cyberhírek

  • .
  • 2006. szeptember 14.

Tudomány

cyberhírek
Ûrszondák Mars- és Vénusz-felderítők is lesznek a harminc űrszonda között, amelyeket Oroszország 2006-tól 2015-ig bocsát az űrbe - jelentette be az orosz űrhivatal. Az összesen negyven távközlési műhold mellett egy orosz szonda a Marsról hoz majd a Földre talajmintákat, egy másik pedig a Vénusz légkörét és felszínét vizsgálja.

Óriásdinoszaurusz Brazil paleontológusok eddig nem ismert dinoszauruszfaj megkövesedett csontjaira bukkantak. A nyolcvanmillió évvel ezelőtt élt növényevő tizenhárom méter hosszú volt, és körülbelül kilenc tonna volt a tömege. A titanoszauruszok csoportjába tartozó, Maxakaliszaurusz topainak elnevezett új faj egyedeinek hosszú farka és nyaka, míg viszonylag kis feje volt.

Altató Altatópárnát dobott piacra egy japán cég: a vánkos a vasúti kocsik ritmikus zakatolását, ringását és az anya szívdobogását utánozza, amelyek intenzitását a használó maga állíthatja a számára legkellemesebbre.

Viccgenerátor Skót programozók számítógéppel generált szóviccekkel élénkítik a beszédben visszamaradott gyerekek kifejezőkészségét: az angol vicc színvonalát alulról közelítő furcsa mondókákat állítólag imádják a gyerekek.

Nanorobot Német tudósok olyan kapszulaendoszkópot fejlesztettek ki, amelynek segítségével a gyomor- és bélrák korai stádiumban fölismerhető és egyúttal kezelhető is. A nanokapszulák megkeresik és fogóikkal eltávolítják a beteg szövetet.

Dugófigyelő Az 4-es metró építésével kapcsolatos munkálatok miatt Dél-Budán jelentős dugók várhatók. Ezek kikerülésére a XI. kerületi önkormányzat az internetes forgalomfigyelő rendszert hozott létre, amely a www.ujbudaidugohuzo.hu címen elérhető, és tíz forgalmas pont élő webkamerás képét mutatja.

Mesterséges szív Az orvostudományi újdonságokat felügyelő amerikai szervezet, a Food and Drug Administration (FDA) engedélyezte az első beültethető műszív, az AbioCor alkalmazását - adta hírül az Index. A speciális műanyagból és titánból készült mesterséges szerv működését számítógép vezérli, erőforrása pedig egy övre csatolt egység, ami a páciens bőrén keresztül szolgáltat energiát a műszívnek. Az AbioCor nemcsak az egyik legbonyolultabb, de a legdrágább implantátum is, ami valaha készült: a készülék ára negyedmillió dollár, a műtét és a kezelések költségével együtt pedig a teljes számla akár 550 ezer dollárra rúghat. Emiatt, bár a gyártó Abiomed vállalat akár évi 4000 készüléket is tudna szállítani, valószínűleg jóval kevesebb AbioCor talál gazdára. A mesterséges szív először öt amerikai kórházban lesz elérhető - azokban az intézményekben, ahol a kísérleti fázisban részt vett 14 pácienst kezelték. Mára ugyan mind a 14 beteg meghalt, és a kezelések során többüknél súlyos vérrögképződések léptek fel, az AbioCor előrelépés a szívgyógyászatban: segítségével további hónapokig (a gyártó szerint legalább fél évig) várhatnak donorra azok a szívbetegek, akiknek egyébként már csak hetek lennének hátra az életükből.

Jön a Paypal Szeptember közepén Magyarországon is teljessé válik a Paypal szolgáltatása, már nem csak küldeni, fogadni is lehet pénzt az online rendszer segítségével - adta hírül az Index. A népszerű eBay online piactéren gyakorlatilag megkerülhetetlen ez a fizetési mód - a nyolcéves Paypalt négy éve vásárolta meg az eBay, jelenleg 55 országban több mint 100 millió regisztrált felhasználója van. A Paypal-átutalásoknak is van költségük, de ez csak töredéke a bankiénak. Mivel a rendszeren belül csak átvezetni kell az összegeket, nem terheli többszörös banki illeték. Az online aukciókra jellemző kis összegű átutalásoknál ennek a megoldásnak gyakorlatilag nincsen alternatívája. A szolgáltatás sikerét mutatja, hogy éves átlagban minden másodpercre 1128 dollárnyi, azaz 240 ezer forintnyi tranzakció jut. Az eBayről 2005 nyara óta vásárolhatnak szabadon a magyar felhasználók a Paypal segítségével. Akkor a szolgáltatás az Európai Unióhoz egy évvel korábban csatlakozott 10 állam polgárai számára egyszerre vált elérhetővé. A szolgáltatás kibővítése komoly hatással lehet a hazai online aukciós piacra is.

Meghalt a krokodilvadász Meghalt Steve Irwin zoológus és médiasztár, miután mellkasába fúródott egy tüskés rája mérges nyila Ausztrália észak-keleti részén. A Magyarországon is népszerű Irwin 44 éves volt. A természettudóst a mellkasán találta el a rája farokcsápja, miközben az új dokumentumfilmjét forgatta a Nagy Korallzátonynál. Szakértők szerint rendkívül ritkák az ilyen balesetek, Ausztrália partjainál eddig mindössze 17 halálos áldozatot követelt a ráják félénksége. Irwin tévéműsorát Krokodilvadász címmel 1992-ben mutatták be Ausztráliában, majd világszerte átvette a Discovery Channel, így 500 millióan nézhették kalandjait. A sorozatból 2002-ben mozifilm is készült. A halálhír nyomán óriási látogatottságról számoltak be az ausztrál és a nemzetközi online híroldalak, a krokodilvadász honlapja (www.crocodilehunter.com) elérhetetlenné vált.

Gyilokpornó Három év börtönt kockáztatnak a jövőben azok a britek, akik szélsőségesen erőszakos pornográf tartalmakat töltenek le az internetről. A brit kormány szerdán jelentette be a drákói szigorítási tervezetet. A törvénymódosítási kezdeményezés annak a széles körű kampánynak a teljes sikere is egyben, amelyet egy három éve meggyilkolt fiatal brit tanárnő édesanyja indított az internetes pornóerőszak betiltásáért. Az internetpornó-függő gyilkos, Graham Coutts két éve tölti életfogytig szóló börtönbüntetését, amelyet a 31 éves Jane Longhurst brutális meggyilkolásáért szabtak ki rá. Coutts számítógépén a rendőrök a 2003-ban elkövetett gyilkosság után több mint 800 pornóképet találtak; ezek 85 százaléka nők ellen elkövetett, rendkívül erőszakos szexuális támadásokat ábrázoltak. A perverz gyilkos a harisnyával megfojtott tanárnő holttestét elrejtette, és heteken át rendszeresen látogatta, amíg le nem bukott. Nagy-Britanniában már most is bűncselekmény a szexuális erőszakot ábrázoló képek készítése és terjesztése, a most bejelentett módosítás azonban az ilyen tartalmak puszta birtoklását is büntethetővé teszi, még abban az esetben is, ha a vétkes a képeket nem maga készítette és nem terjesztette nyilvánosan. Máris megszólaltak ugyanakkor a cenzúraellenes brit szervezetek, amelyek szerint a törvénymódosítás "inkvizítori jogkörrel" ruházza fel a rendőröket.

Figyelmébe ajánljuk