rés a présen - Nem hiszünk a rejtőzködésben - NagySzilvia,DjbarBQ, Ösztrosokk partiszervező

  • .
  • 2009. augusztus 13.

Trafik

rés a présen: Mióta van Ösztrosokk, hogy szerveződött, mi a jó benne? Nagy Szilvia: Bő hat éve adódott egy lehetőség, és mi belevágtunk, mert úgy éreztük, hogy szükség van egy olyan bulira, ami csak nekünk, leszbikusoknak szól. Eleinte 30 fő körüli létszámmal ment, ami pár év alatt felkúszott 300-ra.
Fontos, hogy legyenek olyan biztonságos női terek, ahol félelem és rosszalló tekintetek nélkül tudunk nők, leszbikusok egymás társaságában lenni. De nem hiszünk a rejtőzködésben, szeretnénk, ha a közönségünk minél nagyobb része személyes és szakmai életében is olyan nyíltan vállal(hat)ná identitásának ezt a szeletét, mint nálunk teszi. Az Ösztrosokk kikapcsolódási és ismerkedési lehetőség, ahol elsősorban táncolni lehet. Ugyanakkor a hely kiválasztásánál ügyelünk rá, hogy legyen sok ülőhely azoknak, akik inkább elvonulni, beszélgetni vágynak, és igyekszünk többet nyújtani hagyományos bulinál (táncest, filmvetítés, akrobatikus műsorok...).

rap: Dj-ként is működsz.

NSZ: Egy ideje két tánctérrel működünk, vagyis club dance és retróhelyszínünk is van. Szeretem a retrót, a hetvenes évek klasszikus diszkózenéjét, a nyolcvanas évek női előadóit, a kilencvenes évek vokális house fénykorát, de amióta van külön retrótermünk, ahol nem én játszom, azóta túlnyomórészt mai top 40, club dance slágereket játszom. Ez főleg dallamosabb vokális house-t jelent, esetenként kilencvenes évekbeli nagy slágerek épp aktuális feldolgozásait, de ha úgy hozza az este, régi és új pop dance dalokat is előrángatunk. Távol tartom magam a keményvonalas trance-től és progresszívtől, de a dallamosabb, lágyabb zenéket ezekből az irányzatokból is megpróbálom beemelni.

rap: Van egy weboldalatok, a femfatal.hu.

NSZ: A Fém Fatál egy szerelmi bánat gyümölcse. Valamikor az évezred elején született, jóval az Ösztrosokk bulik előtt. Tulajdonképpen jó eszköz volt arra, hogy kiírogassam magamból, amik akkoriban foglalkoztattak. Szerettem csinálni, amíg volt rá időm, de ez már nagyon régóta múlt idő.

rap: Mikor és hol lesznek bulik?

NSZ: Augusztus 29-én a Kashmir Udvarban nyári speciális kiadás, leszbikusoknak és barátaiknak, ami azt jelenti, hogy fiúk is jöhetnek. Aztán augusztus 30-án kezdődik és szeptember 6-ig tart a Budapest Pride 2009, a 14. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál. Néhány éve hagyományosan ennek része a péntek esti női buli, az Ösztrosokk által szervezett Ladies' Pride. A fesztivál mindenki előtt nyitva áll, a szervezésében is részt veszek több éve; a filmfesztivál programfelelőse vagyok.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.