460 fokos pokol - csak nehogy úgy járjon bolygónk is, mint a Vénusz!

Tudomány

A klímaforgatókönyvek között is találni nagyon rosszat és még rosszabbat – ezt "filmet" talán nem is kéne leforgatni

Korunk egyik legerősebb félelme a globális felmelegedéssel kapcsolatos: a legrosszabb a bizonytalanság, amely egyenesen következik klímajövőnk kiszámíthatatlanságából.

Egészen pontosan léteznek tudományos kalkulációk, amelyek kibocsátás (illetve annak esetleges mérséklődése) függvényében modellezik a jövőt és vázolnak fel forgatókönyveket – akadnak ezek között olyanok is, melyek kifejezetten riasztónak tűnnek.

Az egyik szerint a földi éghajlati rendszer egy vagy több eleme hirtelen, váratlan, előre nem kalkulálható változáson eshet át, a másik szerint úgy „elszaladhat” az üvegházhatás erősödése, hogy már beláthatatlan méretű felmelegedéshez vezethet.

A Magyar Narancs a legfrissebb számában az egyik legriasztóbb, de egyáltalán nem kizárható szcenárióról ír. Ízelítő Barotányi Zoltán cikkéből:

Különös előszeretettel vizsgálják a földi klíma bonyolult rendszerében fellelhető átbillenési pontokat: amikor sokáig látszólag alig észrevehető, de lassan gyűlő változások hirtelen, látványos változásban öltenek testet. Egyes vélekedések szerint pontosan ilyen folyamat vezetett a sarki (vagy éppen a magas hegyvidéki) jégmezők, gleccserek rohamos olvadásához is. Az sem árt számításba venni, hogy a felmelegedés hatásai, pozitív visszacsatolás révén még erősíthetik is a folyamatot.

A Vénusz forró felszíne: a Maat Mons vulkán. A hőmérséklet meghaladja a 460 fokot

A Vénusz forró felszíne: a Maat Mons vulkán. A hőmérséklet meghaladja a 460 fokot

Fotó: NASA/JPL

 

Intő jel az is, hogy a közelmúlt, az utolsó pár tízezer év során már előfordultak hirtelen, váratlan klímaváltozások is. Ilyenkor akár pár év alatt növekedhet 5-10 fokkal a hőmérséklet - ráadásul ez még abban az időben történt, amikor az ember (kis létszámú populációja és technikai fejletlensége miatt) még aligha tudott érdemben beleszólni a földi klíma alakulásába. De vajon bekövetkezhet-e egy ilyen hirtelen változás a mi életünkben is? (...)

A Föld sorsa kapcsán sokan emlegetik aggódva bolygótestvérünk, a Vénusz nyújtotta párhuzamot.

  • De vajon eljuthat a Föld is ebbe a végzetes állapotba, vajon lehet bolygónkból is afféle pokoli kemence, mint amit a Vénuszon találunk?
  • Egyáltalán mióta lakhatatlan a tőlünk eggyel beljebb elhelyezkedő bolygó?
  • Lehet, hogy kénytelen-kelletlen ennek a sorsából is tanulnunk kell?
  • A legszörnyűbb disztópia szerint maga a Föld válik lakhatatlanná – de vajon ehhez is elég a már évszázadok óta a légkörbe eregetett szén-dioxid mennyisége?
  • Esetleg valamilyen geológiai vagy kozmikus katasztrófa indíthatja be végítéletet?

Bővebben olvashat erről az eheti Magyar Narancsban megjelent Saját levünkben című cikkében.

Ne feledje el e héten is megvásárolni a lapot vagy fizessen elő rá itt:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetőek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk