Kövér szerint nem lehet hátradőlni, mert 2002-ben is ebből lett a baj

Választás 2022

Márki-Zay egy félnótás, az ellenzéktől pedig meg kell védeni az országot. Ne bízzák el magukat a fideszesek, nem lehet hátradőlni, mert ebből lett a baj 2002-ben is. Így foglalható össze Kövér László előadása, amit a házelnök egy csütörtök esti mezőtúri lakossági fórumon tartott Herczeg Zsolt, a helyi fideszes jelölt meghívására.

Nagyágyúját vetette be a Fidesz, hogy segítse Herczeg Zsoltnak, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerület fideszes jelöltjének kampányát. A "köteles beszéd" elhangzásának szinte napra pontosan húsz éves évfordulóján Kövér László alkotott képet hallgatóságának arról, mi lesz, ha visszajönnek Gyurcsányék. (Mint azt a Narancs.hu többször is megírta: a körzetben már nem Boldog Istvánt, hanem Herczeg Zsolt mezőtúri polgármestert indítja a Fidesz.)

A fórumnak helyet adó termet szép számban töltötték meg az érdeklődők. A közönség soraiban térségbeli polgármesterek is jelen voltak, ám hiányzott a jelenlegi képviselő, Boldog István, aki ellen tavaly emeltek vádat vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt. A felesége volt ott a fórumon.

Herczeg Zsolt felszólalásának első perceiben olyan drámai képet festett, mintha egy háborús pusztítás nyomait látnánk lelki szemeink előtt. 2010-ben, amikor polgármester lett Mezőtúron, minden romokban hevert. Mondandójának második percében máris elhangzott Gyurcsány Ferenc neve, hiszen ő tehetett minden rosszról. De elérkezett 2012-13, amikor is megszabadultak béklyóiktól, átvállalta az állam az adósságaikat, és onnantól kezdve szárnyalt a város. Azóta is dől a pénz a településre, és immár mernek nagyot álmodni. A következő évekre 30 milliárd forintnyi fejlesztési elképzelést gyűjtöttek össze. 

Kövér Lászlóból felszólalása első másodpercben máris kijött az örök pesszimista. Azt mondta, reméli, akik eljöttek a fórumra, nem bánják meg, Aki férfiember viszont haza akar menni a magyar-szerb focimeccs kezdetére (a barátságos érkőzést csütörtökön este játszották), nyugodtan tegye, nem fog megharagudni érte. Utána pedig máris előbújt belőle a listázás szenvedélye. Arra kérte hallgatóságát, hogy már a fórum estéjén hazamenve írjanak össze mindenkit, akit meg tudnak keresni, és a Fidesz mellett való szavazásra tudnának buzdítani. És másnaptól kezdve meg kell próbálni őket meggyőzni, hogy szavazzanak rájuk.

Ugyanis a tét óriási. 2002-ben is úgy voltak vele sokan, hogy minek már elmenni szavazni, úgyis győz a Fidesz. Aztán mégsem így lett. Akkor is jó irányba mentek a dolgok, ahogy most is.

 
Kövér László és Herczeg Zsolt (k)
Fotó: A szerző felvétele

Az Országgyűlés elnöke beszélt a pedagógussztrájkról is, amit politikai akciónak nevezett. Ugyanis még nem látott olyen sztrájkot - pedig "öregapja" a két világháború között szakszervezeti alapító tag volt -, hogy a Greenpeace, a Transparency International és a Helsinki Bizottság támogatta volna meg a pedagógusokat. (Néhány napja ugyanakkor egy mosonmagyaróvári fórumon épp arról beszélt, itt az ideje foglalkozni a pedagógusok fizetésével.)

