rés a présen - Több kockacukorra lesz szükség - Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke

  • .
  • 2011. augusztus 11.

Trafik

rés a présen: Szerinted jó az idei Sziget? Vető Viktória: A világ fesztiválélbolyába tartozunk, minden műfajból a legjobbat hozzuk, a szolgáltatások színvonala magas, nem egy műfaj köré épül a program, hanem valóban egy multikulturális eseményt rendezünk. Idén is beszavaztak minket a European Festival Awards 10 legjobb nagyfesztiválja közé, és - sok egyebek mellett - a The Independent, a Guardian vagy a Reuters listáján is ott vagyunk a legjobbak között. rap: Az egyik legrégibb Sziget-munkatárs vagy.
Mikor is kezdted?

VV: Az első Sziget, amin dolgoztam, az 1999-es volt. A feladatköröm a Szigettel és az elvárásokkal együtt változott, bővült, egyre összetettebb lett. Azt tartom az elsődleges célnak, hogy minél több barátja legyen a Szigetnek, és nyilván az is fontos, hogy mindenkihez eljusson annak a programnak a híre, ami őt érdekelheti, legyen akár színházrajongó 40 éves emberről szó vagy alternatív 16 évesről.

rap: Mennyire változott a koncepció az idők során?

VV: Folyamatosan változik a közeg, mind kulturálisan, mind társadalmilag, így nyilván nekünk is változni kell. Egyre több elvárás van, aminek meg kell felelni, gondolok itt akár arra, hogy a mai 16 éveseknek mennyire másak az igényei, mint 16 évvel ezelőtt egy tinédzsernek. Minden területen a legújabb trendeknek kell megfelelnünk. Mindazonáltal meg kell maradnia a Szigetre oly jellemző "kell egy hét együttlét" mottónak, amire minden kutatás és tapasztalat szerint igény van, legyen bármilyen is a világ.

rap: Milyen szempontok alapján rendszerezitek a programokat? Hogyan változik a közönség?

VV: A kulturális programoknál fontos pl. az egyediség, lásd Kelet-európai Vándorvurstli, az utcaszínházak stb. Ha összehasonlítom a 10 évvel ezelőtti állapotokat és a mostani helyzetet, hát a sarkaiból fordult ki a világ: nagyon sokat változott a közönség, már nem beszélhetünk homogén csoportokról egyik korosztályban sem. Persze lehet egy-egy műfaj köré csoportosítani őket, de már ez sem olyan egyértelmű. Egyre nagyobbak a kulturális különbségek.

rap: Mik lesznek az idei újdonságok?

VV: Az idei felhozatal az egyik legjobb. Nem csupán azért, mert olyan "gigasztár" is fellép, mint Prince, hanem mert az idei Szigetre tucatjával érkeznek olyan fellépők, akik bár nem tartoznak a top 10-be, de az azt követő sáv legerősebb, legizgalmasabb képviselői. Aztán persze van néhány nagy öreg és pár visszatérő vendég, de fontos, hogy elhozunk olyan zenekarokat is, akik itthon kevésbé ismertek, ám külföldön már javában bontogatják a szárnyaikat. Van jó néhány újdonság is, például az Európa Színpad, ahol a kontinens országainak helyben legismertebb bandái lépnek fel, vagy a Sziget Paradise és Lassúzós Sátor. Azt hiszem, hogy minden helyszín vagy terület felsorolhatna olyat, amire nagyon büszke, hogy megcsinálta.

rap: Hogyan pihened ki a fesztivált, és mikor kezditek a következőt?

VV: Van három gyerekem, emiatt nem tudok több hétre passzivitásba menekülni, inkább próbálok magamnak sűrűbben "kockacukrot dobni". Persze most is vannak fogadalmaim szeptemberre, de már az is eredmény, ha nem kudarcként értékelem, hogyha semmit nem sikerül betartanom közülük.

Figyelmébe ajánljuk