Aggasztó dolgokat mutattak ki tanulmányok a delta variánsról

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. július 21.

Tudomány

Úgy tűnik, tényleg sokkal gyorsabban fertőz és többen kerülnek kórházba is. 

Két tanulmány is alátámasztja a delta variáns veszélyességét - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A ENSZ egészségügyi szervezetének adatai szerint az először Indiában azonosított delta variáns jelenleg 124 országban van jelen, 13-mal több országban, mint az előző héten.

A két - tudományos alapon még nem megerősített - tanulmány Kínában, illetve Kanadában készült. A kínaiak olyan személyeket vizsgáltak meg, akik delta variánssal fertőzött személlyel történt érintkezés után karanténban voltak. A vizsgált személyeknél a PCR-teszt már négy nap után pozitív volt, míg a korábbi változatoknál csak hat nap után mutatta ki a fertőzöttséget. Az első pozitív tesztnél 1200-szer magasabb volt a vírus mennyisége, mint a korábbi esetekben. A WHO szerint ebből arra lehet következtetni, hogy

ez az aggasztó variáns sokkal gyorsabban szaporodik, és jóval virulensebb a fertőzés korai szakaszában.

A szintén a SARS-CoV-2 nevű vírus delta variánsát vizsgáló kanadai kutatás szerint az egészségügyi kockázatok is jóval magasabbak, mint a korábbi variánsok esetében.

A kórházi kezelésre szorulás veszélye mintegy 120 százalékkal, az intenzív osztályon való ellátásé körülbelül 287 százalékkal, a halálozás kockázata pedig 137 százalékkal magasabb, mint a korábbi változatok esetében.

A július 18-val zárult héten a koronavírussal fertőzöttek száma tizenkétszeresével mintegy 3,8 millióra nőtt. A legnagyobb növekedést Indonéziában (44 százalék) és Nagy-Britanniában (akár 41 százalék) jelentették.

A WHO a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedését négy okra vezeti vissza:

  • az új, erősen fertőző variánsokra,
  • a koronavírus-világjárvány elleni védőintézkedések enyhítésére,
  • a társadalmi érintkezések megszaporodására,
  • továbbá a szegény és gazdag országok között méltánytalanul elosztott védőoltások miatt az oltásban nem részesülők magas számára.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk