Tévétorrent

Hőskeresők

Tévétorrent

A tévéjáték kockázatos holmi, mifelénk nem is nagyon készült az elmúlt években említésre méltó darab - ám a Médiatanács tán az év első felében hat filmtervet támogatásra érdemesnek tartott, köztük Miklauzic Bence filmjét is.

1990 nyarán járunk, közeledik a polgármester-választás ideje falun, van ám nagy készülődés! A falu életét hogy, hogy nem, megzavarja egy messziről jött idegen, ráadásul egy amerikai, aki az apjáról szeretne megtudni bármit, mindent. Minden emlékre kíváncsi, cserébe zöldhasú dollár üti a segítőkész falubeli markát. Egy lezuhant amerikai gép egyetlen túlélője '44-ben kis időt vendégeskedett a helyieknél, de arról már nem szól egy dokumentum sem, mi lett a jóemberrel. Aki pedig elég idős ahhoz, hogy tudja, hisz megélte, nem mond semmit. A falu valamennyi, ez esetben elég csekély angol-"tudását" összeszedve buzgón nyújtanak segítséget, már-már emlékművet avatnak, de lényegi információval csak nem szolgál senki.

Miklauzic Maruszki Balázs forgatókönyvíróval egy nem különösebben izgalmas történetet jó színészekkel, igazán profi kivitelezésben mesél el, amely a rendszerváltás környékén egy-egy elem kicserélésével akár egy formanyomtatványhoz hasonlóan válhatna használhatóvá. A falu ősbűnét leleplező történet azonban romantikától mentesen próbálja a képünkbe tolni a múlttal való szembenézés oly felette szükséges voltát, s úgy csinál közben, mintha hiába tenné. Így marad neki az éjszakai műsorsáv, néhány alvászavaros középkorú néző meg egy pár filmbuzi netfüggő online letöltése.

Figyelmébe ajánljuk