Tartalom

Narancs XXIII. évf. 20. szám(2011.05.19. (2011-05-19)

Publicisztika

Publicisztika

2014-ről még egyszer

Tény, hogy a 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvény 44. cikk (3) bekezdése értelmében a Költségvetési Tanácsnak (KT) jogában áll megvétózni Magyarország költségvetését. Tény, hogy az alaptörvény 3. cikk (3) bekezdés b) pontja értelmében a köztársasági elnök feloszlathatja az Országgyűlést, ha az adott év március 31-ig nincs központi költségvetés. Még nem tény, de mérget lehet venni arra, hogy 2014-ben és 2015-ben a KT tagjai egytől egyig Orbán Viktor bizalmasai lesznek. Az Orbánt és pártját esetlegesen leváltó új kormánynak számolnia kell azzal az eshetőséggel, hogy a KT megvétózza a költségvetést, majd Schmitt Pál feloszlatja az Országgyűlést, és új választást ír ki.

Publicisztika

A norma nyomában

Szigetvári Viktor Nincsen vészkijárat című írásában (Magyar Narancs, 2011. május 5.) hibás demokráciafelfogásban marasztalja el Eörsi Mátyást (lásd: 2014, Magyar Narancs, 2011. április 28.) és mindazokat, akik szerint egy esetleges 2014-es választási győzelmet követően a mostani ellenzéknek, az akkori győzteseknek népszavazással, azaz törvénytelenül kell hatályon kívül helyezniük vagy megváltoztatniuk az Alkotmányt és a többi jogi és intézményi időzített bombát, amelyeket a Fidesz rakott le, illetve a jövőben lerakhat. Szigetvárinak igaza van - ám a helyzet ennél rosszabb. Nem eltérő demokráciafelfogásról, hanem jogkövetésről vagy annak a hiányáról beszélünk. Mindez sokkal szélesebb és kínosabb kérdéseket vet fel a politikai elit és az egész társadalom szempontjából.

Publicisztika

A kecsesen ringó fecske esete a győzelem napjával - Hová tűnt a II. világháború?

Magyarországon, amiképpen Oroszországban, nem létezik a II. világháború. Az orosz történelmi tudatban a helyén a Nagy Honvédő Háború áll, amely 1941. június 22-étől, a Szovjetunió német megtámadásától a szovjet győzelem napjáig, 1945. május 9-ig tartó időt - a bűntől a bűnhődésig - foglalja magába. A II. világháború szovjet szempontból legkínosabb epizódjai, a Molotov-Ribbentrop-paktum, Lengyelország lerohanása, a balti államok, Nyugat-Ukrajna, Fehéroroszország megszállása, a katyni mészárlás így a Nagy Honvédő Háború 1418 napos időhatárán kívül kerülnek.

Publicisztika

Esemény után

Egy idősödő, őszes férfiú, a világpolitika és a világgazdaság második legfontosabbnak mondott figurája pucéran hajkurászik egy fekete szállodai alkalmazottat. Ugyanilyen abszurd látvány lehetett Angela Merkel arckifejezése is, amikor értesült, hogy szabad a délutánja, ugyanis tárgyalópartnere - akivel az uniós hitelcsomagok meg az euró jövőjének bizonyos részleteit kellett volna átbeszélnie - nem fog ráérni; egy teleköpködött padlójú harlemi rendőrőrsön tartják vasban, nemi erőszak kísérlete miatt. Ez csak egy telefonbetyár practical joke-ja lehet. De nem az volt.

