Rekeszek és kerekek – Jönnek a dobozos biciklik

  • Koller Gitta
  • 2015.05.10 18:05

Veló Világ

A biciklis teherszállításé a jövő? A lelkesedés már megvan hozzá. Pénteken volt a Cargonomia nyitóbulija, nem is akármilyen.

A Dembinszky utcai happeninget szépszámú érdeklődő, zsíros kenyér, bioalmalé és nem bio sör fogadta, valamint az immár szokványos belvárosi „tájkép”: kissé lepusztult ipari udvar, benne a legkülönfélébb kerékpárok, alkatrészek, melyek egyúttal zajkeltésre is szolgálnak, apró virágágyás a betonon, rasztafrizurák, szandálok, mosolyok – hippimódra tuningolva.

false

 

Fotók: Marosvölgyi Máté képei

Mégis volt valami nagyon jellegzetes az egyébként újdonságnak kikiáltott kezdeményezésben. Az, hogy egymás után nőnek ki Budapesten a kerékpározás és a természetes, hagyományos életmód köré rendeződő, inkább a lelkesedés, mint az anyagi haszonszerzés fűtötte vállalkozások. Szatyorbolt, termelői és bolhapiac, bringás ebédszállítás, „szereldmagad” kerékpárosműhelyek. Ez utóbbiak feltérképezésében és belakásában a Kortárs Építészeti Központ „Lakatlan” projektje vállal tevékeny részt – ahogy most is.

A háttér nagyjából ez: évek óta központi téma a kerékpáros-kultúra fejlesztése, a jobb levegőért, az egészségért, a hangulatért… Bizonyos optikán keresztül úgy látszik, mintha mindenki nyeregben lenne, bővül az úthálózat, és a műhelyekben épülnek szállításra is alkalmas járgányok. Közben menő lett az újrahasznosítás, a jó és egészséges ételek. És hát van összefüggés is: kell egy csapat, akik megtermelik és elhozzák helyettünk.

false


Nos, egy év tervezgetés után ennek mentén lendült mozgásba a Cargonomia, ami spanyolviasznak tűnik, de jó értelemben, mert mi lenne velünk a rém egyszerű dolgok nélkül?

„A Cargonomia egy központ a saját készítésű teherbiciklivel kiszállított helybéli élelmiszer-forgalmazás, valamint a fenntartható városi, logisztikai megoldások számára” – mondják magukról, ami a lényeg, hogy mások mellett egy biokertészet (a zsámboki), egy budapesti pékség (az óbudai Pipacs) és fenyőszállítással induló cargós csapat (a Kantaa) állt össze, hogy organizálják az organikusat. Ahogy honlapjukon olvasható: „a közvetlenül a termelőtől származó élelmiszer-elosztás mellett a Cargonomia egy olyan logisztikai központ is, mely fenntartható városi közlekedési és teherszállítási eszközöket kínál: bérelhetsz vagy vásárolhatsz saját készítésű teherbringáink közül, vagy akár tanácsot is kérhetsz az ezzel foglalkozó tagoktól!

A Cargonomia ezen túl egy olyan közösségi vállalkozás, mely nyitott bárki számára. Olyan közösségi eseményeknek is helyet szeretnénk adni, melyek a fenntarthatóság, konvivialitás vagy a nem növekedés témái köré szerveződnek. Legyen az kerékpárszerelő műhely, raklapbútor-építő workshop, varrótanfolyam vagy bármilyen kulturális rendezvény, a lényeg, hogy az egészséges és fenntartható városi életmód feltételeit igyekezzenek megteremteni.”

false

 

A kerékpárok készítését és a szervizelést a Cyclonomia vállalta, akik minimális anyagi ráfordítással, teljesen benzinmentesen hoznak létre és tartanak fenn közlekedésre, szállításra alkalmas eszközöket, de fut néhány Hampi is a cargók között, amely az első magyar gyártású teherbicikli. Ahány járgány, annyiféle funkcióval és teherbírással rendelkezik.

A magyar résztvevők és ötletgazdák mellett francia, angol, amerikai akcentussal szólalnak meg a közösség tagjai a Cargonomia nyitóbuliján: évek vagy évtizedek óta Magyarországon élők és dolgozók, termelők és kutatók. Mindezt a fenntartható fejlődés, jobban mondva a nem növekedés jegyében.

Szép elképzelések, egy jobb jövő víziója lebegett péntek késő délután abban a kis udvarban. Minden bizonnyal a nagy egység képe jelent meg annak a két embernek a fejében is, akik rákötötték a biciklijüket az enyémre – kizárólag a közösségi érzés jegyében.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.