Majd egy éles kanyarral a 2006. október 23-i történésekre utalva szó szerint ezt mondta: "Ezek ugyanazok. Ezek nem átallottak volna embereket meggyilkoltatni, illetve hát bizonyíték híján nem mondhatjuk, hogy ezt meg is tették, de maradva az október 23-i eseményeknél, meg a tévészékház előtti provokációnál, nem átallottak volna emberek halála révén olyan kaotikus helyzetet előidézni, amiben fel lehet függeszteni a demokratikus játékszabályokat. És mivel tudták, az ország gazdasága milyen állapotban van, és azt is tudták, hogy ez ki fog derülni - erről szólt az őszödi beszéd -, ezért csak egyetlen esélyük volt a 2010-es választások megnyerésére, ha közben eltakarítanak bennünket, a Fideszt és a KDNP-t és a polgári oldalt a politikai porondról. Tehát ránk lehetett volna sütni a rendzavarást, emberek életét, és ki lehetett volna bennünket iktatni nem feltétlenül jogállami eszközökkel. És most rajtunk kérik számon a jogállamiság állítólagos hiányát."

Már ebből is látszik, mekkora a tét Kövér szerint.

Akarunk-e még egyszer ezek karmaiba kerülni? Mert nem kétséges, hogy ugyanazt csinálják, amit akkor csináltak,

jelentette ki.

Felidézte Orbánt, aki azt mondta, velünk még azok is jobban járnak, akik nem ránk szavaznak. Erre példaként a helyi ellenzéki jelöltet idézte, aki majdnem mindent igénybe vett, amit a kormány családtámogatásként adott. Szerinte ezzel persze nincs baj, csak ha nem szavazza meg, akkor furcsa, ha mégis igénybe veszi ezeket. A családok megtakarítása duplájára nőtt 12 év alatt. A nyugdíjasok is jobban élnek, kevesebb körükben a mélyszegénységben lévők aránya. Ezt higgyék el neki, kérte a hallgatóságot, hiszen neki is van egy 83 éves nyugdíjas édesanyja, de anyósa, apósa is él, úgyhogy tisztában van a helyzetükkel. 

Ezután következett az ellenzék gyalázása és a kormány további dicsérete. Kövér azt fejtegette, a baloldali kormányok eladták az energiaszolgáltatókat, ellenben az ellenzék szerint nekik úgy sikerült lopni, hogy az állami vagyon 64 százalékkal nőtt. Hogy lehet ez? - tette fel a kérdést. A Fidesz vezető politikusa a közmunkát nevezte a legnagyobb ötletnek. Szerinte ezzel rengeteg embert tudtak visszavezetni a munka világába. Példaként a Békés megyei Sarkadot említette, ahol nemrégiben volt szintén fórumon. Ott hangzott el, hogy a korábbi 500 közmunkásból mára csak 100 maradt, tehát szerinte 400 ember rendes munkahelyen dolgozik. A közmunka révén csökkent a bűnözés is - fűzte hozzá.

A baloldal, ha nincs szegény ember, akkor csinál. Ha nincs már az országon belül, akkor behoz külföldről. Importálnak, ezeket hívják migránsoknak, folytatta gondolatmenetét Kövér László, aki azt fejtegette ezután, hogyan jutottunk el oda, hogy bele kell írni az alaptörvénybe, az apa férfi, az anya nő. "Hogy történhetett ez meg velünk? Mert tényleg fel lehet tenni a kérdést, ezt a hülyeséget ki találta ki? De nem az a hülyeség, hogy beleírjuk, hanem ilyen hülye lett a világ. És ezek a hülyék ránk akarnak törni! Rugdossák az ajtót kívülről, ezért muszáj ellenük valami védelmet létrehozni" - mondta a házelnök. A lét, illetve a nem lét a tét, mondta. Az, hogy 100 vagy 50 év múlva lesz-e még magyarság, ezen a választáson is eldől.

Innentől kezdve aztán Márki-Zay Péter gúnyolására tért át. Van egy miniszterelnök-jelöltjük, mondta az ellenzékre célozva, aki összevissza beszél. Nagy a baj Kövér szerint, mert a jelölt azt sem tudja estére, reggel mit mondott. "Ez nevetséges. Őt szánják az ország miniszterelnökének?" - hergelte a hallgatóságot. 

