Tartalom

Narancs XIX. évf. 11. szám (2007-03-15)

Publicisztika

Publicisztika

A polgárháború gyújtogatói

Minden a Sorsé, szeressétek Õt is, a vad, geszti bolondot, A gyujtogató, csóvás embert, Úrnak, magyarnak egyként rongyot. (Ady) Az utóbbi időben a magyarországi politikai közbeszéd témáivá lettek a politikatudomány, sőt a politikai filozófia olyan elméleti kérdései, mint a gyülekezési és a szólásszabadság. Ennek a folyamatnak a kezdete igazából a desperádó-vezérkar kordonbontási akciója volt.

Publicisztika

Orbánsáv

Az A-19136 számú auschwitzi túlélő emlékének Emlékeznek, mit csinált Orbán Viktor volt miniszterelnök 2004. április 15-én késő délután? Hirtelen nem ugrik be? Megmondom. Ült a ferencvárosi Páva utcában létrehozott Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény ünnepélyes megnyitóján a hazai és külföldi díszvendégek között, s az alkalom komolyságához illő arckifejezéssel hallgatta a műsort és a beszédeket.

Egotrip

Egotrip

Titokzokni (Időtlenség)

Időtlenség Mi marad egy államtitokból, ha lejár a szavatossági ideje? Szabad-e, lehet-e állampolgári szemnek illetni őt, ha az idő múlásával elveszti titok mivoltát? És a hatóságok vajon odafigyelnek-e arra, hogy raktáraikat kipucolják, s a megannyi romlott államtitkot közszemlére tegyék?

A szerk.

A szerk.

Elszállt

A hétvégére már erősen bukóra hajlott az ügy, hiába próbálta Áder meg Pokorni a 3 plusz (talán) 1/2 találatot az eredetileg hétkérdéses népszavazási kezdeményezés nagyszerű sikereként prezentálni.

Belpol

Belpol

Pereskedés ügynökügyi vita miatt: Szólj csak, szánk!

Azt, hogy az ügynökkérdés mekkora vitákat és indulatokat képes még most, sok-sok évvel a rendszerváltás után is kiváltani, jól példázza Kolláth György alkotmányjogász és Ungváry Krisztián történész pereskedése és sajtóvitája. Az eset azt is jól mutatja, hogyan próbálják kártérítési és büntetőperekkel elrettenteni a publikálástól és a múltfeltárástól a levéltári kutatókat.

AB-döntés a Fidesz népszavazási kérdéseiről:

Belpol

Urnák népe

Archívumunkból

Hét kérdésből három kiállta az alkotmányosság próbáját, a Fidesz-KDNP aktivistái ezekben kezdhetik is gyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat. A vizitdíj és a tandíj ügyében volt a legnagyobb vita, végül az alkotmánybírák tartalmi és formai kifogásokra hivatkozva visszautalták a két kérdést az Országos Választási Bizottsághoz.

Belpol

Új kórházstruktúra: Költöztetést vállalnak

A fekvőbeteg-ellátás torz szerkezetét évtizedek óta megértő hümmögéssel szokás felemlegetni, majd, mint megváltoztathatatlanba, belenyugodni. Most megszületett az alapvetően szakmai tervezésen nyugvó, de persze a kijárásoktól sem mentes verdikt. Némi távolodás a feudalizmustól - már csak a végrehajtást lehet elszabotálni.

Gazdaság
Trafik

Trafik

étel, hordó - GRAND CAFÉ OKTOGON

A nagykávéházról Nagy Lajos jut eszünkbe, róla meg, hogy három tenger mosta... Ne ijedjenek meg, Ágnes asszonyig nem jutunk el, kinek hiányzik a homlokára még egy asszociációs ránc?

Trafik

csontzene - Megint Kant!

Három héttel ezelőtti bejelentésünk a nagy königsbergi utolsó szavairól ("Es ist gut") élénk visszhangot keltett bizonyos olvasói körökben; a Zenegyűlölő két e-mailt is kapott arra vonatkozóan, hogyan is kellene fordítani a fenti végszavakat.

Zene

Zene

A fényképésznő - Máté Olga tárlata

Hogy Máté Olga (1878-1961) neve a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójáig jószerivel ismeretlen volt, annak oka egyrészt a magyar fotótörténet és esztétika sajátos merevségében és akaratos következetességében rejlik.

Zene

Nesszosz vére - Szophoklész: Trakhiszi nők (színház)

A fehér selyemmel bélelt tér hátrafelé erőteljesen rövidül, kisebbedő ablakkeretek - előttük-mögöttük járás - végtelenítik Héraklész és Déianeira palotáját. Már amennyire palota ez - oldalt frizsider, kólát kap ki belőle, aki megszomjazik. A tér bélése a dráma kibomlásával kétszer is megváltozik: először vérvörös, aztán gyászfekete.

Interjú

Zene

"Tisztán hallottam a csendet"

David Toop zenész, szakíró

Zeneszerző, zenész, író, kritikus, egyetemi tanár. Eddigi főműve, az eredetileg 1995-ben megjelent Hangok óceánja néhány hónapja magyar fordításban is elérhető. A kifogástalan angol úriember benyomását keltő, visszafogott, halk szavú David Toop a Nagy Britmánia március 4-i záró partiján lépett fel a Trafóban.

Film
Tudomány
Lokál

Lokál

Férfi kézilabdasport Magyarországon: Annyi bajnok legyen!

Pár héttel ezelőtt a németországi világbajnokságon a válogatott végig egyenlő ellenfele volt a világbajnok spanyoloknak, a hazai bajnokság élcsapata, az MKB Veszprém továbbjutási eséllyel utazott Kielbe, a BL-negyeddöntő visszavágójára. Mintha futballban a braziloktól kaptunk volna ki az utolsó percben lőtt góllal, vagy az MTK-t a Barcelona ejtette volna ki az utolsó előtti előtti körben. Hogy lehet, hogy ez működik?

Lokál

"Fejlik idővel" (Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény)

Jobbra a húszas-harmincas évek földszintes mezővárosi mellékutcái gipszstukkós ablakkeretekkel, későbbi, nehézkes átépítésekkel. Balra a hetvenes évek panelvilága, itt-ott egy-egy meghagyott régi utcasorral. Hangulatossá korosodott városháza a magasházak tövében, megkopott piaci bódésor a jobb sorsra érdemes egykori főtéren. Ez Kispest a kívülről érkezőnek.