 1968-as megfilmesítését már meg sem érte: súlyos fiatalkori betegségekben és alkoholizmusban szenvedett, 1967-ben, 50 évesen hunyt el. A Kay Matschullat rendezte monodrámába épített tíz dal felét Suzanne Vega még főiskolás korában írta McCullers ihletésére, a többit most a zongorakíséretet ellátó Duncan Sheikkel együtt.

RADIKÁLIS ZSID" KULTÚRA Ami tegnap még merész újításnak számított, mára múzeumi tárggyá nemesedett - a művészet működésének, közkinccsé válásának, klasszicizálódásának felgyorsult tempóját is példázza két kiállítás, amelyeket párhuzamosan rendeztek meg a párizsi Musée d'art et d'histoire du Juda•sme és a berlini Jüdisches Museum termeiben. A 90-es évek legelején New Yorkból indult mozgalom, a Radical Jewish Culture történetét, teljesítményeit és Európára is gyorsan átsugárzó hatását mutatják be július közepéig (az első ilyen fesztivált 1992-ben rendezték Münchenben). A zsidó kulturális hagyományokat dzsessz, rock, punk, avantgárd zenével ütköztető mozgalom meghatározó muzsikusai (John Zorn, Marc Ribot, David Krakauer, Frank London, Anthony Coleman, Ben Goldberg) természetesen fő helyet kaptak a kiállításokon - némelyikük koncertet is ad ez alkalomból. Részletek a két múzeum honlapján.

Figyelmébe ajánljuk