kulthírek

  • Narancs
  • 2006. július 13.

Trafik

kulthírek

ARANY OROSZLÁN LYNCH-NEK Augusztus 30-án kezdődik a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, de már most közzétették, hogy Arany Oroszlán-díjjal ismerik el David Lynch életművét. Az idén hatvanéves amerikai rendező olyan alkotásokkal újította meg a filmművészet idegborzoló eszköztárát, mint az Elefántember, a Radírfej, a Kék bársony, a Veszett a világ vagy a tévésorozatként indult Twin Peaks.

DALÍ, ST. PETERSBURG A legutóbbi évek pusztító hurrikánjainak is szerepe van abban, hogy a floridai St. Petersburg biztonságosabb épületbe kívánja költöztetni a város 1400 darabból álló, páratlan Dalí-gyűjteményét, amelyet 1982-ben vásároltak meg egy ohiói magángyűjtőtől, s egy kikötői raktárépületben alakították ki a helyét. Most 30 millió dolláros beruházással a jelenleginél nagyobb, rendkívül biztonságos és a festőhöz méltóan excentrikus épületet emelnek. A város és Florida állam 9 millióval járul hozzá a beruházáshoz, melyet a számítások szerint a múzeum úgy "térít meg", hogy évente 180 ezer látogatót vonz a városba, s ezzel mintegy 50 millió dollárt pumpál a környék turisztikai iparába.

DÍJNYERTES MAGYAR FILMEK Megosztva kapta meg az Írisz-díjat Brüsszelben, az európai film ifjú tehetségeinek bemutatására szakosodott fesztiválon Kocsis Ágnes Friss levegő és Pálfi György Taxidermia című alkotása. A versenyben tizennégy film vett részt.

A 41. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri elismerő oklevelét kapta meg Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotása. A fődíjat az amerikai Laurie Collyer filmje, a Sherrybaby nyerte: egy kábítószeres anya és lánya kapcsolata.

PAVAROTTI Rosszindulatú hasnyálmirigy-szaporulat miatt New Yorkban műtétet hajtottak végre Luciano Pavarottin. A 70 éves olasz tenor emiatt lemondta 2005-ben kezdett búcsúturnéjának idei fellépését. Orvosai reménye szerint felépülése után, jövőre folytathatja nemzetközi koncertkörútját.

PICASSO SPANYOLORSZÁGBAN Miközben Európa-szerte Mozartot és Rembrandtot ünneplik, Spanyolországban inkább Picasso-évfordulókat találtak 2006-hoz: 125 éve született, egyik főművét, a Guernicát pedig 25 éve, 1981-ben hozták New Yorkból Madridba, eleget téve a művész végakaratának, aki kikötötte, hogy csak a demokrácia helyreállítása után tehetik meg ezt. Most, szeptember 3-ig Madrid két vezető múzeuma, a Prado és a Centro de Arte Reina Sofía közös kiállítása (Picasso. Tradición y Vanguardia) mintegy száz mestermű segítségével vezet végig Picasso pályájának minden fázisán. Számos alkotása, melyeket más európai és amerikai gyűjtemények kölcsönöztek, ezúttal látható első ízben Spanyolországban, s Picasso műveit párbeszédbe állították a régi mesterek (Goya, Velázquez) alkotásaival. A művész szülővárosa, Malaga teljes Picasso-utat (Ruta Picassiana) kínál a látogatóknak, minden fontosabb hellyel, amerre gyerekkorában járt. Az itteni Museo Picasso október 26-án nyíló kiállítása a női formákra, Picasso múzsáira és modelljeire koncentrál, a Madridtól északra fekvő Buitrago del Lozoya ingyen látogatható múzeuma, a Museo Picasso: Colección Eugenio Arias pedig a bikaviadal-tematikában igen erős - a 62 darabos kisgyűjteményt Picasso egykori párizsi borbélya, a szintén spanyol emigráns Eugenio Arias hagyta a városkára. Barcelona, ahová 1895-ben költözött a család, PICASSO2006BCN címmel rendezi az évfordulós eseményeket (kiállítás a Museu Picassóban, koncertek és balettek a Liceu operaházban, Picasso 1919-es jelmez- és díszletterveivel).

JOSEPH NADJ AVIGNONBAN Tavaly nyáron a kritikusok és a közönség jó része mérgesen és elégedetlenül távozott Avignonból, most azonban, a színházi fesztivál elindításának hatvanadik évfordulóján a szervezők mindenképp sikeres és népszerű programokat ígérnek. Sokat tehet ezért a fesztivál idei díszvendége, a képünkön látható Joseph Nadj, aki talán kevésbé korbácsolja majd fel a kedélyeket, mint tavaly a belga Jan Fabre. Nagy József a vajdasági Kanizsán született 1957-ben, budapesti tanulmányai után 1980-ban érkezett Párizsba, 1986-ban hozta létre saját társulatát, a Jel Színházat, s tíz éve vezeti az orléans-i koreográfiai központot. Avignonban, ahol korábban többször is föllépett már, két új produkciót mutat be: az Asobu (Játék) szülőföldjét és Japánt köti össze Henri Michaux francia festő és költő művei inspirációjára, a Paso Doble pedig Miquel Barcelo spanyol szobrász és festő előtt tiszteleg, akinek ezzel egy időben kiállítása is látható Avignonban. Nadj közép-európai gyökereihez kapcsolódnak a fesztivál dzsesszkoncertjei, többek között Akos S. (Szelevényi Ákos), Mezei Szilárd, a Dresch Quartet társaságában fellépő Archie Shepp, valamint Szabados György és a Nadjgyal is dolgozó Vladimir Tarasov közreműködésével.

A 9,7 millió euró költségvetésű fesztivál megrendezéséhez 3,9 millióval járul hozzá a francia kulturális minisztérium.

A SCALA EGY ÉVE A megcélzott 88 helyett 96 százalékban keltek el a jegyek a most véget ért szezonban, ami a közönség bizalmának visszatértét jelzi. A milánói Scala pénzügyi helyzete azonban még nem rendeződött teljes mértékben azt követően, hogy Riccardo Muti viharos körülmények közötti távozása után, 2005 májusában a francia Stephane Lissner vette át az operaház vezetését. A bevételek és kiadások 2005-ben egyensúlyba kerültek, de idén a kormányzati támogatás csökkenésének következtében 5,6 millió eurós veszteség várható. A 2006/7-es szezont december 7-én az Aidával nyitják Franco Zeffirelli rendezésében, Riccardo Chailly vezényletével, s tizenhárom opera és hat balett előadását tervezik.

GUGGENHEIM ABU-DZABI A Guggenheim Foundation megbízta Frank Gehryt, hogy tervezze meg a modern és kortárs múzeumokat működtető alapítvány legújabb intézményét: az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban, a kulturális negyeddé fejlesztendő Saadiyat-szigeten álló múzeum nagyobb lesz, mint eddig bármelyik Guggenheim. Megnyitása öt év múlva várható, lesz saját gyűjteménye, ideiglenes kiállításait pedig az alapítvány gyűjteményére építik majd. A múzeum létesítéséről az emírség kormányzata írt alá megállapodást a Solomon R. Guggenheim által 1937-ben létrehozott alapítvánnyal, amelynek jelenleg New Yorkban, Bilbaóban, Berlinben, Velencében és Las Vegasban működik múzeuma - a bilbaóit szintén Gehry tervezte.

Figyelmébe ajánljuk