Magyar asztal

  • Nerobol fivérek
  • 1998. április 2.

Tranzit

Legyen múzeum, színház vagy éppen dal, ha valamire azt mondjuk, "nemzeti", a legkevesebb, hogy lelkünk ragyog, testünkön pedig ünneplő feszül. Már csak a tűzijáték hiányzik. Az 1896-ban megnyílt Nemzeti Szálló esetében valamennyire más a helyzet, 1929-ig ugyanis Réminek hívták tulajdonosa, Rémi Róbert nyomán, de jött az új főnök, Dénes József, aki átkeresztelte a hotelt. Igaz, elsősorban nem a hazafias érzelmek vezérelték, sokkal inkább a panoráma, mivel a hatos villamos mellett a legendás színház látványát is garantálhatta a kedves vendégeknek.
Legyen múzeum, színház vagy éppen dal, ha valamire azt mondjuk, "nemzeti", a legkevesebb, hogy lelkünk ragyog, testünkön pedig ünneplő feszül. Már csak a tűzijáték hiányzik. Az 1896-ban megnyílt Nemzeti Szálló esetében valamennyire más a helyzet, 1929-ig ugyanis Réminek hívták tulajdonosa, Rémi Róbert nyomán, de jött az új főnök, Dénes József, aki átkeresztelte a hotelt. Igaz, elsősorban nem a hazafias érzelmek vezérelték, sokkal inkább a panoráma, mivel a hatos villamos mellett a legendás színház látványát is garantálhatta a kedves vendégeknek.

Nemzeti Szálló Étterem

Bp. VIII., József krt. 4.

Nyitva: 7-10-ig és 12-15-ig, aztán 18-23-ig

Sokáig semmi baj nem volt ezzel a névvel, a szálló az államosításkor sem vált Vörös Traktorrá vagy Élmunkássá, de 1965-ben, amikor a színházat úgy fölrobbantották, hogy ócska kis szökőkutak nőttek a helyén, a hotel besorolásának három csillagához nyugodtan hozzáadhattak volna egyet "jelentős kilátásjavulás" miatt. A szállót 1986-ban újították fel legutóbb. Persze "Nemzeti" maradt, viszont Gobbi Hildát állítólag kötekedés miatt kitiltották.

Az eklektikus stílusban épült hotelt kék-fehér homlokzata miatt akár az MTK székházának vagy jól menő hupikék törpikék tanyájának is nézhetnénk, ezért aztán magyarul és angolul is ráírták: Nemzeti Szálló. Impozáns középület lehetne, ha nem gyömöszölték volna a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet és a József körút6. közé, de így, tér nélkül csupán téglasűrítmény, egy szebb darab a nagykörúti házak közül. Elsősorban külföldi csoportok látogatják, de hogy pestiek se higgyék, hogy a József körúton csupán egy kísértetkastély áll, ahol legfeljebb Gózon Gyula szelleme iszogatja a kisfröccsöket néhány német rohamturista társaságában, nemrégiben kitalálták a családi ebéd intézményét: vasárnaponként terülj, terülj svédasztalkám várja az éhes magyarokat is.

Az étlap áraihoz képest meglepően olcsó, hogy csupán 1490 HUF-ot kell kicsengetni (gyerkőcnek 790-et), hogy annyit ehessünk, amennyi csak belénk fér, sőt ezért még egy kis Unicum (2 cent) is ütheti a torkunkat.

A vasárnapi ebédeltetés a svédasztal klasszikus hagyományait követi, azaz illendően apró csészébe vételezhető gulyás-, illetve fokhagymazellerkrémleves (ezen utóbbi pontos eredőjét nem sikerült megállapítani, de nagyon finom volt), majd előételnek lehet nassolni a hidegtálak között. Van hal, ami valamiért vizes és íztelen, van töltött hús, aminek a tölteléke meglehetősen gyanús elegy, de a többi rendben van, olyan, mint egy NB II-es sajtótájékoztató felhozatala. A főétel lehet milánói spagetti, rántott (a pincér közlése szerint) marhahús (szerintünk inkább borjú), paprikáskrumpli és lecsós csirkecomb, mindez tetszés szerinti körettel. A desszert elszomorító, bágyadt eperpuding vagy császármorzsa, ami ugyancsak alulmúlja az eddig ebben a műfajban készített hasonló nevű kísérleteket.

Mindez persze mennyiségét tekintve sok, illetve sok lehet, ha valaki gyakorlott pszichopata módjára hülyére eszi magát, mit sem törődve a tányér méretével, púposra szedi és kétszer vesz. Mi ezt nem próbáltuk ki, de így is meglehetősen jóllaktunk. A mennyiség forradalma.

A környezet egyébként szép, bár a stukkók újraaranyozását jobb lett volna egy ráérősebb mesterre bízni, akkor talán nem úgy nézne ki, mintha lapáttal lenne felhordva az aranymáz, de a kiszolgálás - leszámítva talán tempóját - kifogástalan, legalábbis egy hasonló ár- és kerületfekvésű éttereméhez képest. A zongora hangos, de nincs rajta potméter, talán gyengébben kellene verni.

Mindezen anomáliák ellenére az összbenyomás mégis kedvező, a vendégkört képező nyugdíjas polgárok leckét adnak decens magaviseletből és evőeszköz-használatból; kés, kanál, villa elsősorban mennyiségben, nem annyira méretben modellezi az arisztokratikus minimumot, a növények közül a valódiak szépek, a mesterségesek tartósak, a számla pedig igazán korrekt.

Hétköznapokon persze más világ van itt - legalábbis az étlap tanúsága szerint hétfőtől változatos és közepesen drága ételek közül válogathatunk egészen szombatig -, akkor valószínűleg a szakács is bejön dolgozni, és ez így van jól, maradjon vasárnapra a svédasztal, amúgy szociálisan, és a középosztályhoz való tartozás illúziójának erősítésére a középdrága és közepes borok.

Nerobol fivérek

Figyelmébe ajánljuk

A polgármester kételkedik a pofonjáról készült felvételben, pedig létezik

Nagy János szigetszentmiklósi polgármester képviselői kérdésre nem cáfolta, hogy megütött egy helyi lakost az adventi vásárban, ugyanakkor megkérdőjelezte az erről készült térfigyelő kamerás felvétel létezését. Lapunk a vita eldöntését azzal segíti, hogy közreadja a felvétel egyik részletét. A polgármester pofonja utáni testületi ülésen a városvezetőt kötelezték arra, ha büntetőügy részese lesz, köteles arról beszámolni.