cyberhírek

  • .
  • 2007. december 6.

Tudomány

cyberhírek
Mars-expedíció 2031-ben indul az első ember a Marsra - jelentette be a NASA. A vörös bolygóra készülő űrhajót Föld körüli pályán szerelik össze, hat-hét hónap alatt ér a legénység a Marsra, 16 hónapot töltenek a bolygó felszínén, és újabb fél évig tart a hazaút. A közel másfél évre elegendő rakományt két külön teherűrhajó szállítja majd.

Klímacsúcs Az ENSZ december 3-14. között, 180 ország részvételével klímakonferenciát rendez az indonéziai Balin. A konferencia célja, hogy kidolgozzon egy egyértelmű és meggyőző tervezetet, amely majd a 1997-es Kiotói egyezmény örökébe léphet.

Karbonkredit Japán a szén-dioxid-kibocsátás nemzetközi kereskedelmi rendszerében Magyarországtól akar karbonkrediteket vásárolni. Ez az első alkalom, hogy Tokió külföldi kormánnyal ilyen megállapodást készül kötni, hogy teljesítse a kiotói jegyzőkönyvben vállaltakat.

Zöldáram A szénnél is olcsóbb megújuló energiaforrásokat szeretne a Google, ezért meghirdette "a szénnél olcsóbb megújuló energia - RE<C" programot, melynek keretében több százmillió dollárt invesztál megújuló energiaforrások kutatásába-fejlesztésébe az elkövetkezendő években.

Mobiltelefon Elérte a 3,3 milliárdot a világszerte értékesített mobiltelefon-előfizetések száma: ez elvileg azt jelentené, hogy minden második ember rendelkezik saját készülékkel, pedig nem így van: sok mobilos ugyanis többtelefont is birtokol.

Wifi-lopás Egy nyitott wifi-hálózatot internetezésre használó fiatalembert lopással elkövetett tulajdon elleni szabálysértésért figyelmeztetésben részesítettek Magyarországon.Az okozott kár kilenc forint volt.

Sportkonzol Japánban már karácsony előtt boltokba kerül a főleg lábmozgásra kihegyezett, televízióhoz kapcsolható Wii Fit játékkonzol. A kütyü 75 dollárba kerül, és lehet vele aerobikozni, síelni, jógázni és focizni is.

Mikuláskor indul az Atlantis A NASA december 6-ra tűzte ki az Atlantis űrrepülőgép startját - adta hírül az Index az AP nyomán. Az Atlantis rakománya ezúttal a Columbus nevű, hét méter hosszú laboratórium lesz, amelyet három űrsétával az ISS-hez kapcsolnak majd. A Columbus tervezését 1982-ben kezdte el 17 európai nemzet közös űrhivatala, az ESA. Körülbelül kétmilliárd dollárt fordítottak a laboratórium fejlesztésére. Az eredeti tervek szerint az eszköz 1992-ben, Kolumbusz Kristóf amerikai útjának ötszázadik évfordulóján indult volna az űrállomásra, de az ISS építése nagyon sokat csúszott. A Columbus az ISS nyolcadik helyisége lesz, de csak a második laboratóriuma. Az első laboratórium, az amerikai Destiny 2001-ben került az űrállomásra, a harmadikat és egyben a legnagyobbat, a japán Kibót pedig jövőre fogják az ISS-hez kapcsolni, három küldetés során. Az Atlantis legénységében ezúttal csak öt amerikai kapott helyet, a másik két űrhajóst az ESA delegálta.

A leggyorsabb csillag Az eddig felfedezett legnagyobb sebességű csillagoknál több mint háromszor gyorsabb az RX J0822-4300, amit egy szupernóva robbanása hajt - jelentette a hírek.csillagászat.hu portál. A neutroncsillag 3700 évvel ezelőtt jött létre egy szupernóva-robbanáskor. A Chandra röntgenműhold 1999-ben és 2005-ben készült felvételein jól látszik, hogy a neutroncsillag a robbanás helyétől kifelé mozog, és a képek alapján, valamint a maradvány távolságának ismeretében az is megbecsülhető, hogy a sebessége több mint 5,5 millió km óránként. Bár a robbanás óta csak 20 fényévnyi utat tett meg, ilyen tempóban haladva néhány millió év alatt el fogja hagyni a Tejútrendszert. Nem ez az első alkalom, hogy nagyon gyors csillagokat észlelnek, a korábbi rekordot a körülbelül 1,6 millió km/h sebességgel a Tejútrendszerből kifelé mozgó hipersebességű csillagok tartották. A régi rekorderek a galaxis centrumában található nagy tömegű fekete lyukkal való gravitációs kölcsönhatás következtében lökődtek ki.

Éreznek az amputált végtagok Ismét érezhetőek, mi több, érzékelnek - tapintanak, hidegről, melegről tudatnak - a levágott felső végtagok, ha az amputált testrész elvágott idegvégződéseit a mellkas falán egy bizonyos idegcsomóhoz kapcsolják vissza - közölte egy amerikai kutatócsoport. A kísérletet két, karjukat baleset következtében elveszített betegen végezték el a chicagói rehabilitációs intézetben. A kutatók azokat az érzőidegeket reaktiválták, amelyekkel a kar az amputáció előtt az agyba juttatta az érzeteket. A műtét után több hónappal a két páciens újból "érezte" a karját, a hideget és a meleget, és a tapintás is visszatért a művégtag szenzorain, illetve a beteg mellkasán elhelyezett receptorokon keresztül.

Kínai holdfénykép Kínában bemutatták a Holdról készült első olyan fényképet, amelyet az október végén felbocsátott és azóta Hold körüli pályára állt Csang-o ji-hao (Holdistennő 1) elnevezésű szonda továbbított. Az első kínai Hold-szonda egy évig közvetít képeket a Holdról; a tervek szerint az égitest teljes felszínét feltérképezi.

Tizenéves tettes Az új-zélandi rendőrség őrizetbe vette egy nemzetközi számítógépes bűnszövetkezet tizenéves vezetőjét. Az interneten szerveződött csoport legalább hárommilliárd forintnak megfelelő összeget lopott el kémprogramjaival. A társaság tagjai 1,3 millió számítógépbe hatoltak be, és több millió dollárt emeltek le az áldozatok bankszámlájáról. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával és a holland rendőrséggel együttműködve az új-zélandi rendőrség a szigetország északi részén fekvő Hamiltonban vette őrizetbe a csoport 18 éves vezetőjét. A csoport legkevesebb 26 millió ausztrál dollárt, vagyis mintegy 3,4 milliárd forintnak megfelelő összeget tulajdonított el különböző bankszámlákról a kémprogramokkal megszerzett jelszavak segítségével.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.