kertész lesek - MAROS / NAGYMAROS

  • .
  • 2009.04.16 00:00

Trafik

Múlt heti vasútállomásunkban annyi szépet írtunk a nagymarosi partról, hogy fokozni lehetetlen. Inkább a Dunába esnénk, mint túlzásokba, Új Skorpiót dúdolva hanyagoljuk a lírát - "Nap süt a fejemre / egy sörrel kezembe' várok rááád!" -, hogy aztán eszünkbe jusson a híres hajókirándulás 1986-ból, amikor a Queen énekese, Freddie Krueger kilóra vette volna meg a visegrádi várat.
"Inkább a nagymarosi hajóállomást vennéd meg, bajszoskám!", sóhajtott fel a zenekar társaságában svédasztalozó megyei pártbizalmi, és fordította volna a rockpacsirtát az ellenkező irányba, de mivel a testőrök közbeléptek, csak lefordítani lehetett a szomorú kívánságot. A tolmács nem kapkodta el, a Vöcsök II. már Vác alatt szelte a Dunát, de Freddie csak vonogatta a vállát.

Annyi szent, hogy a nagymarosi hajóállomás akkoriban épp leszálló ágban volt, ha pesszimistát kérdeznek, mi lesz ezzel a hangulatos épülettel negyedszázaddal később, bizonyosan az enyészetet emlegeti. Ám úgy tűnik, a történet pozitív fordulatot vett, az állomás szinte ragyog, étteremmé alakították, így talán könnyebb volt megvédeni.

A profilváltás annyira váratlanul ér bennünket, hogy még azt sem értjük, miért neveznek egy éttermet Marosnak a Duna parton, és csak jóval később esik le, hol is vagyunk valójában. Mivel rajtunk kívül senki nem tartózkodik a hegyre, vízre, várra néző teraszon, a legjobb asztalt választjuk, ami persze nem nagy kunszt, hiszen itt minden asztal olyan.

A felszolgáló fiatal teremtés, csupa derű és lelkesedés. Mondhatnánk, megtestesíti azt a sok jót, amit az étterem honlapjának beharangozójában olvastunk: például ha ő mondaná, hogy a magyaros és a mediterrán konyha gasztronómiai remekeivel lehet itt dolgunk, hinnénk neki. Persze csak addig, míg az asztalunkra nem kerül a harcsahalászlé (1980 Ft), amit legfeljebb melléfogásnak mondanánk. Pontosan olyan a "mellékíze", amilyennek az alattunk kavargó, igen zavaros Dunáét képzeljük, a hús túlságosan puha, a fűszerezés meg olyan semmilyen. Ehhez képest a sült zöldséges (1560 Ft) grillezett sajtok - annak ellenére, hogy kommersz közérti darabokból készültek - szinte remekművek. A libamájat viszont sikerült az ún. mandulás bundával, ami nem több száraz panírnál, teljesen eljelentékteleníteni. Rizst és őszibarackot ígérnek (2990 Ft) hozzá, de 10 perces begyorsultat és befőttet kapunk.

Még szerencse, hogy a környezet minden bűnre bocsánat, ezt a menüt télen, zárt helyen az asztalon hagytuk volna.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.

Itt mindenki figyel

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.