Aeroszolokkal a napsugárzás ellen

Itt egy zseniális, egyben veszélyes ötlet a felmelegedés megállítására

Tudomány

A fokozódó felmelegedés drámai ötleteket hoz a felszínre: egy vitatott elképzelés szerint apró cseppekkel szűrnék a napsugárzást.

A klímaváltozás hatásainak taglalása nem csupán a közbeszéd része – közben megoldási javaslatok is születnek, még ha ezek részben a sci-fi kategóriájába tartoznak is.

A Harvard és a Yale Egyetem kutatói nemrégiben komoly tudományos folyóiratban, az Environmental Research Lettersben publikáltak egy tanulmányt, amelyben komolyan számolnak azzal, hogy hamarosan olyan kémiai anyagokat kell permeteznünk a felső légkörbe, amelyek visszavernék a napsugárzás jelentős részét.

20 kilométeres magasságban

Az eljárás – amely a sztratoszferikus aeroszol befecskendezés névre hallgat – már korábbról is ismert, a lényege, hogy elhomályosítanánk a Napot. Habár egyelőre még nem állnak rendelkezésre a megfelelő aeroszolokat (az apró cseppekre bontott kémiai anyagokat) akár 20 kilométeres magasságba eljuttató, nagy méretű tartályokat szállító repülő járművek, de a kutatók állítják, hogy semmiféle technikai akadály sem állhat az ötlet kivitelezésének útjába.

false

 

 

 

Sőt, még csak nem is volna különösen drága ez a megoldás – és akkor még nem is számoltunk a jövőbeli járulékos hasznokkal. Csupán 15 évet kérnek, és ígérik, hogy potom 3,5 milliárd dollárból ki is jönne az egész égi permetezőrendszer, ami a következő 15 évben már évi 2,25 milliárdból is működtethető lenne.

A gond csak az, hogy a módszer továbbra is erősen hipotetikus, a gyakorlatban soha nem próbálták ki, ennek megfelelően az esetleges hátulütőkre is zömmel az üzemszerű működés közben derülne (elvileg egyre gyérebb) fény. Az még csak hagyján, hogy a sikerhez szoros együttműködésre lenne szükség a világ vezetőitől, akik oly sokszor bebizonyították már, hogy mily kevéssé hatékonyan dolgoznak össze a fontos környezeti célok érdekében.

Ami ennél is lényegesebb, hogy a Nap részleges kitakarása, fényének önkényes megszűrése minimum kockázatos lenne. Amikor a nagy vulkánkitörések nyomán maga a természet gondoskodott erről, rendre klímakrízisek, élelmezési válságok fakadtak belőle.

Utópisztikus és rémisztő

A felső légkör bepermetezése csupán egyike az egyelőre hipotetikus klímamérnöki megoldásoknak. A teljesség igénye nélkül említhetjük a földfelszín visszaverő képességének növelését – például az épített felszín albedójának mesterséges fokozásával vagy akár nagy fényvisszaverő képességű növények elterjesztésével, esetleg a tengerfelszín reflektivitásának (csillogásának) fokozásával. Ugyanezt szolgálhatná a havas, jeges felszínek, mondjuk, a gleccserek, hómezők felületének – jelenleg nem kis erőfeszítést kívánó – növelése is.

De fokozhatjuk a légkör alsó régiójában, a troposzférában található felhők visszaverő képességét is, például úgy, hogy tengervizet fecskendezünk beléjük. És a felső légkör még nem is a legvégső magasság: a határ szó szerint a csillagos ég, elvégre a világűrben keringő tükrökkel, esetleg mesterséges bolygóközi porral is tompíthatnánk a Nap erejét. Ehhez képest csillagunk fényének globális léptékű elhalványítása egyszerre tűnik nagy léptékű, utópikus és egyben kissé rémisztő elképzelésnek.

A vulkáni tevékenység hatásainak tanulmányozása nyomán régóta ismert, hogy a magas légkörbe jutó szulfáttartalmú anyagok visszaverik a nap fényét: leggyakrabban a kénsavat szokták emlegetni, ami a tűzhányók által kibocsátott kéntartalmú gázokból és porból keletkezik a magasabb légkörben: pont a napfény hatására, az ott is jelen lévő oxigénnel és vízzel való reakcióból. Nem szükséges direkt kénsavat fecskendezni a sztratoszférába (ami igen komplikált lenne), elég más kéntartalmú gázokkal, mint kén-dioxiddal vagy a záptojásszagáról nevezetes kénhidrogénnel, esetleg szerves szulfidokkal próbálkozni.

A hatásos dózis tekintetében is érdemes a közelmúlt jelentősebb vulkáni kitöréseihez fordulni. A kutatók úgy becsülik, hogy az elmúlt száz év legnagyobb erejű robbanásos vulkáni működése, a Fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán 1991-es kitörése során kibocsátott kéntartalmú anyagokkal egyenértékű befecskendezést kellene alkalmazni ahhoz, hogy az eljárás hatásos legyen.