Publicisztika

Fogat fogért

"Ne mi kapjuk a legtöbbet" - emlékeznek még Orbán Viktor első kormányzása alatt hírhedtté vált intésére? Bár nem kis disznóság volt, de jobb, ha elfelejtik. Maga az érintett is túllépett rajta, második uralkodására már sutba hajított minden álszemérmet. Mert természetesen a szövege nem szeméremről tanúskodik, hogy tudniillik ne vegyünk el annyit a közösből, amennyit csak bírunk, elég lesz egy kicsivel kevesebb is. (Az Orbán Viktor fejében nem fordult meg akkor sem, hogy semennyit, mert ők épp szolgálni szegődtek.) Inkább arról szólt a citált közlése, hogy ha túl sokat veszünk el, az feltűnő lesz, és magyarázkodnunk kell majd miatta, esetleg bukhatjuk általa a következő választást (bár erősen kétséges, hogy erre komolyan gondolt volna). Mindenesetre a felesége résztulajdonában álló Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. egy csomó helyre folyamodott állami támogatásért; nem is sikertelenül.

Publicisztika

Helyesbítés

Május 5-én megjelent Gerincproblémák című cikkünkben tévesen állítottuk, hogy a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség évi 110 milliárd forint közpénz felett rendelkezik. A valóság ezzel szemben az, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 18 milliárd forintot különített el a közigazgatásban megvalósuló informatikai fejlesztések koordinálására.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Egy nem hívő nézi a boldoggá avatást Magyar Narancs, 2011. április 21. A.

Egotrip

Komiszkenyér

Egotrip

Keserveink II. (A róna mosolya)

A konfucianizmus tanítása szerint, ha rossz a kormányzat, tanácsos a hegyek felé venni az irányt. A taoizmus útmutatása szerint viszont akármilyen a kormányzat, a hegyek között a helyünk. Már ha viszonylag nyugalmas, zavartalan életre vágyunk. Vagyis ha nem akarjuk, hogy szüntelenül törvénykezzenek a nevünkben vagy helyettünk vagy felettünk. Ha nem szeretnénk, hogy adókat vessenek ki ránk, szabályozzanak, adminisztráljanak és igazgassanak, de azt sem, hogy ösztönözzenek, lelkesítsenek és sarkalljanak bennünket. Vagyis ha magunkra adó gentlemanek módjára kívánunk élni, és az ilyen élettel összeegyeztethetetlennek tartjuk a permanens felháborodás vagy éppen lelkesedés állapotában leledzeni olyan emberek miatt, akik be sincsenek mutatva nekünk. Egyszóval fel a hegyekbe, ha nem kérünk a politikából.

Belpol

Belpol

Az elszámoltató számolása - A polip bögyében

Önmagában piti ügy: egy politikus vitatható körülmények között egy kis közpénzhez jutott. Ami mégis említésre méltóvá teszi, az az, hogy ezt Papcsák Ferenc - az első elszámoltatási kormánybiztos - tette, és erről utóbb bizonyíthatóan hazudott.

Belpol

Fővárosi közterület-átnevezések - Hirtelen felindulásból

Ha Budapest történetét az utcanévváltozások tükrében írnák meg, tragikomikus olvasmány lenne. Míg másutt a (közterület-elnevezésekben is megnyilvánuló) hagyomány tisztelete általában felülírja az aktuális politikai érdekeket, a magyar fővárosban éppen az efféle nagyvonalúságnak nem látni nyomát: úgy tűnik, a 138 éve történt városegyesítés óta "húsbavágó" kérdés, hogy miről, főleg kiről nevezzenek el utcát.

Új vidékfejlesztési koncepció

Belpol

Kert-Magyarország 2.0

Egy év kormányzás után állt elő az agrártárca átfogó, tíz évre szóló programmal. A családi gazdaságokat preferáló anyagra hazai "nemzeti konzultációs programsorozat" és külföldi népszerűsítés is vár - a kormány a jelek szerint komolyan elhatározta, hogy egy újabb szakterületen járatja le magát és a magyar hazát.

Belpol

Dunaújváros is a csőd szélén - Fenntarthatatlan növekedés

Két héttel azután, hogy lemondott tisztségéről, április 26-án öngyilkos lett Tóth László, a város volt fideszes gazdasági alpolgármestere. Az öngyilkosság okainak kiderítése a rendőrség dolga. A lemondás körülményei azonban a tragédiától függetlenül is érdekesek, mivel egyre gyakoribb jelenségről van szó.

