cyberhírek

  • .
  • 2010. június 17.

Tudomány

Adatvédelem A magyar adatvédelmi biztos azeurópai törekvésekkelpárhuzamosan kérdőre vonja a Google-t a wifi-adatok gyűjtésével kapcsolatban. Jóri András levélben fordult a Google magyarországi képviselőihez, amelyben tájékoztatást kért a Street View szolgáltatás kapcsán gyűjtött adatokról. Emberkísérlet Már nyolc amerikai jogvédő szervezet tiltakozik az ellen, hogy a Bush-kormány idején a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei foglyokon kísérleteztek a kínzási technikák tökéletesítése céljából. Evolúció Gyorsított evolúció zajlik le azoknál a halaknál, amelyek folyóból egy gáttal kialakított víztározóba kerülnek: már néhány generáció alatt is megváltozik az alakjuk - derítették ki amerikai kutatók. Bőrnadrág A történelem előtti időkben, vagyis mintegy 4200 évvel ezelőtt is nagy divat volt a bőrnadrág -- derült ki egy régészeti tanulmányból, amely a svájci Schnidejoch-gleccser olvadásakor felszínre került ősi lábszárvédőket vizsgálta. Szimbiózis Olyan gombafaj felfedezéséről számoltak be svájci kutatók, amely ötszörösére képes gyorsítani a rizs növekedési ütemét.
A mycorrhiza gomba alkalmazása csökkentheti a foszfát műtrágyák használatát.

Ûrutazás Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA akciót hirdetett, ami szerint bárki feltöltheti a Face in Space projekt weboldalára a fotóját, amelyet az amerikai űrsiklók utolsó útjaikon felvisznek a világűrbe.

Fejszámolás A 11 éves indiai Priyanshi Somani lett az új fejszámoló világbajnok, miután 16 ország 37 résztvevője közül neki sikerült a leggyorsabban elvégeznie az olykor még a zsebszámológépeknek is bonyolult műveleteket.

Kiszivárogtatás Egy 22 éves amerikai hírszerző szivárogtatta ki a Wikileaksnek az emlékezetes bagdadi helikopteres lövöldözésről készült titkos videókat - állítja Adrian Lamo, egy jó útra tért számítógépkalóz. Bradley Manning e-mailben és cseten számolt be arról, amit tett, Lamo pedig feljelentette a hatóságoknál az Irakban szolgáló katonát - adta hírül az Index hírügynökségi források nyomán. A tizedest az amerikai hadsereg letartóztatta, és Kuvaitban tartja fogva. A videón egy Apache harci helikopter legénysége a bagdadi utcán sétáló járókelőket - a Pentagon szerint felfegyverzett lázadókat - lő halomra 30 mm-es gépágyúkkal. A felvétel 2007 júliusában készült, s idén áprilisbankerült nyilvánosságra, miután megjelent a titkos, bizalmas, ugyanakkor közérdeklődésre számot tartó információk közlésére szakosodottWikileaksen. Mivel a 12 halálos áldozatot követelő lövöldözésben a Reuters két munkatársa, a 22 éves Namir Núr-Eldin fotóriporter és 40 éves sofőrje, Szaid Csmag is életét vesztette, a brit hírügynökség már 2008-ban tiltakozott az amerikai hadseregnél, de az akkori vizsgálat mindent rendben talált: a hadsereg szerint a katonák jogosan léptek fel a csoporttal szemben, azt pedig nem tudhatták, hogy újságírók is vannak a feltételezett ellenség sorai között. A Pentagon évek óta komoly veszélyforrásnak tartja a Wikileakset is, ahová bárki feltölthet közérdeklődésre számot tartó titkos dokumentumokat.

Jön a McNaught üstökös A hajnali órákban szabad szemmel is látható lesz a hó végén napközelbe érő C/2009 R1 McNaught üstökös, amely július másodikán 60 millió kilométerre közelíti meg a Napot. Az ausztrál Robert McNaugh amatőr üstökösvadász 2009 szeptember 9-én fedezte fel az égitestet, amely június 15-én 170 millió kilométerre közelíti meg a Földet. Ez a távolság alig nagyobb, mint egy csillagászati egység, azaz a Föld Naptól mért közepes távolsága. Az üstökös fényessége május végén már 8 magnitúdós volt. A McNaught üstökös júniusban az Androméda, a Perszeusz, majd a Szekeres csillagkép irányában halad el, a hónap végére fényessége elérheti a 3-4 magnitúdót, optimista előrejelzések 2-3 magnitúdós fényességgel számolnak.

Génkutatás Új kutatási eredmények szerint a zsidóknak közös genetikai eredetük van a ciprusiakkal és a drúzokkal, és a tanulmány igazolja a zsidó diaszpóra erős DNS-folytonosságát is, ami annak ellenére maradt fenn, hogy tagjai hosszú ideje távol élnek a Közel-Kelettől. A Nature tudományos magazinban megjelent tanulmány egy nagyszabású vizsgálat része, amely a génállományban lévő apró különbségek alapján tárja fel a népek vándorlásának útvonalát. A tanulmány - ahogy várható volt - igazolta a zsidók közel-keleti, levantei eredetét, amint azt az ősi héber írások dokumentálják. Váratlanabb volt azonban a felfedezés, hogy a zsidó génmintázatok közelebb állnak a ciprusiak és a drúzok mintázatához, mint a Közel-Keleten élő más népekéhez. A diaszpórában élő zsidóknál, akiket szorosan összekötnek a közösségi, kulturális és vallási hagyományok, erőteljesen fennmaradt a genetikai folytonosság, noha a befogadó népesség DNS-ének nyomai is fellelhetők kisebb-nagyobb mértékben.

Fehér könyv A hálózat társadalmi-gazdasági szerepét és Kína szuverén jogait hangsúlyozza az internet szabályozására a Pekingben kiadott fehér könyv az ország internetpolitikájáról. Az internet teremtette nyilvánosság Kínában betölti az általános társadalmi ellenőrzés szerepét, és biztosítja a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét - állítja a dokumentum, amelynek szerzői leszögezték, hogy az internet szabályozása az ország területén a kínai törvényhozás hatásköre. 2009 végére a kínai internetezők száma elérte a 384 milliót, ami 1997-től számítva évi 32 milliós bővülésnek felel meg. Közülük 346 millióan vesznek igénybe széles sávú szolgáltatást. A teljes lakosság 30 százaléka használja az internetet, és a kormány a következő öt évben szeretné elérni, hogy ez az arány 45 százalékra nőjön. A dokumentumban Peking nemzetközi összefogásra szólít fel az internetes bűnözéssel szemben.

Figyelmébe ajánljuk