kulthírek

  • .
  • 2007. május 17.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ Eltemették Madaras Józsefet. A Kossuth-díjas színészt 70 éves korában érte a halál. Jellemzően munkás- és parasztfigurákat formált meg, alakításainak sorából Fejes Endre Rozsdatemetőjének színpadi változata, Kovács András Ménesgazda című filmje vagy a Kántor nyomoz tévésorozat kihagyhatatlan, a 60-as években szinte elképzelhetetlen volt nélküle Jancsó-film. 1992-ben, tisztázatlan körülmények között elszenvedett súlyos koponyasérülése után egy évig kómában feküdt. 2001 óta játszott újra, legutóbb a Rokonokban.

67 éves korában elhunyt Csaplár Ferenc, a Kassák Múzeum igazgatója, Kassák életművének kutatója, vele kapcsolatos kiállítások rendezője.

RÚZSA MAGDI A TÍZBEN Unsubstantial Blues című szerzeményével a 9. helyen végzett Rúzsa Magdi az Eurovízió Helsinkiben megrendezett dalfesztiválján, így a jövő évi versenyen Magyarország képviselője selejtező nélkül szerepelhet a döntőben. 2008-ban Belgrád ad otthont a rendezvénynek, mivel most 42 ország tévénézői szerint a Molitva című dalt előadó szerb Marija Serifovic volt a legjobb.

AMORF BÚCSÚ Utolsó koncertet követel a nép!!! :-) Egyébként meg: :-((( - ilyen bejegyzések olvashatók az Amorf Ördögök honlapján (www.ordogok.hu), mióta közhírré tétetett, hogy 14 termékeny év után feloszlott a zenekar: "Nem lehetett már ezt tovább húzni-halasztani. Jóban vagyunk egymással, csak mást szeretnénk csinálni, mint eddig." Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs részéről ez most épp Péterfy Bori szólólemezét jelenti. Búcsúajándékként feltették a honlapra utolsónak bizonyult, december 22-i A38-koncertjük részleteit, Pokoldiszkó (1994-2006) címmel pedig kiadtak egy válogatáslemezt, ritkaságokkal.

JELINEK RAF-DRÁMÁJA A Nobel-díjas Elfriede Jelinek RAF-drámájával nyílt meg a 44. Berlini Színházi Találkozó: a hamburgi Thalia Theater Ulrike Maria Stuart című előadásában az egykori Vörös Hadsereg Frakció terroristái, Ulrike Meinhof és Gudrun Ensslin lépnek a címben megidézett Schiller-darab hősnőinek helyére.

CANNES, HATVANADSZOR Május 16-án Wong Kar-Wai My Blueberry Nights című alkotásával kezdődik a jubileumi, 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A versenyprogramban, mint korábban hírül adtuk, helyet kapott Tarr Béla műve, A londoni férfi is. A zsűriben négy színésznő található (a hongkongi Maggie Cheung, az ausztrál Toni Collette, a portugál Maria de Medeiros és a kanadai Sarah Polley, e két utóbbi egyúttal rendező is), valamint négy filmrendező (a zsűri brit elnöke, Stephen Frears, az olasz Marco Bellocchio, a mauritániai Abderrahmane Sissako és a francia Michel Piccoli, akit azért inkább színészként ismerünk), továbbá Orhan Pamuk, a Nobel-díjas török író. Tarr vetélytársainak névsora április 26-i lapszámunkban olvasható, más kategóriákban nem vagyunk érdekeltek. A 60. évfordulót klasszikusok vetítése mellett egy alkalmi művel is igyekszik emlékezetessé tenni Cannes: 35 rendezőt kértek fel egy-egy mozis témájú 3 percesre, ezekből rakták össze a To Each His Own Cinema című szkeccsfilmet - közöttük sincs magyar. Illusztrációnkon az 1947-es, '67-es és '87-es fesztivál plakátja.

LÁBÁN-DÍJ Réti Anna Lélek pulóver nélkül című szóló koreográfiájáért, valamint Horváth Csaba, a saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó című darabjáért kapta az idei Lábán Rudolf-díjat. A 20. századi modern táncművészet egyik jelentős megújítójáról elnevezett elismerést a Trafó és a MU Színház alapította, a nyerteseket a 2006-os év során Magyarországon bemutatott közel 150 táncelőadásból kiemelt 12 produkció közül titkos szavazással szakmai zsűri választotta ki. Képünkön Nehéz Andrea a Lélek pulóver nélkül című előadásban.

BIENNÁLÉN ÉS AHELYETT A budapesti és a bécsi Knoll Galériában párhuzamosan látható május 30-ig Nemes Csaba Remake című kiállítása, mely a 2006. őszi budapesti zavargások jeleneteit eleveníti fel sajátos, animációs filmtechnikát idéző modorban (illusztrációnk: Elindul a tank). A Remake pályázott a június 10-én nyíló Velencei Biennálén való részvételre, de végül nem ez, hanem az Ausztriában élő Andreas Fogarasi Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című projektje költözhet be a velencei magyar pavilonba, az eredetileg erre szánt 30 milliós minisztériumi keret helyett 48-ért. A budapesti művházak halódó miliőjébe elvezető videoinstallációt a múlt héten mutatták be a sajtónak, stílszerűen a MOM-ban (az előzményekről: Narancs, március 22.).

HARCOS HAMASZ-EGÉR Nemcsak Izrael, hanem a palesztin kormányzat kérésével is dacolva sugároz a Hamasz által irányított Al-Aksza televízió egy gyermekműsort, melynek Miki egérre emlékeztető főszereplője az Izrael elleni harcra buzdítja serdületlen közönségét. Nem animációs filmről van szó, A jövő úttörői című, hetente jelentkező, talk-show jellegű adásban a Farfur (azaz Pillangó) nevű egér maszkjában egy színész ébresztgeti a gyerekek pánarab és palesztin öntudatát és zsidóellenességét. A Disney stúdió hivatalosan nem reagált az erősen plágiumgyanús ügyre, Walt Disney egyetlen élő gyermeke, Diane Disney Miller azonban színtiszta gonoszságnak nevezte, hogy egy Miki-hasonmást használnak a gyűlölet propagandaeszközeként.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?