Cserbenhagyott rendvédelem

Belpol

"Senki nem áll a helyünkre"

A Lázár János és Balsai István által benyújtott alkotmánymódosító javaslat értelmében az állam elveheti a rendvédelmi dolgozóktól már megszerzett korkedvezményes szolgálati nyugdíjukat. Ezzel a kormány ismert stílusában üzente meg: senkivel nem tárgyal munkavállalói kiváltságokról. A rendvédelmiek sztrájkkal fenyegetnek, és meginoghat Pintér Sándor belügyminiszter széke is.

Interjú

Belpol

"Nem volt szükségszerű, hogy idáig jussunk"

Szőke Judit kisebbségi szakértő, a Polgár Alapítvány igazgatója

Bár még innen vagyunk az éhséglázadásokon, a "cigánykérdés" megoldatlansága kritikus helyzetet teremtett az ország számos térségében. Van-e még esély a romák helyzetének konszolidálására, vagy elkerülhetetlen a válság mélyülése? - erről beszél a romák felzárkózását segítő Polgár Alapítvány igazgatója.

Külpol

Külpol

Pakisztán: kormány kontra titkosszolgálat - Uszámát ejtették

Az olyan figurák, mint Uszáma bin Ládin, mindig ugyanazt a hibát követik el: úgy gondolják, nemcsak világpolitikai szerepük rendkívüli, de a személyük is. Aztán nem veszik észre, hogy az események lassan átlépnek rajtuk, ők pedig már csak koloncok azok nyakán, akik korábban is csak eszközként használták őket.

Külpol

Görögország - Ütemzavar

Amikor az EU, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "trojkája" - ahogy a görög sajtó nevezi - tavaly májusban megnyitott Athén számára egy 110 milliárd eurós hitelkeretet, a görög kormány ennek fejében kőkemény megszorító intézkedéseket vállalt. A bizakodás, hogy a megállapodás eredményeképpen a görög államháztartás hiányát 2014 végéig sikerül három százalék alá szorítani, egészen az év végéig kitartott, és a keretösszeg újabb és újabb részleteit utalták át. Az optimizmusra a szükségköltségvetés előirányzatai, a közalkalmazotti bérek és juttatások lefaragása, az áfa fölemelése, valamint a kormány privatizációs tervei adtak alapot. 2011 elejére viszont egyre világosabbá vált, hogy Görögország nem lesz képes önerőből visszatérni a nemzetközi pénzpiacokra, sőt a fenyegető államcsődöt csak újabb hitelfelvétellel tudja elkerülni, ami az EU-ban, főleg a hitelnyújtásban a legnagyobb részt vállaló Németországban súlyos aggodalmakat váltott ki. A németek már az eddigi segítségnyújtást is pénzkidobásnak tekintették, most pedig még inkább kétségbe vonják, hogy Görögország képes lesz valaha is a kölcsönök visszafizetésére. És az aggodalmuk nem alaptalan: a görög államháztartás tavalyi hiánya a tervezett 9,4 helyett a GDP-nek csak 10,4 százalékára csökkent - ami persze így is dicséretes az egy évvel korábbi 15 százalékhoz képest. Viszont eközben már a GDP 143 százalékára rúgott az államadósság, miközben a görög állampapírok rizikófelára egyre feljebb szökik. Maga a GDP viszont továbbra is csökken, ám nő a munkanélküliség aránya, a 18-24 éves "elátkozott generáció" körében meghaladva a 40 százalékot.

Trafik

Trafik

chili&vanília - Tavaszi pite

Dübörögni ugyan még nem dübörög a szezonja, de helyenként már felbukkan. Azok a - szerencsére szaporodó számban lévő - éttermeink, amelyeknek étlapját valóban az évszak és a piac határozza meg, hetente rukkolnak elő valamilyen rebarbarás ajánlattal.