Ismétlés a hideg anyja

Ráadásul ez csupán egyszeri dózis, amit pár évente (itt már azért szóródnak a becslések) ismételni kéne. A józanabb számítások szerint mindez csupán némi haladékot biztosítana ahhoz, hogy idelent, a szulfátfelhő védőernyője alatt csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ha ez nem történne meg, és a változatlan ütemű CO2-kibocsátással párhuzamosan nyakló nélkül folytatnánk a Föld klímájának optikai tuningját, jobb bele sem gondolni, mi történik majd, ha bármilyen okból megszűnik a földfelszín szulfátos napvédelme.

false

 

Ez esetben hirtelen zúdulna ránk a késleltetett klímahatás hirtelen melegedés formájában, aminek kiszámíthatatlan következményei lennének (a hőmérséklet növekedését és a csapadékmennyiség hirtelen megugrását biztosan nem úsznánk meg).

Mindenekelőtt számolni lehet azzal, hogy a sztratoszférába juttatott apró (a hatásosság miatt lehetőleg 0,3 mikrométernél kisebb átmérőjű) cseppecskék károsítják az ózonréteget. Mivel a többi, direkt ózonkárosító hatású anyag még mindig jelen van a magas légkörben (klórozott és fluorozott szénhidrogének), ez a hatás még fel is erősödik – pláne ha még az apró cseppecskék is bejutnak a nagy magasságban található (amúgy igen látványos) sarki sztratoszferikus felhőkbe.

A magasba jutatott apró cseppek valószínűleg megváltoztatnák a magasabb légkör időjárását is: a tropopauzában, vagyis a sztratoszféra és a troposzféra közötti határrétegben mindez melegedéshez vezethetne, és növelné a nedvességet – ez utóbbi kiszámíthatatlan módon befolyásolná a földi klímát is. A sztratoszféra melegedése biztosan módosítja az ottani áramlási ciklusokat, ami hatással lenne a földi áramlási rendszerekre is. Nem sok jót ígér, ha élőben tesztelnénk, mi lenne ennek a következménye az éghajlatunk vonatkozásában.

A temérdek apró szulfátcsepp hatására valószínűleg kifehéredne az ég is, amiért csupán csekély mértékben kárpótolnának a valószínűtlen színekben pompázó naplementék és napkelték. A napfény erőteljesebb szóródása és szűrése nem biztos, hogy a legjobb hatást gyakorolná a földi termésátlagokra – egyes vizsgálatok szerint például a kukorica termésátlagának jót tett, hogy a fejlett régiókban a magasra hatoló ipari porszennyezés visszaszorulása miatt jóval több napfény éri közvetlenül a növényeket. Ehhez képest a vélelmezett hűtőhatás sem érvényesülne egyenletesen: a trópusokon sokkal erőteljesebb lenne, ám itt meg a monszuneffektus blokkolása miatt sokfelé jóval kevesebb csapadék is hullana.

Ehhez képest a sarkokhoz közel jóval kevésbé működne a hűtőhatás, azaz nem biztos, hogy így sikerülne meggátolni a tengerjég és a sarki gleccserek kiterjedésének csökkenését. Abszurdnak tűnhet, de a kívánt következmény néhol az ellenkezőjébe is fordulhat. A földi klíma soha nem reagált egyenletesen az ilyen külső, sokkszerű hatásokra – ennek megfelelően előfordulhat, hogy bizonyos régiók még melegednének is. Általánosságban is elmondható, hogy az eljárás legnagyobb baja, hogy a földi klíma szabályozásának egyetlen – habár talán a legfontosabb – elemére koncentrál, és azt próbálná visszavágni a fűnyíróeffektus révén.

Csakhogy az éghajlat működését, természetes ciklusait tanulmányozó kutatók régi felismerése szerint a földi klíma egyáltalán nem rugalmasan és lineárisan reagál az ilyen változásokra, ami annyit jelent, hogy a következmények kiszámíthatatlanok vagy csak nehezen kiszámíthatók lehetnek.

Ebből a szempontból a korábbi természetes tesztek, a gigantikus erejű vulkánkitörések (lásd keretes írásunkat) tanulságai sem megnyugtatók: lehet, hogy a közelmúlt nagyobb kitörései átmenetileg hozzájárultak a melegedési tendencia mérséklődéséhez, de a történeti időkben gyakoribb volt, hogy ezek a környezetükben is pusztító tűzhányók nagy távolságban is tömeghalált okoztak (lásd: Amikor elmaradt a nyár, Magyar Narancs, 2016. június 23.). Lehet, helyesebb volna, ha maradnánk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésénél, hiába tűnik ez most többé-kevésbé megoldhatatlan feladatnak.

Pestis járt a nyomában

A közelmúltban egy történészekből, geológusokból és vulkánkutatókból álló tudóscsoport sikeresen azonosított egy katasztrofális vulkáni kitörést, amely drámai hatásokkal járt. Az 536-ban vélhetően Izlandon lezajlott kitörés nyomán a légkörbe került nagy mennyiségű vulkáni törmelék, de leginkább a kéntartalmú vulkanikus gázok főleg az északi féltekén alaposan megszűrhették a Nap fényét, szinte elhomályosítva az eget.

A katasztrofális termésátlagok miatt szörnyű éhínség pusztított Európa számos régiójában is, ráadásul 542-ben a Keletrómai Birodalomban megjelent a pestis, ami rendet vágott a legyengült populációban. A mezőgazdasági, élelmezési krízis és járvány demográfiai hatásai miatt három évtizedre visszaesett a korabeli gazdaság – a fellendülést érdekes módon épp az ólomszennyezés növekedése mutatja az elemzett gleccsermintákban, hiszen a pénzérmék ezüstanyagát zömmel az ezüstöt is rejtő ólomércekből vonták ki.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.