"Nekünk mindig győznünk kell",

sulykolta. És ha nem figyelünk a gyermekeinkre, unokáinkra, ha levesszük róluk a szemünket, egy pillanat és máris az ördögé lesznek- mondta Kövér László. Magyarországnak meg kell maradni normális országnak. Az apa férfi, az anya nő, ismételte meg. És ez szerinte így van jól.

Végezetül mindenkit újra felszólított arra, vegyék komolyan a voksolást, mert bár jók az esélyeik, de 2002-ben is azok voltak. Ha nem tudnak mindenkit mozgósítani, akkor érhetik őket meglepetések. "Nem elég nyerni, annyira kell nyerni, amennyire csak lehetséges. Kell a kétharmad, hogy továbbra is nagyobb legyen a mozgástér" - jelölte meg a célt előadása végén.

Kövér ezután írásban feltett kérdésekre válaszolt. Egy érdeklődő azt kérdezte, miért engedik meg, hogy köztörvényes bűnözők országgyűlési képviselők lehessenek. Erre úgy felelt, hogy egy ítélet még nem vonja maga után automatikusan a közügyektől való eltiltást. A demokrácia olyan társasjáték, amiben a mi kezünkben van a döntés - mondta. Ha úgy gondolják az emberek, a parlamentben túl sok a "majomparádé", akinek nem ott lenne a helye, akkor nem kell ezekre a szélhámosokra szavazni.  

 
Fotó: A szerző felvétele

A következő kérdés így hangzott: MZP és Ukrajna. Kövér válasza pedig ez volt: "Márki-Zay egy félnótás, még azt sem mondanám, hogy háborús uszító, mert fogalma sincs, miről beszél. De a háborúra a félnótások nagyon veszélyesek tudnak lenni. Aki benzines hordó körül fáklyával rohangál, azt gyorsan le kell teperni."

Elnök úrnak sokkal jobban áll a rövid haj - érkezett a következő "kérdés" egy résztvevőtől. Erre kitört a hangos röhögés. Kövér köszönte az észrevételt. Amikor hosszú haja volt, az is Gyurcsány miatt volt, mert egyszer, amikor még Gyurcsányék voltak kormányon, megkérdezték tőle, növeszti-e a haját és meddig. Erre poénból rávágta egy régi, elhíresült pápai szlogen kapcsán, hogy amíg az oroszok ki nem mennek. Ezt úgy kellett érteni, hogy 2006-ban nem jött össze a győzelem a Fidesznek, de alig várta már, hogy levágathassa.

Ha az ellenzék győz, nem biztos, hogy MZP-t választanák miniszterelnöknek - vetette fel valaki. Hát nagyon nem, vágta rá Kövér. Az ellenzék ugyanis nem a maga ura. Ha megnézzük, mondta, hogy a Soros-féle árnyékhatalom hol borogatta fel a választás eredményét, hol forgatta fel a normális parlamenti demokrácia erőviszonyait, akkor sok ilyen országot látunk Macedóniától Ukrajnáig.

Mert az sem véletlen, ami Ukrajnában most van szerinte.

Mennyire tud segíteni egy ellenzéki képviselő egy körzetet, ha marad a Fidesz-kormány, jött a következő kérdés. Nem nagyon, hangzott a válasz, amit derültség fogadott. De nem azért, mert ellenzéki valaki - tette hozzá Kövér. Viszont ha valaki úgy ellenzéki, hogy közben pocskondiáz is, akkor nem nagyon tűnik esélyesnek segítséget kérni a megalázottaktól, hogy aztán elmondhassa, mit vitt haza a körzetébe. 

A válasz végkicsengése ez volt: a fideszes politikus szerint nem tanácsos tehát olyanokra szavazni, akiktől csak remélhetnek a választók. Kizárólag azok jöhetnek számításba, akik már adtak is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk