El van vetve - Bűvös Kocka Grand Prix

Tudomány

Huszonöt éve, hogy megnyilt a Sugár az Örs vezér terén, s huszonöt éve annak is, hogy népszerűsége csúcsán állt a bűvös kocka, a múlt század egyik legemlékezetesebb magyar találmánya. Most együtt ünnepelnek.

Huszonöt éve, hogy megnyilt a Sugár az Örs vezér terén, s huszonöt éve annak is, hogy népszerűsége csúcsán állt a bűvös kocka, a múlt század egyik legemlékezetesebb magyar találmánya. Most együtt ünnepelnek.

Való igaz, éppen negyed száza-da hangzott fel első ízben a tévé-reklám, melynek szövege szerint "Csak egy ugrás a Sugár", s nagyjából ekkor ismerte meg az ország a Sugár-lányt: Liener Mártát, a kor egyik legismertebb arcát. A Sugárnak egy jó ideig nem volt konkurense, azután felépült az első IKEA, majd a második, szemben az Árkád, s az áruház híresen lepusztult szürkésfehér tömbje valósággal elveszett a versenytársak gyilkos szorításában. Azután egy jó éve nekiláttak a felújításnak, s mostanra el is készült az új, világos, üvegkupolás belső, így ismét üzemel az üzletközpont; egyelőre két szinten, de már ráhúzták a harmadikat is, ahol - már ha hihetünk a feliratoknak - előbb-utóbb mozi és kaszinó is nyílik. Sőt, a vélhetően új tulajdonosok az épület külsejével is kezdenének valamit - meglátjuk, lesz-e benne köszönet.

Holnap halnap

Ha már pont a huszonöt éves alapítói jubileumra készült el a felújított Sugár, hát kezdeni is kell valamit az évfordulóval. Ennek pedig mifelénk bejáratott formája a mesterségesen gerjesztett nosztalgia és a kissé hamiskás retrófíling. Ezért azután, sajátos árukapcsolás jelleggel, több hétig zajló bűvöskocka-forgató versennyel, és ehhez lazán kapcsolódó további programokkal csábítják az egyelőre módjával szállingózó látogatókat a szocialista kereskedelem egykori szentélyébe. A kísérőprogramok jó része persze felejtős: a nyolcvanas évek plakátjai kétségtelenül aranyosak, szellemesek, de már sokszor láttuk őket, s ezúttal az elrendezésük sem túl ötletes - mint ahogy a HVG-címlapok is már sokadszor szerepelnek kiállítási tárgyként. Akkor már inkább a retró asztali sportok! Bevallom, nekem a jéghoki kimaradt, de a menet közben szektorlabdává avanzsált gombfoci fröccsöntött korszaka még megvolt. De az igazi flash akkor is az újra felfedezett bűvös kocka, amely, hogy egy igazi évfordulót is említsünk, az idén harmincéves.

Mr. Rubik

A Rubik-legenda azóta kísérti a világot, s benne minket, a honfitársakat. Az 1974-ben kitalált, 1975-ben szabadalmaztatott kocka eredetileg pusztán a térbeli mozgások szemléltetésére készült, ám menet közben kiderült: milyen remek játék készülhet belőle. A bűvös kocka hamarosan (első megjelenés a boltokban: 1977 karácsonya) keresett cikké lett a hiány sújtotta hazai piacon - máig emlékezetes a gyermekkori trauma, amikor a Triál játékboltban órás sorállás után éppen a szerző orra előtt fogyott el. Majd miután 1980-tól külföldön is forgalmazni kezdték a játékot (külföldiül: Rubik's cube), világméretű hisztériát váltott ki; jellemző, hogy az első két évben több mint százmilliót adtak el belőle. Később a lelkesedés némileg alábbhagyott, de a kocka számos szempontból még mindig ugyanolyan izgalmas objektum, mint születésekor. Jellemző, hogy maga Rubik még számos játékot fejlesztett ki (kígyó, bűvös négyzetek, Bábel tornya, Rubik-óra - valamennyi látható vitrinben, a kockaverseny helyszínén), ám egyikük népszerűsége sem közelítette meg a maga látszólagos egyszerűségében is zseniális kockáét. Kockából készült azóta többféle is: 2 x 2 x 2-es éppúgy, mint 4 x 4 x 4-es - ez utóbbit Rubik's revenge, azaz "Rubik bosszúja" néven forgalmazzák: ez tán utalás arra, hogy a szabadalmat (mivel a forgalmazó nem volt elég gyors) időközben mások is lenyúlták.

A játékszer valósággal kínálta magát a versenyzésre. Ennek megfelelően már vagy negyed százada zajlanak kockaforgató összecsapások, s ez időtől kezdve rendszeresen dőlnek a csúcsok is; érdekesség viszont, hogy a magyar rekordot (24,49 másodperc) még 1982-ben állította be Lábas Zoltán. A világrekordot a múlt hétig a japán Shotaro Makisumi tartotta 12,11 másodperccel, ám azóta valaki állítólag már 12 másodperc alá ment. Márpedig rekordokat nem csupán az egyszeri, kétkezes kiforgatás esetére tartanak fenn. Regisztrálnak csúcsot öt kirakás átlagából (akkor biztos, hogy nem egy kicsúszott eredményről van szó), melyet megint csak a már említett japán tart 14,52 másodperccel. Lehet versenyszerűen forgatni sötétkamrában, vakoknak szánt kockával, létezik világcsúcs egykezes forgatás esetére (23,76 másodperc - ez is Shotaróé), de lehet csúcsot dönteni lábbal forgatás, 24 óra alatt a legtöbb kocka kirakása (ez jelenleg 2000 kocka) és a legfiatalabb versenyző (a csúcstartó nem egészen hatévesen rakta ki) kategóriában is.

Szabad szappanozni

A Sugárban egyelőre csak a selejtezők zajlanak: mindenkinek három esélye van, s a legjobbat regisztrálják. A legjobb eredmények úgy másfél és két perc között szóródnak: aki eddig eljut, az készülhet a középdöntőre. Az amatőrök mellett bemutatkoznak a profik is; remélhetőleg megdöntik a kissé már szakállas magyar csúcsot. 'k valóban villámgyorsan tekernek - előbb szimultán mindhárman két kézzel, majd jönnek a további kunsztok is: egyikük fél kézzel pakolja ki (ami azért elég zsibbasztó feladat), majd jön a társa, aki bekötött kézzel teszi rendbe a speciális jelekkel ellátott kockát. Közben számos hasznos információt tudhatunk meg a szabályokról. A verseny helyszínéül szolgáló terem hőmérsékletét 21 és 25 fok közé kell belőni, dohányozni tilos, szintúgy nem szabad ki- és beszólni, szekundánssal konzultálni. Lehet viszont a kockát a forgatás megkezdése előtt pontosan 30 másodpercig gusztálni, szabad szappanozni, olajozni vagy bármilyen síkosítót használni - láthatjuk, ez egy kifejezetten sikamlós játék. A profikat elnézve úgy tűnhet, mintha eme elfoglaltsághoz nélkülözhetetlen volna némi autizmusba hajló szociopátia, de hát ez nyilván csupán felületes és téves megfigyelés. Annál jogosabb derültséget vált ki belőlünk, amikor kiderül, hogy az egyik kockatekerő bajnokjelölt természetesen műegyetemista - örökké sírhatnak a bölcsészek, hogy Rubik nem a bűvös tarisznyát találta fel.

Figyelmébe ajánljuk