Rekeszek és kerekek – Jönnek a dobozos biciklik

  • Koller Gitta
  • 2015. május 10.

Veló Világ

A biciklis teherszállításé a jövő? A lelkesedés már megvan hozzá. Pénteken volt a Cargonomia nyitóbulija, nem is akármilyen.

A Dembinszky utcai happeninget szépszámú érdeklődő, zsíros kenyér, bioalmalé és nem bio sör fogadta, valamint az immár szokványos belvárosi „tájkép”: kissé lepusztult ipari udvar, benne a legkülönfélébb kerékpárok, alkatrészek, melyek egyúttal zajkeltésre is szolgálnak, apró virágágyás a betonon, rasztafrizurák, szandálok, mosolyok – hippimódra tuningolva.

false

 

Fotók: Marosvölgyi Máté képei

Mégis volt valami nagyon jellegzetes az egyébként újdonságnak kikiáltott kezdeményezésben. Az, hogy egymás után nőnek ki Budapesten a kerékpározás és a természetes, hagyományos életmód köré rendeződő, inkább a lelkesedés, mint az anyagi haszonszerzés fűtötte vállalkozások. Szatyorbolt, termelői és bolhapiac, bringás ebédszállítás, „szereldmagad” kerékpárosműhelyek. Ez utóbbiak feltérképezésében és belakásában a Kortárs Építészeti Központ „Lakatlan” projektje vállal tevékeny részt – ahogy most is.

A háttér nagyjából ez: évek óta központi téma a kerékpáros-kultúra fejlesztése, a jobb levegőért, az egészségért, a hangulatért… Bizonyos optikán keresztül úgy látszik, mintha mindenki nyeregben lenne, bővül az úthálózat, és a műhelyekben épülnek szállításra is alkalmas járgányok. Közben menő lett az újrahasznosítás, a jó és egészséges ételek. És hát van összefüggés is: kell egy csapat, akik megtermelik és elhozzák helyettünk.

false


Nos, egy év tervezgetés után ennek mentén lendült mozgásba a Cargonomia, ami spanyolviasznak tűnik, de jó értelemben, mert mi lenne velünk a rém egyszerű dolgok nélkül?

„A Cargonomia egy központ a saját készítésű teherbiciklivel kiszállított helybéli élelmiszer-forgalmazás, valamint a fenntartható városi, logisztikai megoldások számára” – mondják magukról, ami a lényeg, hogy mások mellett egy biokertészet (a zsámboki), egy budapesti pékség (az óbudai Pipacs) és fenyőszállítással induló cargós csapat (a Kantaa) állt össze, hogy organizálják az organikusat. Ahogy honlapjukon olvasható: „a közvetlenül a termelőtől származó élelmiszer-elosztás mellett a Cargonomia egy olyan logisztikai központ is, mely fenntartható városi közlekedési és teherszállítási eszközöket kínál: bérelhetsz vagy vásárolhatsz saját készítésű teherbringáink közül, vagy akár tanácsot is kérhetsz az ezzel foglalkozó tagoktól!

A Cargonomia ezen túl egy olyan közösségi vállalkozás, mely nyitott bárki számára. Olyan közösségi eseményeknek is helyet szeretnénk adni, melyek a fenntarthatóság, konvivialitás vagy a nem növekedés témái köré szerveződnek. Legyen az kerékpárszerelő műhely, raklapbútor-építő workshop, varrótanfolyam vagy bármilyen kulturális rendezvény, a lényeg, hogy az egészséges és fenntartható városi életmód feltételeit igyekezzenek megteremteni.”

false

 

A kerékpárok készítését és a szervizelést a Cyclonomia vállalta, akik minimális anyagi ráfordítással, teljesen benzinmentesen hoznak létre és tartanak fenn közlekedésre, szállításra alkalmas eszközöket, de fut néhány Hampi is a cargók között, amely az első magyar gyártású teherbicikli. Ahány járgány, annyiféle funkcióval és teherbírással rendelkezik.

A magyar résztvevők és ötletgazdák mellett francia, angol, amerikai akcentussal szólalnak meg a közösség tagjai a Cargonomia nyitóbuliján: évek vagy évtizedek óta Magyarországon élők és dolgozók, termelők és kutatók. Mindezt a fenntartható fejlődés, jobban mondva a nem növekedés jegyében.

Szép elképzelések, egy jobb jövő víziója lebegett péntek késő délután abban a kis udvarban. Minden bizonnyal a nagy egység képe jelent meg annak a két embernek a fejében is, akik rákötötték a biciklijüket az enyémre – kizárólag a közösségi érzés jegyében.

Figyelmébe ajánljuk

„Elindult a hír, hogy a Samsung vásárolta meg” – milyen üzem létesül az őrbottyáni téglagyár helyén?

Új tulajdonosa akadt az őrbottyáni téglagyárnak, ahol az eddigiektől eltérő tevékenység folyik majd. Rögtön elindultak a találgatások, hogy kinek az érdekeltségébe került az üzem. Az önkormányzat igyekszik megnyugtatni a lakosságot: az eddig ismert információk szerint nem lesz akkumulátor-feldolgozás, sem veszélyesanyag-raktározás.