Trafik

mi a kotta? - Lelkesülési pillanat

Ha úgy vesszük, az idei esztendő voltaképp egyetlen nagy Liszt-maraton, ám azért még így is elkülöníthetünk az év során egy napot, amelyre külön is ráillik ez az elnevezés. 2011 e kitüntetett napja a május 22-i vasárnapra esik, amikor is a Millenáris különböző tereit betölti majd Liszt Ferenc és a crossover egyként eleven szelleme.

Trafik

tévésmaci - Kislibát, most tarkázom a nyakát!

Amikor Sztupa és Troché elhagyván az erdőt, a naplementébe visszafordultak, s megpillantották a vörös fény közepén azt a hatalmas, délceg paripát, ami akár az egyszarvú is lehetett, két lehetőség merült fel a folytatásra. Mielőtt bemutatnánk ezeket, tisztázzuk, mi az, hogy "lehetett"? Csak az egyszarvú lehetett, hisz' mi a fenét keresne egy jó kiállású ló a Kacsaúsztató melletti erdőben? Arra a gebék is csak nagyon ritkán tévednek, akkor is kizárólag szekér elé fogva.

Trafik

kulthírek

KERESZTAPA: AZ ELÕZMÉNY Mario Puzo klasszikus maffiaregénye, A Keresztapa kiadója bejelentette: az 1999-ben, 78 éves korában elhunyt író örökösei felhatalmazást adtak Ed Falcónak, hogy írja meg a regény előzményét. A The Corleone Family az 1930-as években játszódik, egy meg nem valósított Puzo-forgatókönyv nyomvonalán. A Keresztapa 1969-es megjelenése óta húszmillió példányban kelt el, népszerűsége elválaszthatatlan a Francis Ford Coppola rendezte filmváltozat sikerétől. GYERMEK- és IFJÚSÁGI SZÍNHÁZAK A Nézőművészeti KFT Scherer Péter rendezte előadása, A gyáva, valamint a szlovákiai Csavar Színház Gál Tamás rendezte előadása, A nagyidai cigányok kapta megosztva a Marczibányi Téri Művelődési Központban rendezett 6.

Zene

Zene

lemez - Danger Mouse & Daniele Luppi: Rome

Brian Burton, alias Danger Mouse a pop elmúlt évtizedének egyik kulcsfigurája: legyen szó saját zenekaráról (Gnarls Barkley), projektekről (Broken Bells, Dark Night Of The Soul), producerkedésről (Gorillaz, Beck) vagy gerillalemezről (The Grey Album), mindegyik fronton izgalmasat alkotott. Legújabb munkáját egy Daniele Luppi nevű olasz komponistával vitte véghez.

Zene

folyóirat - Prizma: A gyerekfilm félelmetes világa

Már a borító is rosszat sejtet: egy nem épp bizalomgerjesztő bagoly mereszti rám sárgásan gonosz szemét, pupillái helyén két (még) mosolygó kisgyerek arca látszódik. Odabent sem derűsebb a helyzet: Kapitány Eszter játékosságukban is rémisztő illusztrációi tökéletes kiegészítői, vagy inkább fokozói a pár havonta megjelenő magazin legfrissebb számának.

Zene

könyv - Ray Bradbury: Gyógyír búskomorságra

Bradbury novellásköteteinek lenyűgöző vonása, hogy szerzőjük ezerféleképpen láttatja találkozásainkat a végtelen határaival. Hol szellemesen, hol egész költőien, hol szikár, leíró távolságtartással adja tudtunkra létezésünk korlátait, legyen szó egy pillanatra fel-, majd örökre eltűnő műalkotásról, egy távoli bolygó veszedelmeiről vagy különféle apokalipszisek utáni időkről.

Zene

Könyv - "Sodródni kell..." - Egressy Zoltán: Szaggatott vonal

Egressy Zoltán könyvének már a címe is ismerős lehet a szerző ezt megelőző kötetét ismerők számára. A Most érsz mellé című gyűjteményben volt ugyanis egy Záróvonal című novella - melynek hőse, Vertesz Aba, aki egyébként a Permet című kisprózában is feltűnt, fontos szereplője a Szaggatott vonalnak. Méghozzá úgy lesz központi alak, hogy csupán a fia, az egyes szám első személyű elbeszélő, Vertesz Antal elméjében tűnik fel.

