cyberhírek

  • .
  • 2009. április 16.

Tudomány

Fájlcseretörvény A francia nemzetgyűlés az előzetes várakozásokra rácáfolva jelentős többséggel elutasította azt a javaslatot, amely a fájlcserélőknek az internetről való kitiltását is engedélyezte volna. Kármentés A Pentagon több mint százmillió dollárt költött az elmúlt fél évben arra, hogy helyreállítsák az internetes bűnözők és a különböző hálózati problémák miatt keletkezett károkat - jelentették be katonai vezetők. Mobilcsend Az Ukrajnában használatban lévő mobiltelefonok akár 80 százaléka is elhallgathat, ha életbe léptetik azt a rendeletet, mely szerint csak a kereskedelmi forgalomban kapható mobiltelefonok használatát engedélyezik. Az országban használatos mobilok 80 százaléka ugyanis illegálisan jutott be és került forgalomba Ukrajnában. Adatmentés Az erre vonatkozó uniós irányelv alapján Nagy-Britanniában is életbe lépett az a törvény, amely az internetszolgáltató cégeket arra kötelezi, hogy egy évig tárolják a felhasználók internetes kapcsolatait.
A tervet a londoni bombamerénylet után dobták be a köztudatba, jogvédők szerint kihasználva a közhangulatot.

Klímaváltozás Gyorsabban és nagyobbra nőnek a fák és egyéb növények a globális felmelegedés miatt, és ezzel lassítják is a folyamatot - állapították meg a leedsi egyetem kutatói. A jelenséget esőerdőkben észlelték először, de később rizs-, szója- és cukorrépa-ültetvények vizsgálatakor is igazolták.

Szerelem Amerikai és ausztrál kutatók ecetmuslicákkal végzett kísérletei arra utalnak, hogy - legalábbis a rovaroknál - tényleg létezik "szerelem első látásra", és genetikai alapjai is lehetnek.

Főkapcsoló Egy amerikai törvényjavaslat a korábbinál nagyobb hatalmat biztosítana Barack Obama elnöknek a világháló felett: a kibertérben észlelt vészhelyzet esetében jogosult lenne lekapcsolni az országban működőkommunikációs hálózatokat, így az internetet is.

Hackerek Amerikában Kínai, orosz és más országokból származó hackerek hatoltak be az Egyesült Államok elektromos hálózatának számítógépes irányítási rendszerébe, olyan kártékony programokat helyezve ott el, amelyek súlyos zavarokat kelthetnek a rendszerben - írta a Wall Street Journal. A kiberkémek nem próbáltak meg kárt okozni, de az újság által idézett jelenlegi és volt nemzetbiztonsági szakértők szerint erre kísérletet tehetnek egy válság vagy háború idején. "A kínaiak megpróbálták felderíteni az infrastruktúránkat, köztük az elektromos hálózatot (...) és az oroszok is" - mondta az amerikai hírszerzés egyik magas rangú tisztviselője. A behatolások nem egy konkrét cég vagy régió ellen irányulnak, azokat az Egyesült Államok egész területén észlelték.

Előznek a videojátékok A Nielsen piackutató cég legfrissebb jelentése szerint a videojátékok már a főműsoridőben futó programok nézettségét is veszélyeztetik - adta hírül az [origo]. A játékfogyasztók kora jelentősen kitolódott, a videojáték az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, miközben a konzolok is változtak - kizárólag játékra használható eszközből multimédia-központokká váltak. A jelentés szerint az Xbox 360 és Playstation 3 tulajdonosai - akik egyben a legelkötelezettebb játékosok is - hajlamosak leginkább lemondani arról, hogy élőben nézzék a főműsoridőben futó programokat, helyette inkább time-shifting funkcióval rendelkező eszközzel rögzítik őket. A játékosok a délután 5-11 óráig tartó időszakban játszanak legtöbbet, ez pedig éppen egybeesik a televíziók főműsoridejével.

Az univerzum térképe Ausztrál, angol és amerikai kutatók többéves együttműködésével elkészült az univerzum közeli tartományainak legújabb felmérése, ami alapján a galaxisok eloszlása és mozgása is vizsgálható - adta hírül a Magyar Csillagászati Egyesület híroldala. A Six-Degree Field Galaxy Survey (6dFGS) felmérés az eddigieknél sokkal részletesebb képet ad a galaxisok, az általuk alkotott halmazok és szuperhalmazok nagyléptékű eloszlásáról. A munka során a halmazok között ötszáznál is több olyan térrészt (üreget) azonosítottak, melyek teljesen üresnek tűnnek. A galaxisokat nem a látható tartománybeli, hanem a közeli infravörös sugárzásuk alapján válogatták ki, mert ebben a tartományban a galaxisok teljes csillagtömegének hatása érvényesül, míg az optikai sugárzás alapján szelektálva alulreprezentáltak lettek volna azok a galaxisok, amelyekben kevés csillag keletkezik.

Twitterforradalom Moldovában Amerikai lapok szerint a Twitter mikroblog-szolgáltatáson és a Facebook közösségi oldalon keresztül kommunikáltak a moldovai fővárosban lezajlott tüntetés résztvevői. A tízezer fősre taksálttömeg javarészt fiatal tagjai a generációjuk körében népszerű kommunikációs formákat, így az sms-t, a Twittert és a Facebookot használták fel a tüntetés megszervezéséhez és a kapcsolattartáshoz, bár az internetszolgáltatás idővel a város területén váratlanul megszűnt. A tüntetések és a zavargások - melyek során a moldovai parlamentet és az elnöki hivatal épületét is feldúlták - a parlamenti választások eredményei miatt alakultak ki, mivel az ellenzék szerint az ország kommunista vezetése meghamisította a választások eredményeit.

Iszlamista web Nagy-Britannia, Németország, Hollandia és Csehország kormányai közös kutatásokban egyeztek meg abból a célból, hogy miképpen lehetne visszaszorítani az interneten terjesztett szélsőséges iszlamista propagandát. A projekt az Európai Bizottság támogatásával, a német belügyminisztérium vezetésével indult "Az európai weben található szélsőséges iszlamista tartalmak feltárása - elemzés és megelőző intézkedések" címmel. A projektben igen aktív britek szerint az ottani szolgáltatók önkéntesen együttműködnek a kormányzattal, s eltávolítják a szélsőséges nézeteket propagáló oldalakat. Ugyanakkor a jelentésükben csalódottan azt is elmondják, hogy a nem európai szervereken tárolt tartalmakkal nem tudnak mit kezdeni, hiszen nincs meg a jogi lehetőségük ezek törlésére. Márpedig az aktív harcra felbujtó tartalmak döntő része nem európai szervereken található.

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.