élővízben fürdeni: Bátrak sportja

  • Szilágyi László
  • 2000. július 20.

Tudomány

Ha választani kell egy agyonklórozott betonteknő és egy természetesnek tűnő folyó között, atavisztikus ösztöneinktől hajtva inkább az utóbbit választjuk. A baj az, hogy kevés olyan felszíni vízfolyás van, ahol teljesen ki lehet zárni az undok fertőzések veszélyét, mert rengeteg tisztítatlan szennyvizet juttatunk a vizekbe. A közegészségügyi hatóságoknak se pénzük, se idejük mindig mindenhol mérni a vízminőséget, csatornázásra meg ritkán akad pénz, ezért legtöbb helyen inkább megtiltják a fürdést.
Ha választani kell egy agyonklórozott betonteknő és egy természetesnek tűnő folyó között, atavisztikus ösztöneinktől hajtva inkább az utóbbit választjuk. A baj az, hogy kevés olyan felszíni vízfolyás van, ahol teljesen ki lehet zárni az undok fertőzések veszélyét, mert rengeteg tisztítatlan szennyvizet juttatunk a vizekbe. A közegészségügyi hatóságoknak se pénzük, se idejük mindig mindenhol mérni a vízminőséget, csatornázásra meg ritkán akad pénz, ezért legtöbb helyen inkább megtiltják a fürdést.

Folyóvizeink 95 százaléka az ország területén kívülről származik, aggasztóan ki vagyunk tehát szolgáltatva a szomszédos országokban zajló vízhasználatnak, erre idén adódott is goromba példa a Tiszán. Persze szennyezésért nem kell a szomszédba mennünk, Magyarországon közel 57 ezer szennyvízkibocsátó van, állítja a Környezetvédelmi Minisztérium honlapja (www.ktm.hu). Az élővizek minőségét rendszeresen ellenőrzik a környezetvédelmi felügyelőségek (és mikrobiológiai szempontból az ÁNTSZ-ek) az ún. törzshálózati pontokon, az eredményeket egy országos adatbankba továbbítják, ahol az adatokat évente értékelik egy vaskos kiadványban. A közegészségügyi hatóság olyan helyeken is mér, ahol felmerül a folyóvízi fürdés lehetősége, de ezeken a helyeken már jóval ritkábban. Ha szennyezett, fürdésre alkalmatlan a víz, az illetékes jegyző kiteteti a "Fürdeni tilos!" táblát, és onnantól büntethető, aki mégis.

Vizeinkre a tisztítatlan szennyvizek hatásai a legártalmasabbak. Azontúl, hogy büdös és zavaros lesz tőle a folyó, a sok nitrogén és foszfor miatt elszaporodnak a mikroszkopikus moszatok és egyéb növényi szervezetek. A rengeteg szerves anyag miatt kritikusan lecsökkenhet a víz oldottoxigén-tartalma, és ez az élővilág számára végzetes is lehet. Számunkra pedig a fekáliában lévő kórokozók jelenthetnek gondot.

A főváros szennyvizeinek csak körülbelül 30 százalékát tisztítják meg biológiailag, a többi némi mechanikai szűrés után ömlik a Dunába, így a kékből leírhatatlan színűvé vált folyó csak Dunaújváros alatt tér magához a szervesanyag-sokktól. Az a csoda, hogy magához tér egyáltalán: ez is csak nagy vízhozamának és jó oxigénháztartásának köszönhető.

Túlfeszített tükör

A múlt században még itták a Duna vizét, ma már úszni se lehet benne. Magyarországon a folyó bakteriológiai szempontból mindenhol IV-V. osztályú (az I. a legjobb, az V. a legrosszabb, tehát nem lehetünk különösebben büszkék). Ez évek óta nem változik, így például a Nagy-Duna Pest megyei és fővárosi szakaszán nincs olyan hely, ahol engedélyezve lenne a fürdés, sőt még egy rendőrségi állásfoglalás is van, hogy a budapesti partvonalon mindenhol veszélyes a lubickolást. A Pest megyei szakaszon is hasonló a helyzet, kivétel a Ráckevei Duna-ág, ahol öt helyen is lehet úszni, ezeket a helyeket az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi. Ez az egyetlen hely a Dunán, ahol a szakemberek szerint számottevő vízminőség-javulás tapasztalható.

A Tisza sokkal jobb minőségű vizet szállít, ha éppen nem jön cián és nehézfém. A Szolnok Megyei ÁNTSZ munkatársa a középső szakaszon talán csak egy helyet említett - az Alcsi-szigeti holtágat -, ahol előfordulhatnak vízvirágzások. Ilyenkor nem a tiszavirág nevű kérészek nászrepülnek, hanem bizonyos kékalgák szaporodnak el, és egy allergiát okozó toxint termelnek. Egyébként rendszeresek a mérések, még a Német Autóklub is intenzíven érdeklődik a ciánszennyezés hatásai felől, mert ha nincs cián, akkor ezt a bedekkerükben publikálják, és akkor dőlnek a német turisták. És nincs cián.

