Ha etikus hacker vagy és hibát jelzel a Telekomnak, akár börtönbe is mehetsz

  • narancs.hu
  • 2019. július 11.

Villámnarancs

Vagy megúszhatod pénzbírsággal.

"Sikerrel védte meg a legsúlyosabb büntetéstől a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt a segítő szándékú hackert, aki 2017 nyarán biztonsági rést talált a Magyar Telekom informatikai rendszerében. A szakember figyelmeztette is a társaságot a problémára, utóbb mégis feljelentették" - írja a TASZ közleménye alapján a hvg,hu.

Mint írják az ügyészség először börtönnel fenyegette, a bíróság végül csak pénzbírságot szabott ki az etikus hackerre. A TASZ nem ért egyet az ítélettel, mert a bíróság nem ismerte fel, hogy a köz érdekében végzett hackelés nem veszélyes a társadalomra, így büntetés sem jár érte.

false

 

Fotó: facebook

A történet röviden: "a TASZ védence  2017 tavaszán figyelt fel egy szokatlan IP-címre a Magyar Telekom egy nyilvános, interneten elérhető felhasználói útmutatójában. Az akkor főiskolás programozó a címet megvizsgálva rájött, hogy azon keresztül lehetséges rendszergazdai jelszóhoz jutni, ami hozzáférést enged a vállalat belső informatikai rendszeréhez. Az  etikus hacker azonnal jelezte a hibát a Telekomnak, sőt egy személyes találkozón rövid elemzésben fel is vázolta a cég kiberbiztonsági szakembereinek, milyen hibákat tárt fel, és hogy milyenek lehetnek még a rendszerben – felhasználói adatok ezreit mentve meg ezzel" - áll a TASZ közleményében.

A Telekom szakértői olyannyira elégedettek voltak az etikus hacker munkájával, hogy még az alkalmazása is felmerült, a TASZ ügyfele ezért úgy döntött, folytatja a további hibakutatást. Ezek után jelent meg nála a rendőrség: előállították és gyanúsítottként hallgatták ki a Telekom információs rendszerének feltöréséért.

Bár a Telekom szakemberei a tárgyalás során megerősítették, hogy valóban komolyan gondolkodtak az alkalmazásán, az ügyészség előzetes letartóztatásba akarta helyezni az etikus hackert, majd alkuként 2 év szabadságvesztést ajánlottak neki 4 évre felfüggesztve, ha hajlandó bűnösnek vallani magát. Ellenkező esetben letöltendő börtönt kértek volna rá.

A TASZ  közleményében azt írja, a bíróság szerencsére javított az ügyészség durva aránytévesztésén: ítéletében 600 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték az etikus hackert.

Frissítés: cikkünk megjelenése után ezt a levelet kaptuk a Magyar Telekomtól.

A Telekom rendszerébe 2017 tavaszán számos alkalommal, illetéktelenül behatoló hacker ügye kapcsán, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményével szemben az alábbiakat kívánjuk leszögezni. Ahogy az a bíróság első fokú ítélete alapján is nyilvánvaló, a hacker nem etikusan járt el, ezért etikus hackerként hivatkozni rá a cikkekben és azok címében nem tényszerű.

A Magyar Telekom ismeretlen tettes ellen korábban azért tett feljelentést, mert a hacker – az etikus hackelés kereteit több szempontból jelentősen túllépve - az első sérülékenység felfedezése után, a vállalat kifejezett kérése ellenére, számos alkalommal újabb támadásokat indított, az addig megszerzett adatok segítségével további rendszerek feltörésébe kezdett, és további jogosultságok megszerzésére tett lépéseket. Az észlelt sérülékenységet anyagi haszonszerzés céljára is próbálta felhasználni. Mindezek a TASZ saját honlapján megtalálható, etikus hackereknek szóló útmutató szerint is ellentmondanak az etikusság fogalmának.

A támadás ügyfelek személyes adatait nem érintette, azok teljes biztonságban voltak és vannak. A támadása nem érintette azokat a távközlési hálózatokat sem, amelyeken az ügyfelek kommunikálnak. A támadások kapcsán feltárt hiányosságokat a Magyar Telekom még 2017-ben, rövid időn belül kijavította, megszüntette. A vállalat bűncselekmény gyanúja miatt tett feljelentést és a vizsgálat során mindenben együttműködött a nyomozóhatósággal, azonban az ítéletre és a büntetési tételre semmilyen hatása nem volt.

Ugyanakkor továbbra is fontosnak tartjuk, hogy Magyarországon is kialakuljon az etikus hacker tevékenység szabályozott és széles körben elfogadott gyakorlata, valamint hogy a közvélemény is megismerje, megértse az etikus hackelés ismérveit. Ezt elősegítendő a Magyar Telekomnál dolgozunk egy bug bounty program kialakításán. Emellett tervezünk egy egyetemistáknak, főiskolásoknak szóló versenyt, ahol olyan feladatok megoldásán dolgozhatnak csapatokban a diákok, amely során megismerkedhetnek az etikus hackelés kereteivel.

A Magyar Telekom számára kiemelten fontos rendszereinek, valamint az ügyfelek személyes adatainak védelme. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük és monitorozzuk rendszereinket, hogy szükség esetén azonnal megtehessük a szükséges intézkedéseket. A bejelentett vagy felderített hibákat azonnal javítjuk, és folyamatosan intézkedéseket teszünk a biztonság további fokozására ügyfeleink védelme érdekében (pl. belső folyamatok, szabályozások felülvizsgálata, munkatársak képzése). A még hatékonyabb működés érdekében a Magyar Telekom nemrég átalakította biztonsági szervezetét is, amely új vezető irányítása alatt működik.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.