Tévétorrent

Vikings

  • - ts -
  • 2013. április 14.

Tévétorrent

Egy valamiben pártállásra tekintet nélkül is egyetérthetünk: egy jó kis vikinges filmre régóta szüksége lenne a kiművelt emberfők világának.

Mely műben aztán nagy kedvvel és még nagyobb baltákkal választanák el a mondott és kevésbé pallérozott főket a mondott emberektől. Ebbéli egészséges elvárásaink elidegeníthetetlen része az is, ha a tülkösfejűek rendjének új s dicső kiszállását adott esetben egy tévésorozattól reméljük, hisz amúgy is szembeötlő a modern sorozatok és a hagyományos moziműfajok tömeges bagzódása.

false

Nos, a History Channel - intenzív PR-munkával felvezetett - tárgybéli kísérlete kiábrándító lett. Az emlegetett fej ugyan lehull már az első részben, s vér is fröccsen itt-ott, hogy a dühös csatakiáltásokat meg a bősz arckifejezéseket ne is emlegessük, de ez semmi. Gabriel Byrne a rossz öreg király szerepében nevetséges, eljövendő utóda pedig jelentéktelen. A képek rendesen és persze unalmasan barnában tartva, s még külsők is akadnak, az ír tájba rendes skandináv skanzent fabrikált, akinek az volt a dolga, de nem történik semmi érdekes ott, semmi olyan, amit ne láttunk volna már ezerszer. Pedig az előjeleket tekinthettük jónak is, a gyártó utóbbi dobását, a vadnyugat alapmeséinek egyik - Mark Twainnél is megénekelt - legzaftosabbikát, a Hatfield-McCoy viszályt bemutató háromrészes sorozat a halvány színészi teljesítmények ellenére is egy kis gyöngyszem, de a vikingjeiken nem segít. Az pedig kifejezetten nehezíti a dolgukat, hogy nem a többi vikinggel kell megküzdeniük a piacon (mert azok nincsenek), hanem a Trónok harcával. Ahhoz meg kevesek.

Figyelmébe ajánljuk