A Balaton sokat tisztult, hála a csatornázásnak és a Kis-Balaton nádasrendszerének, de foszforterhelése még mindig jelentős, ennek következtében nyáron gyakran előfordul az algatúlszaporodás. A szennyezés forrása (a fekálián kívül) a csapadék által a mezőgazdasági területekről bemosódott talaj. A Keszthelyi-medencében a legrosszabb a helyzet, kelet felé haladva a szennyezettség csökken. A tó nyílt vízi része ma is ivóvíz minőségű, nem is igazi környezetvédelmi miniszter, aki ezt nem mutatta be még a Híradóban.

Saját vizét issza vissza

Legnagyobb a kockázat, ha lenyeljük a szennyezett vizet. Épeszű ember ilyet nem tesz manapság, de a gyerekeknél akarva-akaratlanul előfordul. Már 50 milliliter baktériumokat tartalmazó folyóvíz betegséget okozhat - állítja dr. Némedi László, a Fővárosi ÁNTSZ osztályvezetője. Ezek lehetnek vírusbetegségek, baktériumfertőzések hasmenéssel és hányással, de benyalhatunk mindenféle parazitalárvákat is: bélférgeket, ostoros véglényeket. Öblögetni sem érdemes (vízi sportolók szoktak!), mert mindenféle nyálkahártya- és bőrfertőzést is lehet így szerezni, és a szar bőven tartalmazhat gennykeltő baktériumokat. Szalmonellát is kaphatunk, bár egyszerűbb az üzemi konyhán vagy a kacsatojásból főzött fagyiból beszerezni, ha valakinek mindenképp ez a hobbija.

Márpedig Budapesten szinte minden minta szalmonellapozitív. Kéthetente mérnek bizonyos pontokon, és az emberi bélsárban éldegélő baktériumok (coliformok, streptococcusok) teljes sorozata kimutatható a vízből. Szerencse, hogy ezek csak ott (tudniillik a szarban) érzik jól magukat, így viszonylag hamar elpusztulnak a folyóban. Minél kisebb egy vízfolyás vízhozama és sebessége, és minél nagyobb a hőmérséklete, annál nagyobb a szennyvíz okozta baj és így a fertőzésveszély.

Zavarosban pecázók

Nem vagyok finnyás típus, de mindig megrökönyödve nézem, ha bizonyos embertársaim a szennyvízkifolyók mellett gubbasztanak órákig, horgászatot mímelve a húgypermetben. A jelenség felszínes magyarázata lehet, hogy a halak szívesen eszegetnek a kiömlő fekália ínyencségeiből, tehát ide telepszenek a horgászok (de a sirályok is), mert kifejezetten szeretnek halat fogni. Ezen hobbistáknak csak bizonyos részhalmaza eszi meg, amit fogott, a többiek a szomszédnak ajándékozzák. A szakemberek szerint ha a szomszéd felesége "rendesen" elkészíti a zsákmányt, akkor nem történhet baj, mert a főzés-sütés folyamán elpusztulnak a kórokozó szervezetek.

Amerikában mindenesetre (ahol minden lehetséges) külön élővízi határérték van az úszásra, és külön a vízi sportokra alkalmas vizekre, mert az első esetben előfordulhat, hogy nyelünk egy keveset, míg a második esetben csak bőrkontaktusról lehet szó. Nálunk ez nincs így, pedig kajak-kenu edzők számoltak már be ronda kiütésekről és ekcémáról, amit a szennyezett víz tartós expozíciója okozott. Ilyet legegyszerűbben úgy szerezhetünk, ha nyílt sebekkel megyünk be a vízbe. E sorok írójával már előfordult, hogy Gönyűnél úszott egy rövidet a Dunában, majd fél óra múlva tele lett a teste kiütésekkel. Szerencsére mire a közgyógyellátás kezelésbe vett volna, elmúltak a ragyák. Bizonyos fokig érthető tehát az ÁNTSZ aggodalma, mert ők már láttak élővíztől megbetegedett embert, másfelől túlzottnak tűnik a tiltás, mert mindannyian ismerünk olyan helyeket, ahol nyugodt lelkiismerettel víz alá nyomhatjuk ellenségeinket, nem gondatlanságból elkövetett fertőzés miatt fognak ismeretlen tettes után kajtatni. A baj az, hogy a hatóságok nem tudnak ennél több helyen és gyakorisággal mérni. Lehet persze, hogy nem is erre kellene rámenni, hanem a csatornázásra és a szennyvíztisztításra. Talán ha nem vezetnénk saját kútjainkba és patakjainkba a saját szarunkat, ha megépülnének a korszerű derítők és tisztítóművek, néhány év alatt magukhoz térnének a folyók is. Erre már sok szép példa van.

Szilágyi László

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.