kertész lesek - BOHÉM BELGA SÖRÖZÕ DEBRECENBEN

  • .
  • 2011. május 12.

Trafik

Állítólag a helyiek nagyon büszkék megújult belvárosukra, mi viszont csendben megjegyeznénk, hogy a pokolba vezető sétálóutca is díszburkolattal van kikövezve. A tisztaság, a rend, a zajmentesség minket is lenyűgöz, ám a végeredmény valahogy túlságosan steril.
Inkább terepasztalra emlékeztet, mint városközpontra, bár olyan vasútmodellezőt még nem láttunk, aki ennyire ízléstelen szökőkúttal bíbelődött volna.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a belváros lakossági szempontból abszolút életképes - szeretik a népek, különben hova is mehetnének, ha már egyszer kimozdultak otthonról. Az egyik üres kirakatban azt olvassuk, "itt hamarosan színvonalas étterem nyílik", mindazonáltal ilyenre most is akad példa.

A Bohém belga sörözőt csak így "hármasban" merjük kimondani, itt ugyanis mindenki belga sörözőnek, nem bohémnak nevezi, ami egyáltalán nem meglepő. Egyfelől hálózattal van dolgunk (Debrecen mellett például Miskolcon, Győrben és Zalaegerszegen is vannak hasonló profilú belga sörözők), de többet nyom a latban, hogy az igen nagy befogadóképességű étterem és kerthelyiség egyáltalán nem "bohémos", bármit is jelentsen ez a roppant kínos kifejezés.

A kerthelyiséget sátor borítja, méretéről sokat elárul, hogy az egyik végében komplett játszóteret alakítottak ki. Kilátás egy hátsó utcára, ami csak azért érdekes, mert a látvány még jobban felerősíti a díszburkolatos bejárat Patyomkin-jellegét.

De mit számít ez, ha a felszolgáló udvarias, az étlap pedig izgalmakat ígér. A bazsalikomos vadgombakrémleves (890 Ft) valóban izgalmas lenne, ha az első kanál nem égetné annyira a nyelvünket, hogy a "csípés" csak az után (kb. fél óra) enyhül, hogy elénk tették a harcsapaprikást túrós csuszával (2790 Ft). Noha a választáskor még fülünkben csengett a nem éppen étvágygerjesztő Cool Head Clan-idézet ("Keleti-főcsatorna / ez itt a szar, a szemét, a mocsok folyója / Keleti-főcsatorna / váááááá...."), a szépen tálalt és remekül fűszerezett megoldás minden ízében megfelelő. Mégis igazán a krumplilángosba rejtett fűszeres tarját (2490 Ft) őrizzük meg emlékezetünkben: a várt sűrű, nehézkes, téli adag helyett, megfelelő fantáziával és arányérzékkel egy ilyen koleszterin-nehézágyú is könnyed tavaszi fuvallattá válhat.

Belga desszert ízelítővel (1190 Ft) szeretnénk megkoronázni az estét, de a három tortácska legfeljebb megédesíteni tudja. A kelleténél kicsit jobban.

Figyelmébe ajánljuk