mi a kotta? - Cserebere, fogadom

  • .
  • 2010. február 4.

Trafik

Egy nemzetközi kulturális csereprogramnak hála, a hétvégén Pesten vendégeljük Ausztria egyik jelentős, ha nem is mindenestől szép, de azért okvetlenül nagy múltú szimfonikus együttesét, a Tonkünstler Zenekart. Mindkét koncertjüket (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, február 5.
és 6., fél nyolc) Brahms I. szimfóniája zárja majd, a mű, amelyet szerzője több mint két évtizeden át csiszolgatott, mielőtt 1876-ban a közönség elé bocsátotta. Tehát korántsem csak úgy hűbelebalázs módjára, mert Brahms világéletében kerülte az oktalan elhamarkodottságot, s mégis, a Wiener Salonblatt korabeli kritikusa ekként nyilatkozott róla: "a gondolatok nélküli komponálás művészetének legméltóbb képviselője". A Brahmsot bokszzsáknak tekintő zenei műírót Hugo Wolfnak hívták, s a koncertek programján éppenséggel e nehéz természetű, rajongásra és utálatra egyaránt fogékony zeneszerző dalai is szerepelni fognak.

"Én vagyok az Operaház igazgatója!" - állított be kész terveivel a bécsi opera egyik vezető művészének otthonába a zavarodott elméjű Wolf 1897-ben, amikor pedig a vágyott állást egy másik nagy kortársa nyerte el. E karmester-zeneszerző maga se ment a szomszédba némi malíciáért, így például a Tonkünstler műsorán a Négy utolsó ének éteri részletével szereplő Richard Straussról ezt írta: "Nézzük Strauss esetét! Ezúttal az urak különösen nagyra vannak vele, hogy vége már a zseni félreismerésének, mert íme, alighogy megjelent, kiharsonázzák a világba! Hurrá! Mostantól fogva a zseninek készpénzzel fizetünk!" Gustav Mahler köszörülte imigyen a nyelvét az "iparlovag" Strausson, s e héten tőle is egy gyönyörű, emelkedetten költői dalt hallhatunk (Um Mitternacht), igaz, orgonaátiratban: Karosi Bálint és Brickner Szabolcs közös estjén (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, február 8., fél nyolc).

Brahms I. szimfóniájához mérhetően elnyújtott a keletkezéstörténete a Simon Boccanegrának, hiszen az 1856-57-ben megírt első változatot az 1880-81-es második verzió követte, s Verdi operája még a szerző halála után is átesett néhány fazonírozáson. E hatalmas és hatalmasan problematikus operát a hétvégén a MET-ből közvetítik majd számunkra (Fesztiválszínház, február 6., hét óra), a baritonhangra írt címszerepben Plácido Domingóval (képünkön immár a genovai dózse jelmezében). Verdi a Boccanegra két változata között alkotta meg eltagadhatatlanul operai jegyeket viselő nagy gyászmiséjét, melyet a Vox Fortissima-bérlet esedékes hangversenyén a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Akadémiai Kórustársaság és az MR zenei együtteseinek összefogása áraszt majd elénk (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, február 7., fél nyolc).

Brahms egyébiránt nemcsak Mahler karmesteri működését figyelte elismerő rokonszenvvel ("ördöngös fickó"), de Dohnányi Ernő pályakezdését is. Az utóbbi mester az elkövetkező napokban három koncerten képviselteti magát: gordonkára és zenekarra írt D-dúr koncertdarabját Perényi Miklós húzza majd az "budai Danubia kíséretében (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, február 4., fél nyolc), Szextettjét a Kokas-Kelemen házaspár vendégváró márványtermi estjén hallhatjuk (február 8., hat óra), míg a Brahms érdeklődését felkeltő 1895-ös c-moll zongoraötöst a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistái vezetik elő, méghozzá a pianista Simon Izabella társaságában ("budai Társaskör, február 8., hét óra).

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.