cyberhírek

  • .
  • 2007. november 22.

Tudomány

cyberhírek
KIBOCSÁTÁS Az amerikai Center for Global Development az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás szerint rangsorolta az országokat. Ebből a szempontból az ausztrálok a legnagyobb környezetszennyezők, fejenként és évente tíz tonna szén-dioxiddal vezetnek az amerikaiak (8,2 tonna) előtt. Az abszolút rangsort az USA és Kína vezeti.

E-CIGARETTA Megadja a dohányzás élményét, a rágyújtás rituáléját, a nikotint, de kátrány, szén-monoxid és rákkeltő kémiai vegyületek nélkül - ezzel reklámozza egy kínai cég az elektromos cigarettát, amely elemmel működik, és a gyártó szerint sokkal kevésbé egészségtelen, mint a hagyományos, dohányból készült cigaretta.

HIÁNYZÓ LÁNCSZEM A gorillák, csimpánzok és emberek utolsó közös őséhez közel álló nagymajom alsó állkapocscsontjára bukkant rá egy vulkanikus eredetű iszaplerakódásban Kenya északi részén egy japán-amerikai kutatócsoport. Az eddig ismeretlen fajtól származó lelet alátámasztja az elméletet, miszerint a majomtól az emberig tartó evolúciós folyamat Afrikában ment végbe.

BÁZISÁLLOMÁS Mobiltelefonos lefedettséget biztosító tornyokat épített egy kínai mobilszolgáltató a Mount Everest fő hegymászó útvonalára 6500, 5800 és 5200 méteres magasságon. Az első tesztek szerint az átjátszóállomások használható térerőt biztosítanak a csúcson is, ha nincs éppen nagyon rossz idő.

VÉDÕOLTÁS A védőoltásoknak köszönhetően 99 százalékkal csökkent a halálozás azokban a betegségekben, amelyeket meg lehet előzni vakcinákkal - mutatta ki az amerikai járványügyi intézet. A kutatók tizenháromféle védőoltással megelőzhető betegség statisztikáját vizsgálták.

Gondolatolvasás Egy bostoni kutatócsoport olyan kísérleti technológiát állított elő, amelynek segítségével egy béna, beszédre képtelen férfi agyából érkező jeleket hangokká alakíthatnak. Eric Ramsay agya nem sérült, tiszta tudattal "rekedt" megbénult testében egy nyolc évvel ezelőtti autóbaleset folytán - írta az Index a BBC nyomán. A férfi locked-in szindrómában szenved: él, tudatos, de ennek semmi jelét sem képes adni. A kutatók elektródákat illesztettek az agyába, amelyek a beszédközpontban zajló folyamatokat rögzítették. Terveik szerint ezeket a jeleket képesek lesznek egy szoftverrel beszéddé alakítani: a férfi beszédközpontjában zajló agyműködés nyolcvan százalékát sikerült pontosan azonosítani.

Majmot klónoztak Amerikai kutatóknak sikerült egy tízéves hím makákó sejtjeiből több tucat, a gazdaállattal genetikailag pontosan megegyező embriót létrehozniuk. Most először klónoztak főemlőst sikeresen - adta hírül az Index a Nature nyomán. A siker közelebb hozhatja az emberi szervek klónozását őssejtekből, ami áttörést jelenthet olyan betegségek gyógyításában, mint a Parkinson-kór, a cukorbetegség vagy a rák egyes fajtái. A kutatóknak sikerült őssejteket kivonniuk a klónozott embriókból, amelyek a felnőtt majom szervezetébe ültetve szívizom-, illetve idegsejtekké fejlődtek. A klónozás során az állat DNS-ét egy minden genetikai információtól megfosztott, megtermékenyítetlen petesejtbe injekciózzák, majd beültetik egy nőstény méhébe, ahol embrió fejlődik belőle: a DNS gazdájának tökéletes genetikai mása. Az embrióból nyert őssejtek így a kilökődés veszélye nélkül ültethetők vissza a gazdába, ahol bármilyen szövetet fel tudnak építeni. A tudományos világ vegyes érzelmekkel fogadta az eredményt, vannak, akik a génsebészet történetének egyik legnagyobb áttöréseként ünneplik, mások etikai aggályaikat hangoztatják, vagy megkérdőjelezik az őssejtfelhasználás hasznát.

Bátor egerek A Tokiói Egyetem kutatócsoportja génkikapcsolással elérte, hogy az egér ne féljen legfőbb ellenségeitől, a macskától, a rókától és egyéb ragadozóktól. A genetikusok az egér szaglását változtatták meg, mert rájöttek, hogy az emlősök azért félnek és térnek ki a ragadozók útjából, mert szaglógumójuk születéstől fogva meghatározott, genetikus jeleket tartalmaz a ragadozó szagáról. Ezt a tulajdonságot sokan tanult viselkedésnek hiszik, a japán kutatócsoport eredményei szerint azonban döntően öröklött viselkedésformáról van szó.

Kódfejtők Saját fejlesztésű kódfejtő szoftverével egy német rádióamatőr rövid idő alatt legyőzte a Colossust, a britek legendás második világháborús kódfejtő gépét, amelynek segítségével megfejtették a németek rejtjelezett rádióüzeneteit. A teherautó méretű ősszámítógépet a Cipher Challenge elnevezésű verseny kedvéért építették újra: a második világháború végéig tíz Colossus típusú gép épült, aztán valamennyit szétszerelték. A Bletchley Park múzeumot (bletchleypark.org.uk) nyáron nyitották meg az egykori kódfejtő központ épületében, a verseny a múzeum adománygyűjtő kampányának nyitánya volt.

Éghajlatváltozás A Föld egyre gyorsuló ütemben tart egy melegebb időszak felé, ami egyértelműen az emberi tevékenység következménye - írja legújabb jelentésében az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC). A testület Valenciában közzétett jelentése akciótervet javasol annak érdekében, hogy az emberiség elkerülhesse a legsúlyosabb katasztrófákat. A szerzők 23 oldalon foglalták össze azokat a eredményeket, amelyeket az IPCC által kiértékelt számítógépes klímamodellekből nyertek. Ez a jelentés lesz a tudományos kiindulópontja a Föld légköréről decemberben Bali szigetén rendezendő ENSZ-értekezletnek. A dokumentum leszögezi: a légkört alkotó rendszerek vitathatatlanul változóban vannak. Ezt bizonyítja a levegő és az óceánok mérhető melegedése, a sarkvidékek és a magas hegyek jég- és hórétegének az olvadása, valamint a tengerszint emelkedése. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint az IPCC által felvázolt várható következmények "olyan borzasztóak, akár egy tudományos-fantasztikus film". A légkör változását leginkább a szegények és az idősek fogják megszenvedni. Növekedni fog az éhezők száma, és több lesz a járvány. A szárazság, az áradások és a hőhullámok a bolygó legszegényebb térségeit sújtják leginkább, miközben egyre több állat- és növényfaj tűnik el végleg a Földről.

Figyelmébe ajánljuk