cyberhírek

  • .
  • 2007. december 6.

Tudomány

cyberhírek
Mars-expedíció 2031-ben indul az első ember a Marsra - jelentette be a NASA. A vörös bolygóra készülő űrhajót Föld körüli pályán szerelik össze, hat-hét hónap alatt ér a legénység a Marsra, 16 hónapot töltenek a bolygó felszínén, és újabb fél évig tart a hazaút. A közel másfél évre elegendő rakományt két külön teherűrhajó szállítja majd.

Klímacsúcs Az ENSZ december 3-14. között, 180 ország részvételével klímakonferenciát rendez az indonéziai Balin. A konferencia célja, hogy kidolgozzon egy egyértelmű és meggyőző tervezetet, amely majd a 1997-es Kiotói egyezmény örökébe léphet.

Karbonkredit Japán a szén-dioxid-kibocsátás nemzetközi kereskedelmi rendszerében Magyarországtól akar karbonkrediteket vásárolni. Ez az első alkalom, hogy Tokió külföldi kormánnyal ilyen megállapodást készül kötni, hogy teljesítse a kiotói jegyzőkönyvben vállaltakat.

Zöldáram A szénnél is olcsóbb megújuló energiaforrásokat szeretne a Google, ezért meghirdette "a szénnél olcsóbb megújuló energia - RE<C" programot, melynek keretében több százmillió dollárt invesztál megújuló energiaforrások kutatásába-fejlesztésébe az elkövetkezendő években.

Mobiltelefon Elérte a 3,3 milliárdot a világszerte értékesített mobiltelefon-előfizetések száma: ez elvileg azt jelentené, hogy minden második ember rendelkezik saját készülékkel, pedig nem így van: sok mobilos ugyanis többtelefont is birtokol.

Wifi-lopás Egy nyitott wifi-hálózatot internetezésre használó fiatalembert lopással elkövetett tulajdon elleni szabálysértésért figyelmeztetésben részesítettek Magyarországon.Az okozott kár kilenc forint volt.

Sportkonzol Japánban már karácsony előtt boltokba kerül a főleg lábmozgásra kihegyezett, televízióhoz kapcsolható Wii Fit játékkonzol. A kütyü 75 dollárba kerül, és lehet vele aerobikozni, síelni, jógázni és focizni is.

Mikuláskor indul az Atlantis A NASA december 6-ra tűzte ki az Atlantis űrrepülőgép startját - adta hírül az Index az AP nyomán. Az Atlantis rakománya ezúttal a Columbus nevű, hét méter hosszú laboratórium lesz, amelyet három űrsétával az ISS-hez kapcsolnak majd. A Columbus tervezését 1982-ben kezdte el 17 európai nemzet közös űrhivatala, az ESA. Körülbelül kétmilliárd dollárt fordítottak a laboratórium fejlesztésére. Az eredeti tervek szerint az eszköz 1992-ben, Kolumbusz Kristóf amerikai útjának ötszázadik évfordulóján indult volna az űrállomásra, de az ISS építése nagyon sokat csúszott. A Columbus az ISS nyolcadik helyisége lesz, de csak a második laboratóriuma. Az első laboratórium, az amerikai Destiny 2001-ben került az űrállomásra, a harmadikat és egyben a legnagyobbat, a japán Kibót pedig jövőre fogják az ISS-hez kapcsolni, három küldetés során. Az Atlantis legénységében ezúttal csak öt amerikai kapott helyet, a másik két űrhajóst az ESA delegálta.

A leggyorsabb csillag Az eddig felfedezett legnagyobb sebességű csillagoknál több mint háromszor gyorsabb az RX J0822-4300, amit egy szupernóva robbanása hajt - jelentette a hírek.csillagászat.hu portál. A neutroncsillag 3700 évvel ezelőtt jött létre egy szupernóva-robbanáskor. A Chandra röntgenműhold 1999-ben és 2005-ben készült felvételein jól látszik, hogy a neutroncsillag a robbanás helyétől kifelé mozog, és a képek alapján, valamint a maradvány távolságának ismeretében az is megbecsülhető, hogy a sebessége több mint 5,5 millió km óránként. Bár a robbanás óta csak 20 fényévnyi utat tett meg, ilyen tempóban haladva néhány millió év alatt el fogja hagyni a Tejútrendszert. Nem ez az első alkalom, hogy nagyon gyors csillagokat észlelnek, a korábbi rekordot a körülbelül 1,6 millió km/h sebességgel a Tejútrendszerből kifelé mozgó hipersebességű csillagok tartották. A régi rekorderek a galaxis centrumában található nagy tömegű fekete lyukkal való gravitációs kölcsönhatás következtében lökődtek ki.

Éreznek az amputált végtagok Ismét érezhetőek, mi több, érzékelnek - tapintanak, hidegről, melegről tudatnak - a levágott felső végtagok, ha az amputált testrész elvágott idegvégződéseit a mellkas falán egy bizonyos idegcsomóhoz kapcsolják vissza - közölte egy amerikai kutatócsoport. A kísérletet két, karjukat baleset következtében elveszített betegen végezték el a chicagói rehabilitációs intézetben. A kutatók azokat az érzőidegeket reaktiválták, amelyekkel a kar az amputáció előtt az agyba juttatta az érzeteket. A műtét után több hónappal a két páciens újból "érezte" a karját, a hideget és a meleget, és a tapintás is visszatért a művégtag szenzorain, illetve a beteg mellkasán elhelyezett receptorokon keresztül.

Kínai holdfénykép Kínában bemutatták a Holdról készült első olyan fényképet, amelyet az október végén felbocsátott és azóta Hold körüli pályára állt Csang-o ji-hao (Holdistennő 1) elnevezésű szonda továbbított. Az első kínai Hold-szonda egy évig közvetít képeket a Holdról; a tervek szerint az égitest teljes felszínét feltérképezi.

Tizenéves tettes Az új-zélandi rendőrség őrizetbe vette egy nemzetközi számítógépes bűnszövetkezet tizenéves vezetőjét. Az interneten szerveződött csoport legalább hárommilliárd forintnak megfelelő összeget lopott el kémprogramjaival. A társaság tagjai 1,3 millió számítógépbe hatoltak be, és több millió dollárt emeltek le az áldozatok bankszámlájáról. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával és a holland rendőrséggel együttműködve az új-zélandi rendőrség a szigetország északi részén fekvő Hamiltonban vette őrizetbe a csoport 18 éves vezetőjét. A csoport legkevesebb 26 millió ausztrál dollárt, vagyis mintegy 3,4 milliárd forintnak megfelelő összeget tulajdonított el különböző bankszámlákról a kémprogramokkal megszerzett jelszavak segítségével.

Figyelmébe ajánljuk