kulthírek

  • .
  • 2010. április 8.

Trafik

MEGÚJUL A COLOSSEUM Kb. 20 millió euróba kerül a római Colosseum egy évig tartó restaurálása.
A teljes összeg egyelőre nem áll rendelkezésre, Olaszország szponzorokat keres. 13 ezer nm falfelületet tisztítanak meg, a ronda korlátokat szebbekre cserélik, biztonságossá alakítják és megnyitják a legfelső emeletsort, illetve a föld alatti alagútrendszert, melyen át az arénába jutottak a gladiátorok és vadállatok. Megújul a 2000 éves épület díszkivilágítása, korszerűsítik a tűzjelző és biztonsági rendszert, és nagyobb távolságra helyezik el a fémdetektoros kapukat.

GYÁSZ 88 éves korában elhunyt Herb Ellis: hat évtizedes pályája során olyan klasszisoknak gitározott, mint Oscar Peterson, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Jimmy Dorsey, Julie London. 1953-ban, Barney Kessel távozása után hívta zenekarába Peterson, öt évig dolgoztak együtt, majd a 80-as években ismét.

KISPÁL-BÚCSÚ A SZIGETEN Egy ideje érezni lehetett a vég közeledtét, de mostantól hivatalos: az idei Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 9-én, 23 évvel a pécsi indulás után búcsúkoncertet ad a Kispál és a Borz. Vendégfellépők, bő három óra, ahogy illik, utána DVD, hozzá CD eddig kiadatlan számokkal, és az évek óta tervezett, de el nem készült új album néhány szerzeményével. Belépő: 6000 Ft. Addig még kb. tíz koncert, egyelőre nem fix időpontokban és helyszíneken.

SPRING 2010 - FKSE Ez nem egy röplabdameccs előzetese, hanem a Fiatal Képzőművészek Stúdiója tavaszi támogató bulija: április 15-én, a Gödörben, többek közt Rutkai Bori és a Betonka, Pop Ivan, Barcsay Jenő Emlékzenekar. Látvány: Kiégő Izzók. A tudatos jegyvásárló azzal a jó érzéssel mulathat, hogy hozzájárult az állami forrásból elérhető támogatási keretek drasztikus csökkenése miatt az ellehetetlenülés közelébe került szervezet túléléséhez, fiatal alkotók kiállításaihoz, művészcsereprogramokhoz.

PRITZKER-DÍJ Kenzo Tange (1983), Fumihiko Maki (1993) és Tadao Ando (1995) után harmadszor ítélték japán építésznek a Pritzker-díjat - ezúttal kettőnek egyszerre, hiszen Ryue Nishizawa és Kazuyo Sejima közösen dolgozik SANAA elnevezésű cégükben. Az együttműködés folyamatából eredő egyedi, ihletett és egységes építészeti nyelv megteremtése, a teljesség és a gyakorlati tapasztalaton alapuló gazdagság érzetét keltő, funkciójukkal összhangot alkotó épületeik elismeréseként esett rájuk a választás. Az önálló munkákat is jegyző építészek tizenöt évvel ezelőtt kezdték közös praxisukat. Legtöbb munkájuk Japánban látható, de dolgoztak az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Svájcban, Német-, Spanyol- és Franciaországban is. Munkásságukban mintha külön fejezetet képviselnének a múzeumok: ők tervezték az Ohio állambeli Toledo képzőművészeti múzeumának üvegpavilonját, a New York-i New Museum of Contemporary Artot, a naganói Ogasawara Museumot és a kanazawai 21. századi kortárs művészeti múzeumot, s folyamatban van a Louvre leánymúzeumának építése Lens városában, valamint a valenciai IVAM kibővítése. Kazuyo Sejima számára különösen emlékezetes év lesz az idei, hiszen a 2010-es velencei építészeti biennále művészeti igazgatói posztját is rábízták. Az 1956-ban született Kazuyo Sejima 1981-ben szerezte meg a Japan Women's University diplomáját, az 1966-ban született Ryue Nishizawa pedig 1990-ben végzett a Yokohama National Universityn. A legrangosabb építészeti elismerésnek számító Pritzker-díjjal járó bronzmedált és a százezer dolláros csekket május 17-én vehetik át a New York-i Ellis-szigeten, az amerikai bevándorlókat fogadó épületben.

MEGHALT KASS JÁNOS A 83 éves korában elhunyt Kossuth-díjas grafikusművész számtalan könyv illusztrátoraként és bélyeg tervezőjeként a múlt század második felének egyik leggazdagabb, legegyénibb életművét hozta létre. Önálló alkotásként is érvényes alkalmazott grafikái mellett a 70-es évektől plasztikákat is készített, kezdettől foglalkoztatták a számítógépes grafikában rejlő lehetőségek, s publicisztikai tevékenysége is figyelemre méltó. 1980-ban az ismert animációs rendezővel, John Halassal közösen készítette a világ első komputeranimációs filmjét (Dilemma). Szülővárosában, Szegeden 1985-ben nyílt meg a munkásságát bemutató, de időszaki kiállításoknak is helyet adó Kass Galéria. Illusztrációnkon egy korai rajza, a Csendőrök, 1953-ból.

CY TWOMBLY A LOUVRE-BAN A párizsi Louvre 2007-ben megnyitotta falait a kortárs művészek előtt: első alkalommal a német Anselm Kiefer, másodszorra a francia Francüois Morellet, idén pedig az amerikai Cy Twombly kapott lehetőséget. A 81 éves mester egy több mint 300 négyzetméteres mennyezetdarabot dekorált asszisztensei segítségével. A Salles de Bronzes plafonja immár az ő kékségét hordozza, rajta - mint azonos méretű bolygók az égen - fehér, szürke és kék korongok (no meg egy sárga), valamint a legünnepeltebb klasszikus görög szobrászok nevei.

Neked ajánljuk