Darshan Café
Bp. VIII., Krúdy Gyula u. 7.
nyitva tartás: 12-01
hétvégén 18-01 (ha jó a hangulat, tovább)
Első pillanatra megkapó, hogy a helyet kívülről is megdolgozták, az udvarba lépve egyből az az érzésünk, mindjárt az elvarázsolt kastélyban találjuk magunkat. A Darshan homlokzata merész színek és merész formák kavalkádja Meseországból, mégis az a legszenzációsabb, hogy az építész újraértelmezte a hatvanas évek ízlésterrorista hidegburkolásos eljárását, a darabosra zúzott metlachi használatát, ami zseniális húzás volt ebben a környezetben.
Odabent azonban már hiába keresnénk a vicces tükröket, szoknyafújó berendezést és egyéb kellékeket a vurstliból, az enteriőr inkább orientalistába hajló - ám ez csak megtévesztés. Mielőtt arra gondolnánk, hogy az egyik sarokban felbukkan Vámbéry Ármin teveháton, észre kell vennünk, hogy a falra festett keleti motívumok között olyan dolgok is vannak, mint rögbilabda vagy automobil, igaz, a bokszokból valódi fatörzsek szaladnak a plafonra pingált lombkoronákba. Az illúziót legfeljebb a szarvasi lámpagyárból származó falikarok és a kórházi zöldre festett radiátorok csökkentik. Viszont a méret lenyűgöző, a Darshan Café ugyanis kurva nagy, és mégsem olyan, mint egy hodály. A fal mentén bokszok, középen temérdek asztal, két pult, és ami a legmeghatóbb: tökéletes tisztaság.
A délutáni pangás idején ki itt belép, nagy-nagy kávészörcsölések, világmegváltások, cigizések tanúja lehet, ifjú kékharisnyajelölteket szemlézhet, elborulhat, jegyzetelhet, pasziánszozhat. És ha már tényleg nincs jobb dolga, étkezhet. De csak akkor.
A választékra nem lehet panasz, úgy tűnik, a konyha mindjárt a népek nagy olvasztókemencéje is, francia hagyma- és magyar gulyásleves, chili, csevapcsicsa, milánói makaróni, tatár bifsztek: kemény nemzetközi egytál-vonatkozások, fűszeres nehézbombázók, édességnek mákos tészta, palacsinta.
Az étel lassan, de biztosan érkezik, sótartó és fogpiszkáló viszont egyáltalán nem, a csikkel teli hamutartó pedig majd csak evés után hagyja el az asztalt. A francia hagymalevesre nem lehet panasz, bár egy ínyenc valószínűleg a mennyiség diadalaként értékelné, ugyanúgy, mint a csevapcsicsát, ami inkább brutális, mint emlékezetes. Az indiai fűszeres pulyka valóban fűszeres, amellett, hogy reszelt sajttal szórták meg, a párolt zöldség láttán viszont csupán egyetlen objektumra, a fagyasztóládára asszociálhatunk. A legnagyobb csalódás mégis a chilis csirkemell csíkok, amiben kizárólag az alliteráció értékelhető, a hús és az erő egyáltalán nem.
Jobban tesszük tehát, ha a Darshan Caféba borús délutánokon dominózni, olvasgatni, szemezni, lerészegedni járunk, nem pedig étkezni. A hely napközinek kiváló, de nem árt, ha van nálunk néhány szendvics.
Este pedig, amikor a DJ-k veszik át az irányítást, már büntetlenül vághatunk pofákat és egymás szavába, úgysem halljuk, mit mond a másik. A felszolgálók ilyenkor még lazábbra veszik figurát, egyik kezükben tálca, másikban cigi, de az egésznek már nincs jelentősége. Diszkrét parti indul, a zene mindenkié, és különben is, mit számít egy darabka hamu a sörben, amikor lassan, de biztosan olyan lesz a terep, mint egy akvárium, dobgéppel. Az a jellegzetes pokol, amiről azt hiszi néhány barom, hogy a pesti éjszaka.
- legát -
Árak | |
Erőleves tojással | 190 Ft |
Francia hagymaleves | 280 Ft |
Gulyásleves | 380 Ft |
Sopszka saláta | 450 Ft |
Juhtúróval töltött sült krumpli | 300 Ft |
Tatár bifsztek | 900 Ft |
Csevapcsicsa | 500 Ft |
Chilis csirkemell csíkok | 650 Ft |
Gesztenyével töltött palacsinta | 350 Ft |
Vilmoskörte | 260/5 cl |
Kóser szilva | 330 Ft/5 cl |
Jack Daniel´s | 650 Ft/5 cl |
Bor | 70 Ft/dl |
Sör | 220-350 Ft/korsó |
Tea | 100 Ft |
Kávé | 120 Ft |