kulthírek

  • .
  • 2007. március 15.

Trafik

kulthírek

KELJ FEL, LACI! Március 16-tól kiállítás látható a Műcsarnok mélyföldszintjén, melynek lezárásaként, 31-én jótékony aukcióra bocsátják a bemutatott alkotásokat: a bevételt Horváth László képzőművész, az MKE Intermédia Tanszék hallgatója, a Pop Ivan együttes zenésze gyógykezelésére fordítják, aki két éve minden előzmény nélkül gyomorszájától lefelé megbénult, s kerekesszékhez kötötten él. A Gödörben rendezett júliusi segélykoncerten összejött 1,5 millió forint jóvoltából Kínában megkapta első kezelését, ennek folytatásához van szükség további adakozásra (bővebben: keljfellaci.popivan.com).

VAN GOGH: MÉG 2 HÉT Február végéig kb. 300 ezren látták, de mivel az eredetileg március 20-ra tervezett zárás idejét április 1-ig kitolták, még sokan megtekinthetik a Szépművészeti Múzeum Van Gogh-kiállítását, mely már így is megdöntötte a 2003-as Monet-tárlat 250 ezer fős nézőcsúcsát.

DÍJ Peter Handke kapta az idei berlini Heinrich Heine-díjat, melyet azt követően alapítottak, hogy tavaly nagy felfordulás keletkezett, amikor Düsseldorf városának Heine-díját a jugoszláviai háború idején demonstratívan Milosevic Szerbiája mellé álló Handkénak ítélték. Õ akkor lemondott a díjról. Most, a Berliner Ensemble által bemutatott új darabja, a Spuren der Verirrten elismeréseként megkapott, szponzorok által összedobott 50 ezer eurós díjat jótékony célra készül elkölteni: áprilisban, egy kosovói szerb enklávéban adja át saját kedvezményezettjeinek.

LYNCH, A FESTÕ The Air Is On Fire címmel mutatja be képzőművészeti alkotásait David Lynch a párizsi Cartier Foundation kiállítótermében. Május 27-ig nyitva tartó kiállításán vegyes technikájú, hatalmas vásznaktól kezdve gyufásdobozra festett képeken át százéves erotikus fotók felhasználásával készült digitális montázsokig szinte minden látható. Egy külön vetítőteremben a Radírfej díszletében érezheti magát a néző, itt a 61 éves filmrendező legelső, 1967-70-es kísérleti rövidfilmjeit vetítik.

NAGY ÉLETMÛ Képzőművészeti munkásságát összegző kiállítással - címe: Eddig - tölti be a WAX Kultúrgyár (az egykori MEO) termeit Nagy Kriszta x-T. Nyitva április 9-ig. A kiállítás alkalmából megjelenő katalógust a Hegyi Lóránd vezényelte finisszázson mutatják be (pontos időpont még nem ismeretes).

MEGHALT BAUDRILLARD 77 éves korában elhunyt Jean Baudrillard, a posztmodern egyik legnagyobb hatású filozófusa. Paraszti családba született, németet tanult a Sorbonne-on, aztán tanított (1968-ban éppen a diáklázadás epicentrumában, a nanterre-i egyetemen) és fordított (Brechtet, Peter Weisst). Társadalomtudományi elemzései a mediatizált világ szenzációit (AIDS, Rushdie-ügy, Öböl-háború, 9/11 stb.) is érintették. "Az információ és a fegyverek túltengésétől sokkal több várható, mint az információ és a fegyverek kontrolljától" - idézi tőle Pethő Bertalan a Posztmodern című tanulmánykötetben, ahol a mindenütt jelen lévő bálványképek, csalóka látszatok "előnyomulásáról" szóló írása, a Szimulakrumok precessziója található - ezt kifejtő 1981-es műve, a Simulacres et simulations, akárcsak több mint ötven kötetének a zöme, egyelőre nem olvasható magyarul. Ami igen: A tárgyak rendszere (1987, Gondolat), Amerika (1996, Magvető), A rossz transzparenciája: esszé a szélsőséges jelenségekről (1997, Balassi), Az utolsó előtti pillanat: a közönyös paroxista: beszélgetések Philippe Petit-vel (2000, Magvető).

HOGARTH 310 éve született, nincs tehát klasszikus évfordulója, ám ettől függetlenül is páratlanul nagyszabású kiállításon mutatja be William Hogarth (1697-1764) életművét a londoni Tate Gallery. Az április 29-ig nyitva tartó kiállítás festményeken, rajzokon és metszeteken keresztül átfogó képet ad a 18. századi londoni élet szatirikus krónikásának munkásságáról. Kedvcsinálásként, illetve azok számára, akiknek nem áll módjukban a helyszínen megnézni, a Tate honlapja (www.tate.org.uk) teremről teremre végigvezet "az első igazán modern brit művészként" jellemzett Hogarth kiállításán, akinek "témái - a város, a szexualitás, a viselkedésmódok, a társadalmi beilleszkedés, bűnözés, politikai korrupció, jótékonyság és hazafiasság - a mai napig foglalkoztatják az embert". Kiállították a művész számára nagy elismerést hozó sorozatok, A szajha útja és Az aranyifjú útja összes darabját, Hogarth aktualitását pedig az általa inspirált kortárs művészek alkotásaival is hangsúlyozzák. (Illusztrációinkon önarcképe 1745-ből - állítólag gyakran emlegette, mennyire hasonlít rá Trump nevű kutyája.)

HALHATATLANOK Lapzártánk napján, március 12-én, a New York-i Astoria Hotelben tartották az egyébként Clevelandben található Rock and Roll Hall of Fame & Museum idei gálaestjét. A műfaj legújabb, hivatalos halhatatlanjai: Grandmaster Flash and the Furious Five, R.E.M., Ronettes, Patti Smith, Van Halen. Mivel a beiktatás előfeltétele, hogy az illetőnek legalább huszonöt évvel korábban már lemezen kellett megjelennie, a lemezjátszó-virtuóz Grandmaster Flash és öt rapperből álló csapata képviselheti elsőként a hiphopkultúrát a Hírességek Csarnokában: első maxijuk 1979-ben jött ki, pályájuk legfontosabb lemezei (The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel; Freedom; The Message; White Lines; New York, New York) pedig 1980- 83 között. A Ronettes, azaz Veronica "Ronnie" Spector (sz. Veronica Bennett), Estelle Bennett és Nedra Talley vokális triója legnagyobb sikereit Phil Spector producer irányítása alatt, 1963-64-ben aratta, öt slágerük szerepelt a Top 40-ben (köztük a Be My Baby, a Baby I Love You és a Walking in the Rain).

DÍJ! DÍJ! DÍJ!

Lapunk főszerkesztője, Bojtár B. Endre Magyar Pulitzer Emlékdíjat kapott - publicisztika kategóriában ismerték el Emlékjelvény; Ki kellett mennem és A tökéletes bűntény című írásait. Büszkék vagyunk rá!

Ugyanekkor Róbert László újságíró életmű-díjat; Széchenyi Ágnes irodalom- és sajtótörténész pedig sajtó és médiatörténeti díjat kapott; a Marabu néven rajzoló Szabó László Róbertet képi megjelenítés kategóriában tüntették ki. Az alkotóközösségek díját idén a 2000 című folyóirat szerkesztősége kapta. Gratulálunk!

Figyelmébe ajánljuk