Tévétorrent

Hőskeresők

Tévétorrent

A tévéjáték kockázatos holmi, mifelénk nem is nagyon készült az elmúlt években említésre méltó darab - ám a Médiatanács tán az év első felében hat filmtervet támogatásra érdemesnek tartott, köztük Miklauzic Bence filmjét is.

1990 nyarán járunk, közeledik a polgármester-választás ideje falun, van ám nagy készülődés! A falu életét hogy, hogy nem, megzavarja egy messziről jött idegen, ráadásul egy amerikai, aki az apjáról szeretne megtudni bármit, mindent. Minden emlékre kíváncsi, cserébe zöldhasú dollár üti a segítőkész falubeli markát. Egy lezuhant amerikai gép egyetlen túlélője '44-ben kis időt vendégeskedett a helyieknél, de arról már nem szól egy dokumentum sem, mi lett a jóemberrel. Aki pedig elég idős ahhoz, hogy tudja, hisz megélte, nem mond semmit. A falu valamennyi, ez esetben elég csekély angol-"tudását" összeszedve buzgón nyújtanak segítséget, már-már emlékművet avatnak, de lényegi információval csak nem szolgál senki.

Miklauzic Maruszki Balázs forgatókönyvíróval egy nem különösebben izgalmas történetet jó színészekkel, igazán profi kivitelezésben mesél el, amely a rendszerváltás környékén egy-egy elem kicserélésével akár egy formanyomtatványhoz hasonlóan válhatna használhatóvá. A falu ősbűnét leleplező történet azonban romantikától mentesen próbálja a képünkbe tolni a múlttal való szembenézés oly felette szükséges voltát, s úgy csinál közben, mintha hiába tenné. Így marad neki az éjszakai műsorsáv, néhány alvászavaros középkorú néző meg egy pár filmbuzi netfüggő online letöltése.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?