Krisna Szekér-fesztivál: Védikus piknik

  • Para-Kovács Imre
  • 1999. július 15.

Tudomány

Vallási tárgyú összejöveteleken általában álldogálni meg üldögélni szoktam, és figyelem magamat, hogyan reagál a neurózisom a történésekre. Kell kábé két óra, addigra általában kiderül, hogy megnyugszom-e, vagy még jobban szorongok. A Szekér-fesztiválon egészen megbékéltem, csak tizenöt percenként rezdült egyet-egyet a fejem, ami messze elmarad az átlagostól.

A Krisna-tudatú hívek a Köztársaság téren gyülekeztek a helyi lakosság nem kis meglepetésére, hogy immár hatodik alkalommal megtartsák a Szekér-fesztivált, aminek keretében egy meglehetősen nagy és feldíszített kocsit húznak végig a Rákóczi úton a Tabánig.

A hívek átszellemültek, jól érzik magukat, táncolnak, énekelnek, kezdetben csak saját ritmushangszereik kíséretében, majd bekapcsolódik a tangóharmonika, a szaxofon, előkerül a drót nélküli mikrofon. A lakosság odaadóan figyel, nem szokott itt történni semmi érdemleges, akkor is kiülnek piknikezni az erkélyre, ha elterjed, hogy Baja Ferenc új nadrágtartóban jön dolgozni, most pedig igencsak látványos gyülekezésben lehet részük, mert bár a tavalyi elefántot két tevére cserélték, de idén előregyártott táblákat kaptak az érkezők, hogy városok szerint vonulhassanak. A Miskolc, Békéscsaba, Veszprém láttán sajnos az jutott eszembe, hogy ezt jövőre nem kéne, mivel ezzel a módszerrel általában a kis létszámú és önbizalomhiányban szenvedő mozgalmak szoktak élni, mint például amikor a Munkáspárt háromtagú tüntetésén kiosztják a Keleti-Országrész és Nyugati-Országrész feliratú táblákat. Itt persze erről szó sem volt, szerény megítélésem szerint az induláskor legalább ezerötszázan gyűltek össze a tér sarkán, hogy a vezetékek és a parkoló autók miatt kissé nehézkesen, de végül elinduljanak céljuk felé.

Én ilyenkor két dolgot szoktam megfigyelni: egyrészt hogy hagynak-e szemetet maguk után a felvonulók, másrészt hogy mit szólnak az autósok, akik előtt mintegy húsz percre lezárják a Rákóczi utat. Nos, meg kell mondanom, a Krisna-tudatú hívők hagynak maguk után szemetet, de szépen összegyűjtve, egy gyümölcsös ládába halmozták az ásványvizes üvegeket, de a ládát sajnos egy padon felejtették.

A sofőrök reakciója azonban több szempontból is meglepett. Elsősorban azt csodáltam, hogy a hosszú kocsisor mellett végighaladva, alig tapasztaltam türelmetlenséget, számomra eddig elképzelhetetlen módon, szinte hangtalanul várakozott a forgalom a déli hőségben, akik viszont szólásra adták a fejüket, azok szép és emlékezetes mondatokkal adtak hangot problémájuknak. Kiemelném például a "Miért nem mentek vissza Afrikába?!" szólást vagy az ugyancsak kedves és lényeglátó "Ezek nálunk, Németországban is ezt csinálják, hogy ne kelljen dolgozni!" összetett mondatot, amelyek mintegy kiemelkedtek az egyébként gyér mezőnyből. Ezúton is gratulálnék annak a világoskék BMW-t vezető, magányos, fuxos, kigyúrt úriembernek, aki egyetlen szó, köpés vagy lövés nélkül végigülte a dugót, majd elegánsan elhajtott.

A Tabánban már legalább háromezren vannak, amikor odaérek, a központi sátorban a Govinda együttes (nem véletlen az egyezés az étterem nevével, melyről majd egy későbbi számunkban) készülődik, amit a körülöttem sertepertélő és gyermeküket legeltető családanyák Bóbitának értenek, mire tódulni kezdenek a színpad felé. A zene alatt álldogálok, hagyom, hogy hasson rám az egész, várom, mi lesz, figyelem a csoportdinamikát meg a csajokat. Kevés nehezebb feladat van, mint krisnás felvonuláson megtalálni valakit, mivel - külső szemlélő számára - mind a ruhák, mind a hajviselet meglehetősen egységesnek tűnik, és sokkal inkább kell koncentrálni az arcra és a szemekre, mint egyéb helyzetekben. A krisnás csajok - mint végül megtalált bennfentes barátomtól megtudtam - figyelmeztető jelet viselnek a homlokukon, ha például piros pöttyöt látunk, lehet hagyni az egészet, mert már foglaltak, de egyéb pöttyök esetén sem érdemes őket a Nincs Pardonba invitálni, mert kicsit más értékrend szerint élnek, mint például a kirakatrendező szakközépiskolások. Ettől függetlenül is egzotikus látvány azonban a nem kifejezetten európai ruhák kavargása a Ráckerttől néhány méternyire, ahol a megszeppent személyzet a bezárt kapu rácsán keresztül figyeli a jövés-menést.

Srila Sivaramaswami vezető lelkész előadása alatt elered az eső, a Hit Gyülekezetének imakommandója sikeresen imádkozott, aztán a szakrális meccs alakulása szerint hol eláll, hol újra elkezd szakadni. Gigászi erők feszülnek itt egymásnak, bár a Krisna-tudatú hívők közül még nem nőtte ki magát egyetlen Bartus László sem, de ezt láthatóan nem is bánják, inkább árusítják a maguk készítette ételeket és ruhákat, meg jól érzik magukat. Az arcokon - leszámítva az enyémet - nincs nyoma az eklézsia-neurózisnak, inkább olyan légynek sem ártó, mantrázó mukiknak nézhetném őket, akiktől azért így hirtelenjében botorság volna félteni a társadalmi békét, mert meggyőződéstől függetlenül kijelenthetem, hogy tanításaikban legalább annyi, de inkább több igazság van, mint a kormányprogramban.

Az eső elől a Ráckertben találok menedéket, ahol a második vegyes után végre már ugyanúgy rezeg a fejem, mint ezelőtt. Másodpercenként hatot.

Para-Kovács Imre

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.