Scrabble: Szókincskeresők

  • - legát -
  • 1998. március 5.

Tudomány

A gruppenszex és a számháború mellett az utóbbi évek legnépszerűbb társasjátéka a Scrabble. A betűkirakó táblás szórakozás 1996 óta már nemcsak a családi rendezvények, zsúrok és társasutazások privát szférájában, hanem a nyilvánosság előtt is zajlik: októberben, novemberben rendezik meg az országos bajnokságot egyre több résztvevővel. Akik nem bírják őszig, annyira dolgozik bennük a bizonyításvágy, havonta egyszer a Merlin Klubban mérhetik össze erejüket.
A gruppenszex és a számháború mellett az utóbbi évek legnépszerűbb társasjátéka a Scrabble. A betűkirakó táblás szórakozás 1996 óta már nemcsak a családi rendezvények, zsúrok és társasutazások privát szférájában, hanem a nyilvánosság előtt is zajlik: októberben, novemberben rendezik meg az országos bajnokságot egyre több résztvevővel. Akik nem bírják őszig, annyira dolgozik bennük a bizonyításvágy, havonta egyszer a Merlin Klubban mérhetik össze erejüket.

A scrabble összevissza hadonászást és megélhetésért való küzdelmet is jelent, az új-zélandiak pedig alvilági leszámolások során szokták a kifejezést használni, amikor az ellenséges bandatag torkán lenyomnak egy élő kiwimadarat. A szó mégis mint a

különösen jól sikerült társasjáték

neve vált világszerte ismertté, története pedig egészen a nagy depresszió idejére nyúlik vissza. 1931-ben egy Alfred Butts nevű munka nélküli amerikai építész éppen egy mázsás kővel a nyakában végzett hátizomgyakorlatokat a Brooklyn hídon, amikor eszébe jutott, mi lenne, ha valami hasznosabb dologgal töltené nem különösebb drága idejét. Hazament, és kitalált egy játékot, ami pofára hasonlít a keresztrejtvényhez, de persze teljesen más, leginkább azért, mert nincsenek meghatározások, és különben sem magányos harcosok játsszák. A Scrabble társasjáték a javából, a résztvevők adott betűkészletből és természetesen a szókincsükből gazdálkodnak okosan. Minden betű több-kevesebb pontot ér (lásd a keretest), a szavakat csak vízszintesen és függőlegesen lehet elhelyezni a táblán, mégpedig úgy, hogy legalább egy kirakott szóhoz kapcsolódnia kell. A 15 x 15 négyzetből álló táblán vannak még különféle prémiummezők is, ezek a pontértékek aztán jócskán befolyásolják a játék végeredményét.

Butts játéka először csak családi körben vált ismertté, később a szomszédok, a tömbházfelügyelő, a háziúr, sőt a munkaközvetítő is beszállt, majd tizenhét év múlva, 1948-ban egy barkácsoló kedvű jó barát, James Brunot kisipari módszerekkel elkezdte sorozatban gyártani a játékot. Onnantól kezdve nem volt megállás. A Scrabble-t azóta huszonkilenc nyelvre fordították le, és a világ 121 országában forgalmazzák. Több mint százmillió darabot adtak el belőle. Ráadásul sorra alakultak a nemzeti szövetségek, országos bajnokságokat rendeznek, amelyekre bárki jelentkezhet. A hatalmas érdeklődésre mi sem jellemzőbb, mint hogy Angliában csak kétévente tudják megrendezni a bajnokságot, ennyi idő kell ahhoz, hogy az előselejtezők döntővé érjenek.

Magyarországon

először Egri János

próbálkozott valami hasonlóval a Játék a betűkkel elnevezésű televíziós vetélkedő során, valamikor a hetvenes évek végén. Az igazi Scrabble azonban csak 1990-ben jelent meg a hazai piacon, ráadásul angol változatban, elsősorban nyelvgyakorlóknak ajánlva. A magyar verzió néhány éve van forgalomban, de meglehetősen borsos ára (kb. 6000 Ft) ellenére is pillanatok alatt az egyik legkeresettebb társasjátékká vált.

A nyilvános megmozdulások közvetlenül a játék megjelenése után elterjedtek, szinte egyszerre rendeztek bajnokságot a Merlinben, Kecskeméten, valamint a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete szervezésében. A szálak azóta összefutottak: egy országos bajnokság van késő ősszel, a Merlinben pedig minden hónapban összejönnek a legelszántabb játékosok. "A versenyscrabble abban tér el az otthonitól, hogy mindenki azonos betűkészlettel rendelkezik, és az a szó kerül föl a központi táblára, amelyik a legtöbb pontot éri", mondta Imre György, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke, aki a Merlinben megrendezett klubestek játékvezetője. Hogy ne legyen vita, csak azok a szavak érnek pontot, amelyek szerepelnek a kétkötetes Értelmező kéziszótárban. Ez persze sok-sok bonyodalmat okozhat, a kéziszótár ugyanis lassan annyira elavult, hogy ilyen erővel akár a Képes Krónikát is használhatnák. Olyan szavakat, hogy "processzor" vagy "rakétahajtómű", ne is keressünk benne, de még olyan diszkrét finomságokat sem találhatunk meg, mint például a "bézs". A szótár a trágár szavakkal is elég csínján bánik: a "szar" még benne van (ez tehát elfogadható), a "fasz" viszont már nem, bár a tavalyi bajnokságon sokan próbálkoztak ezzel, a nyerőember viszont azt rakta ki, hogy "faszeg", és az övé lett a diadal. A Rejtvényfejtők Országos Egyesületének tagjai most készítik a Scrabble-szótárt, hogy valamennyire helyére kerüljenek a dolgok.

- legát -

A legközelebbi összecsapás március 23-án lesz a Merlinben. Akit bővebben érdekel a játék története, nemzetközi vonatkozásai és egyéb érdekességek, annak a http://www.scrabble.com, illetve a http://www.tsl.net/scrabble/ honlapokat ajánljuk!

Mennyit ér egy betű?

a - 1 pont

á - 1

b - 2

c - 5

cs - 7

d - 2

e - 1

é - 3

f - 4

g - 2

gy - 4

h - 3

i - 1

í - 5

j - 4

k - 1

l - 1

ly - 8

m - 1

n - 1

ny - 5

o - 1

ó - 2

ö - 4

ő - 7

p - 4

r - 1

s - 1

sz - 3

t - 1

ty - 10

u - 4

ú - 7

ü - 4

ű - 7

v - 3

z - 4

zs - 8

A betűk pontértékét a szavakban előforduló gyakoriságuk alapján határozták meg. Hogy ez a magyar változat esetében hogyan történt, nem sikerült kiderítenünk, de az biztos, hogy az eredetinél a játék készítői az éppen kezük ügyébe kerülő Washington Postot használták, mégpedig úgy, hogy a címoldal összes betűjét összeszámolták, és így állapították meg gyakoriságukat.

Figyelmébe ajánljuk