cyberhírek

  • .
  • 2007. március 22.

Tudomány

cyberhírek

REKORD Amióta csak mérik az átlaghőmérsékletet a Földön, nem volt ilyen enyhe a tél. A melegedési trendet jól mutatja, hogy a rekordlista második helyezettje 2004 tele, a bronzérmes pedig 1998 december-februári időszaka.

BARLANGOK Olyan barlangcsoportot fedeztek fel a Marson, amely elméletben jobb feltételeket biztosíthatna az életnek, mint a bolygó más helyei. Az Odyssey űrszonda készítette azokat a felvételeket az Arsia Mons vulkán pereméről, melyeken hét barlang is látható.

HOLDUTAZÁS Kína küldhet legközelebb embert a Holdra, a NASA vezetője szerint akár már egy évtizeden belül. A washingtoni kongresszus szerint félő, hogy az Egyesült Államok elveszíti vezető szerepét az űrkutatásban.

ALAGÚT Spanyolország és Marokkó 2008-ban kezdené el annak az alagútnak az építését, amely a Gibraltári-szoros alatt kötné össze Afrikát és Európát. A grandiózus tervhez sztármérnök adja a nevét, a marokkóiak a költségek miatt aggódnak.

SPAGETTIHÍD A Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karának hallgatói zsinórban ötödször nyerték meg a spagettihíd-világbajnokságot. A 990 gramm tömegű, 1 méter fesztávolságú híd a háziversenyen 309,6 kilós, a világbajnokságon 252,7 kilós terhelés alatt tört össze.

TUDATKÜSZÖB A néző nem érzékeli, de az agy "látja" a másodperc törtrészéig a filmeken felvillantott képeket - állítja egy brit tanulmány. Ezzel cáfolja a korábbi tudományos konklúziót, amely szerint a tudatküszöb alatti reklám nem hat az emberre.

GORCSEV Letartóztatták azt a kaliforniai biológushallgatót, akit egy Nobel-díj ellopásával gyanúsítanak. A Kaliforniai Berkeley Egyetem diákja saját bevallása szerint poénból lovasította meg az intézmény büszkeségét.

ETIKAI KÓDEX Dél-Korea kormánya szeretne irányadó útmutatást adni a robotok és emberek közötti érintkezéshez, már csak azért is, hogy egyik fél se árthasson a másiknak. A most készülő Robot Ethics Charter a gyártók és felhasználók számára fekteti majd le a robotokkal való bánásmód alapvető szabályait, és a tervek szerint még az idei év végén megjelentetik - adta hírül az [origo] a BBC nyomán. Az etikai kódexet egy ötfős bizottság állítja össze, amelynek tagjai között van jövőkutató és sci-fi író is: a robotok viselkedésére vonatkozó első törvényeket elsőként az 1992-ben elhunyt Isaac Asimov alkotta meg még az 1940-es évek elején. Az ország ipari minisztériumának indoklása szerint az etikai kódexre már csak azért is szükség van, mert a robotok a közeljövőben magas intelligenciaszintre fejlődnek majd. Emellett rövid időn belül megjelennek a hétköznapi életben is: a kutatók jóslatai szerint 2018-ban már rutinszerűen végeznek műtéteket, és valamikor 2015 és 2020 között minden dél-koreai háztartásban jelen lesznek, ahol többek között az idősek ellátásában is segédkeznek majd. A szabályozás fontos kérdései közé tartozik még a robotok engedelmességének biztosítása, az általuk megszerzett adatok védelme, illetve a robotok illegális használatának megakadályozása. Európában szintén készülnek tervezetek a robotokkal kapcsolatos kihívások kezelésére. Tavaly egy brit kormányzati tanulmány arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkezendő ötven éven belül a robotok ugyanolyan jogokat követelhetnek maguknak, mint az emberek.

A YOUTUBE-RA MEGY A BBC A brit közszolgálati televízió 3 csatornát indít a videomegosztón, hogy ezzel népszerűsítse magát, teljes műsorokat viszont nem töltenek fel - adta hírül az [origo]. A BBC saját internetes híroldalán számolt be a YouTube-bal kötött megállapodásról, amelynek értelmében rövid műsorrészleteket tesznek közzé a videómegosztón. A brit közszolgálati televízió ezzel egyrészt népszerűsíteni szeretné magát a havonta több mint 70 millió felhasználó által látogatott szájton,másrészt reklámokat is futtat majd az oldalon. A videomegosztón három BBC-s csatorna indult el: a BBC nevű a cég műsorait népszerűsíti extra felvételekkel, előzetesekkel, a BBC Worldwide-ra 3-6 perces részletek kerülnek majd fel a műsorok archívumából. a BBC Newson pedig körülbelül napi harminc aktuális híradórészletet tesznek majd közzé. Az első csatorna reklámmentes lesz, a második kettőt viszont hirdetésekből finanszíroznák. A BBC News csak Nagy-Britannián kívül érhető el, ennek már létezik egy előfizetős változata is, amely a Real Networksön érhető el. A brit tévétársaság vezetői azt is kijelentették, hogy nem fogják levetetni a felhasználók által feltöltött műsorrészleteket, mivel jó reklámnak tekintik őket. Az Egyesült Államokban korábban többek közt a CBS tudta jelentősen megnövelni műsorai nézettségét úgy, hogy azokból a YouTube-on terjesztett részleteket.

EGÉSZSÉGTELEN GÉNMÓDOSÍTÁS Egy független kutatócsoport szerint vese- és májmérgezést szenvedtek azok a kísérleti patkányok, amelyeket a Monsanto cég génkezelt (gmo) kukoricájával etettek. A MON863 kódjelű, a kukoricabogarat elpusztító génmódosított kukorica megmérgezte az állatok belső szerveit, pedig tavaly az Európai Unió állati, majd emberi fogyasztásra is engedélyezte a forgalmazását. A Greenpeace a Monsanto-termék azonnali visszahívását, valamint az engedélyezési rendszer felülvizsgálatát követeli. A tanulmány a Monsanto saját, az Európai Bizottságnak engedélyezés céljából beadott biztonsági vizsgálatainak adatait elemezte. Az adatokat a Greenpeace szerezte meg egy bírósági per végén, majd a francia Caen egyetemén dolgozó szakértői csoport elemezte őket. A kutatócsoport szerint a Monsanto saját adatai arra utalnak: mérgezés jelei mutatkoztak a patkányok veséjében és májában, valamint jelentős súlykülönbség is fellépett a génmódosított kukoricával táplált állatoknál. A szóban forgó génmódosított kukoricafajta engedélyezése már 2003 óta heves viták tárgyát képezi: bár a tagállamok többsége ellenezte a GM növény piacra dobását, az Európai Bizottság engedélyezte a MON863 kukorica szabad forgalmazását.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?