Zene

Lemez - A fantasztikus Róka urak - Fleet Foxes: Helplessness Blues

"Utálom a hippiket, mert a hippik cikik" - hangoztatja gyakran Eric Cartman a South Parkban. Arról nincs információ, hogy a Fleet Foxesról mi a véleménye, bár Robin Pecknold frontember mindig is tiltakozott az ellen, hogy őket hippiknek nevezzék. Az imázsukat végigmérve nehéz lenne Cartmant meggyőzni - Pecknold például úgy néz ki, mint az a favágó, aki több hónap vagy akár év után most merészkedett elő ismét az erdőből, és a civilizációból a kunyhóba visszatérve jön csak rá, hogy megint nem vett borotvát, de sebaj, majd jövőre.

Zene

Lemez - Meleg tapintás - The Feelies: Here Before

Hogy túl késő-e újrakezdeni, vagy éppen túl korai - ezt latolgatja Glenn Mercer énekes-gitáros a The Feelies visszatérő albumának legelső számában, ami a húszévnyi tetszhalálból ébredő zenekar esetében kétszeresen is érvényes felvetés. Hiszen azon túl, hogy egy történelmi érdemekkel bíró formáció ekkora kihagyás után ritkán tud felnőni az örökségéhez - s a hipnotikus punk-popjával az R.E.M.-től a Weezerig szakajtónyi college-bandát ihlető The Feeliestől aligha tagadható el az efféle súlyos hagyaték -, az is igaz, hogy a régi klasszikusokat újfent életre hívó poszt-punk reneszánsz már jócskán lecsengőben van.

Zene

Lemez - Húsleves gazdagon - Beastie Boys: Hot Sauce Committee Part Two

El sem hiszi az ember - még ha leírva látja is: a Beastie Boys, úgy is, mint sajátos intézmény, harminckét kemény éve létezik. Már annak is majd' három évtizede, hogy első lemezük, az átlagosan másfél perces punkszámokat rejtő Polly Wog Stew E.P. megjelent (1982-ben!). Ehhez képest a Hot Sauce Committee Part Two pusztán a nyolcadik albumuk - s akkor már beleszámoltuk a legutóbbi (2007-es), Mix-Up című rapmentes, pusztán instrumentális szösszenetet: nyilvánvaló, hogy karrierjük első, termékenyebb szakaszában buzgóbban termelték az albumokat (no, akkor sem évente), 1994 óta viszont kifejezetten ráérősen dolgoztak.

Zene

Dokumentumfilm - Az élet tánca - Florent de La Tullaye-Renaud Barret: Benda Bilili!

Vajon miért van az, hogy az ember néha ott találja meg a legteljesebb életörömöt, ahol a legtöbb ok volna bánkódni a jelen miatt és szorongani a jövőtől? És miért kell néha a nyilvánvaló fogyatékosságban ráismerni az élet teljességére? A Benda Bilili! c. francia dokumentumfilmben ezek sokkal fontosabb kérdések, mint a zenés sikertörténet.

Zene

film - WINTER'S BONE - A HALLGATÁS TÖRVÉNYE

Anya csendes őrült, apa metamfetamint főz, mint a környéken mindenki, a gyerekek éhesek és fáznak, a nővérük még nincs 18, de máris családfenntartói teendők nyomasztják. Tán a seriff az egyedül jól táplált jelenlévő, de ő csak átmenetileg tartózkodik a portán, azért jött, hogy közölje a rossz hírt: a befőzésben jártas családfőnek nyoma veszett, s ha nem mutatkozik a közelgő tárgyaláson, oda a ház és oda az erdő is.

