Jubileumi fesztivál a Magyar Úttörők Szövetsége megalakulásának 50. évfordulója alkalmából: Autonómo

  • Winkl Air
  • 1996. június 6.

Tranzit

A két erőteljesen nőiesedő süldő nyakában piros nyakkendő, rávarrt nemzeti színű szalaggal. Tizenhat évesek, nem hiszem el, hogy ennyi idősen lehet valaki úttörő, de Békés fotóművésznő (20) bólogat, még az ő idejében is voltak ifik. - Akkor mi az, ami nincs? - A kisdobosok megszűntek.
A két erőteljesen nőiesedő süldő nyakában piros nyakkendő, rávarrt nemzeti színű szalaggal. Tizenhat évesek, nem hiszem el, hogy ennyi idősen lehet valaki úttörő, de Békés fotóművésznő (20) bólogat, még az ő idejében is voltak ifik. - Akkor mi az, ami nincs? - A kisdobosok megszűntek.

A kisdobosi intézmény

1989 körül szűnt meg, ami nem okozott különösebb földcsuszamlást: ma a kisdoboskorú nebulók is úttörők. Tavaly óta kis műanyag tagsági kártyájuk van. Az Úttörőszövetségnek jelenleg egyetlen ingatlana van: Csillebérc. A szövetség szponzorai között szerepel a Népszabadság Rt. és a Novo Nordisk inzulingyártó cég.

- 4397-es Bólyai János úttörőcsapat, vigyázz! - Középre nézés után Csermely Andrea felolvas, majd Dedett néni beszél valamiről. Dedett néni elég robusztus alkat volt, és sose tudtuk, miről beszél, mert már a második szavánál megindult a pletyka, sikerült-e végre valakihez feleségül mennie.

Volt még a Száz kilométer a Vörös Hadsereg nevű vándortábor az Északi-középhegységben, meg az az úttörőavatás, amikor a Horváth Jancsit nem avatták úttörővé, mert megkéselte egy iskolatársát. Csak jövőre.

A PeCsa szabadtéri színpadán Heves Tamás műsorvezet, fellép Szandi, Gerendás Péter, a Goór Nagy Mária Színitanoda, kompromittálódnak még Maksa Zoltán, az Alvajárók, a Kozmix, a Tyúkszínház és sokan mások. Mindenfelé úttörők, de nyakkendő körülbelül csak minden másodikon van, hiába, a nagy dolgok nem változnak. Öt perccel ezelőtt még nem hittem el, hogy vannak úttörők, Békés fotóművésznő is erősen szkeptikus volt. Márpedig elég sok van, kívül-belül, a süldők szerint nagy buli zajlik paralel Csillebércen, és jelentős úttörőkontingens zúz a Vidám Parkban.

- Most ilyen az úttörőnyakkendő? Piros-fehér-zöld, rátéttel?

- Nem, mindenkinek olyan, amilyet akar. Van, akinek zöld, de mindegy, mert úgyse kötelező.

Õrület. Õrület!

- Hol egy főúttörő?

"Üdvözlettel: Péter bácsi, András bácsi, Zoli bácsi, Laci bácsi(k), Vili néni, Csaba bácsi, Géza bácsi és János bácsi, az Úttörőszövetség ügyvivői"

(Részlet a Kedves Barátunk című jubileumi szóróanyagból)

Rácz Péter főtitkár 1985 óta főállású úttörő, Fejér megyei úttörőelnökből mentette át magát. Azt mondja, ma minden más, például közösségeket (lakótelep, iskola, műv. ház) tartanak nyilván.

- Hány úttörő van?

- Több mint 75 000.

- De mi vezet valakit arra, hogy úttörő legyen? A világért sem akarom megbántani, de így 1996-ban elég hülyén hangzik, hogy "úttörő vagyok".

- Az Úttörőszövetség soha nem politizált túl élesen. Inkább egy lehetőség volt azoknak a tanároknak, akik szünidőben is szerettek volna a gyerekekkel foglalkozni.

- De most miért lép be valaki? Miért nem megy cserkésznek?

- A deklarált célokban nincs nagy különbség, végül is minden ilyen szervezet a tízparancsolat elveit próbálja alapszabállyá gyúrni valahogyan. A cserkészeknél például fontos, hogy jó szívvel engedelmeskedjenek feljebbvalóiknak, nálunk inkább a demokrácia a fontos. És az úttörőknél nincs vallás sem.

- A nyakkendő tényleg szabadon választott?

- Igen, de előbb láttam a dömsödieket, azoknak tarka van. Az alapszervezetek maguk választják meg, mennyi tagdíjat fizetnek, ami náluk is marad.

- Akkor ön miből él?

- Mint minden társadalmi szervezet, megpályázunk különféle pénzeket. Vannak szponzorok, abból mehetnek a gyerekek nyári táborba. Annak a felnőttnek, aki szeret a gyerekekkel foglalkozni, nincs más dolga, mint belépni.

Lapzártáig kommunista hatalomátvételi kísérletről nem érkezett hír. Egyébként is, aki jobban érzi magát egy anarchista sejtben, előtte a lehetőség.

Winkl Air


Ha beszállna

Magyar Úttörők Szövetsége

1535 Budapest,

Konkoly Thege M. u. 21. Pf. 943.

Tel./fax: 156-9984, 175-6530

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?