cyberhírek

  • .
  • 2007. november 22.

Tudomány

cyberhírek
KIBOCSÁTÁS Az amerikai Center for Global Development az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás szerint rangsorolta az országokat. Ebből a szempontból az ausztrálok a legnagyobb környezetszennyezők, fejenként és évente tíz tonna szén-dioxiddal vezetnek az amerikaiak (8,2 tonna) előtt. Az abszolút rangsort az USA és Kína vezeti.

E-CIGARETTA Megadja a dohányzás élményét, a rágyújtás rituáléját, a nikotint, de kátrány, szén-monoxid és rákkeltő kémiai vegyületek nélkül - ezzel reklámozza egy kínai cég az elektromos cigarettát, amely elemmel működik, és a gyártó szerint sokkal kevésbé egészségtelen, mint a hagyományos, dohányból készült cigaretta.

HIÁNYZÓ LÁNCSZEM A gorillák, csimpánzok és emberek utolsó közös őséhez közel álló nagymajom alsó állkapocscsontjára bukkant rá egy vulkanikus eredetű iszaplerakódásban Kenya északi részén egy japán-amerikai kutatócsoport. Az eddig ismeretlen fajtól származó lelet alátámasztja az elméletet, miszerint a majomtól az emberig tartó evolúciós folyamat Afrikában ment végbe.

BÁZISÁLLOMÁS Mobiltelefonos lefedettséget biztosító tornyokat épített egy kínai mobilszolgáltató a Mount Everest fő hegymászó útvonalára 6500, 5800 és 5200 méteres magasságon. Az első tesztek szerint az átjátszóállomások használható térerőt biztosítanak a csúcson is, ha nincs éppen nagyon rossz idő.

VÉDÕOLTÁS A védőoltásoknak köszönhetően 99 százalékkal csökkent a halálozás azokban a betegségekben, amelyeket meg lehet előzni vakcinákkal - mutatta ki az amerikai járványügyi intézet. A kutatók tizenháromféle védőoltással megelőzhető betegség statisztikáját vizsgálták.

Gondolatolvasás Egy bostoni kutatócsoport olyan kísérleti technológiát állított elő, amelynek segítségével egy béna, beszédre képtelen férfi agyából érkező jeleket hangokká alakíthatnak. Eric Ramsay agya nem sérült, tiszta tudattal "rekedt" megbénult testében egy nyolc évvel ezelőtti autóbaleset folytán - írta az Index a BBC nyomán. A férfi locked-in szindrómában szenved: él, tudatos, de ennek semmi jelét sem képes adni. A kutatók elektródákat illesztettek az agyába, amelyek a beszédközpontban zajló folyamatokat rögzítették. Terveik szerint ezeket a jeleket képesek lesznek egy szoftverrel beszéddé alakítani: a férfi beszédközpontjában zajló agyműködés nyolcvan százalékát sikerült pontosan azonosítani.

Majmot klónoztak Amerikai kutatóknak sikerült egy tízéves hím makákó sejtjeiből több tucat, a gazdaállattal genetikailag pontosan megegyező embriót létrehozniuk. Most először klónoztak főemlőst sikeresen - adta hírül az Index a Nature nyomán. A siker közelebb hozhatja az emberi szervek klónozását őssejtekből, ami áttörést jelenthet olyan betegségek gyógyításában, mint a Parkinson-kór, a cukorbetegség vagy a rák egyes fajtái. A kutatóknak sikerült őssejteket kivonniuk a klónozott embriókból, amelyek a felnőtt majom szervezetébe ültetve szívizom-, illetve idegsejtekké fejlődtek. A klónozás során az állat DNS-ét egy minden genetikai információtól megfosztott, megtermékenyítetlen petesejtbe injekciózzák, majd beültetik egy nőstény méhébe, ahol embrió fejlődik belőle: a DNS gazdájának tökéletes genetikai mása. Az embrióból nyert őssejtek így a kilökődés veszélye nélkül ültethetők vissza a gazdába, ahol bármilyen szövetet fel tudnak építeni. A tudományos világ vegyes érzelmekkel fogadta az eredményt, vannak, akik a génsebészet történetének egyik legnagyobb áttöréseként ünneplik, mások etikai aggályaikat hangoztatják, vagy megkérdőjelezik az őssejtfelhasználás hasznát.

Bátor egerek A Tokiói Egyetem kutatócsoportja génkikapcsolással elérte, hogy az egér ne féljen legfőbb ellenségeitől, a macskától, a rókától és egyéb ragadozóktól. A genetikusok az egér szaglását változtatták meg, mert rájöttek, hogy az emlősök azért félnek és térnek ki a ragadozók útjából, mert szaglógumójuk születéstől fogva meghatározott, genetikus jeleket tartalmaz a ragadozó szagáról. Ezt a tulajdonságot sokan tanult viselkedésnek hiszik, a japán kutatócsoport eredményei szerint azonban döntően öröklött viselkedésformáról van szó.

Kódfejtők Saját fejlesztésű kódfejtő szoftverével egy német rádióamatőr rövid idő alatt legyőzte a Colossust, a britek legendás második világháborús kódfejtő gépét, amelynek segítségével megfejtették a németek rejtjelezett rádióüzeneteit. A teherautó méretű ősszámítógépet a Cipher Challenge elnevezésű verseny kedvéért építették újra: a második világháború végéig tíz Colossus típusú gép épült, aztán valamennyit szétszerelték. A Bletchley Park múzeumot (bletchleypark.org.uk) nyáron nyitották meg az egykori kódfejtő központ épületében, a verseny a múzeum adománygyűjtő kampányának nyitánya volt.

Éghajlatváltozás A Föld egyre gyorsuló ütemben tart egy melegebb időszak felé, ami egyértelműen az emberi tevékenység következménye - írja legújabb jelentésében az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC). A testület Valenciában közzétett jelentése akciótervet javasol annak érdekében, hogy az emberiség elkerülhesse a legsúlyosabb katasztrófákat. A szerzők 23 oldalon foglalták össze azokat a eredményeket, amelyeket az IPCC által kiértékelt számítógépes klímamodellekből nyertek. Ez a jelentés lesz a tudományos kiindulópontja a Föld légköréről decemberben Bali szigetén rendezendő ENSZ-értekezletnek. A dokumentum leszögezi: a légkört alkotó rendszerek vitathatatlanul változóban vannak. Ezt bizonyítja a levegő és az óceánok mérhető melegedése, a sarkvidékek és a magas hegyek jég- és hórétegének az olvadása, valamint a tengerszint emelkedése. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint az IPCC által felvázolt várható következmények "olyan borzasztóak, akár egy tudományos-fantasztikus film". A légkör változását leginkább a szegények és az idősek fogják megszenvedni. Növekedni fog az éhezők száma, és több lesz a járvány. A szárazság, az áradások és a hőhullámok a bolygó legszegényebb térségeit sújtják leginkább, miközben egyre több állat- és növényfaj tűnik el végleg a Földről.

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.