Zene

Koncert - Dupla krémes - Renée Fleming az operaházban

A tigris, La Regina, La Stupenda - nem is olyan régen, a huszadik század derekán még ilyesforma elragadtatott nevek alatt emlegették a korszak uralkodó operadíváit. Azóta persze nagyot fordult a világ, bizony még a hagyományosan (bár jórészt tévesen) konzervatív tájékként elkönyvelt operai univerzumban is: a repertoár átalakult és egyszersmind kiszélesedett, a fizikai attraktivitás és a színészi adottságok szerepe fölértékelődött, a drámai szopránok, a született Verdi- és Puccini-heroinák kiváltságos helyzete pedig megszűnt. Napjaink nagy női operasztárjai így többségükben inkább mezzo- vagy éppen koloratúrszopránok, no és persze lírai szopránok, mint a végre Budapesten köszöntött Renée Fleming, akit még Solti György ajándékozott meg az írásunk címébe foglalt s jellemzően oly kevéssé ceremoniális becenévvel.

Színház

Színház

A tudás vágya

Gustave Flaubert-Forgách András: Dilettánsok

Csupa finom és érzékeny játék (ráadásul komikus, bohózati intonációban) a Katonában a Flaubert-regényből (Bouvard és Pécuchet) készült Dilettánsok; van mit nézni: elsősorban is a perfekt színészi alakítások tömött sorát, másodsorban pedig azt, ahogy Forgách András adaptációja szépen visszaperli a dilettáns szó eredeti - és ma már keveset használt - jelentését, és gyöngédséggel meg szeretettel tölti föl. Pedig elmehetett volna az áthallások készségesen kínálkozó terepére - de ez sem neki, sem a rendező Ascher Tamásnak nem sajátja.

Film

Film

"Akár húszféle módon is" - Sofi Oksanen író

A nemzetközi sikert arató Tisztogatás után a 34 éves finn-észt írónő első könyve, a Sztálin tehenei is megjelent a Scolar Kiadónál. Ennek a regénynek is szenvedő, kiszolgáltatott nők a hősei, akiknek a sorsa összefonódik a szovjet uralom alatt álló, majd felszabaduló Észtország történelmével. Sofi Oksanen a múlt héten Budapesten járt. Múltról és jelenről, írásról és politikáról kérdeztük.

Film

"Java része merő fikció" - Gaspar Noé filmrendező

Azonos gyakorisággal szólítják zseninek és a vászon megrontójának. Az Egy mindenki ellen című filmjével még csak szűk körben, a Visszafordíthatatlannal már nagyobb nyilvánosság előtt borzolta az idegeket. Hasonló érdemeket mondhat magáénak új filmje, az Enter the Void is, mely egy új forgalmazási rendszer jóvoltából kerül a hazai mozikba. Párizsban beszélgettünk vele.

Képzőművészet

A Kodály Központ és a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Pécsen

Képzőművészet

Két ígéret

Könyv

Könyv

ROSMER JÁNOS: HÁTSÓ ÜLÉS

A metróban láttam meg, bőrgatyában olyan volt, mint Ryan Idol vagy Ken Ryker, vagy egy kitömött ágyékú popsztár. Nem tudtam nem továbbgondolni a testét egyre beljebb, beljebb, a bőr alá egészen." Az Anti-Pygmalion első sorai már felvillantják azt a tekintetet, amellyel a kötet beszélője a világot nézi - és mindenhol becserkészendő férfitesteket lát.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Orvtámadás Az USA Today kinyomozta, hogy a Facebook titokban egy PR-céget bérelt fel, hogy a Google-t gyalázó bejegyzéseket és cikkeket juttasson be a népszerű amerikai blogokra, hírportálokra és a nyomtatott sajtóba. Egy blogger buktatta le a megrendelőket. Hasonmás Másodszor törölték a Facebookról Mark Zuckerberget.

Lokál

Lokál

Éjszakai evés: „Fojtásnak gesztenyepüré”

Kontroll nélkül felfalt, több ezer kalória éjjel, bűntudat és kialvatlanság nappal – ilyen, ha valaki a nemsokára hivatalosan is betegséggé nyilvánított éjjeli evés szindrómában szenved. A hűtőnél portyázó, rendszerint elhízott emberek kisebb része nem is emlékszik a zabálásra.