Hatalmas magyar győzelem Brüsszelben – Igyunk rá!

  • narancs.hu
  • 2015. október 17.

Villámnarancs

Méltatlanul kevés szó esett róla, hogyan diadalmaskodott a magyar szabadságharc.

A szomorú és fordulatos hírekben gazdag csütörtökön már-már nagyítóval lehetett csak rábukkanni arra az interjúra, amit a Magyar Idők készített a sokoldalú Tállai Andrással. A NAV-elnöki cím várományosa, jelenleg miniszterhelyettes ugyanis arról számolt be a lapnak, hogy „A kormány sikerrel vívta meg a csatát Brüsszellel, az otthoni pálinkafőzés történelmi-kulturális hagyománya így tovább élhet”. Utóbb kiderül, hogy „tervek szerint januárban új szabályok lépnek életbe”, „a pálinkafőzés szabadságának megóvásáért ugyanakkor bizonyos kompromisszumokat kellett kötni”. Mindenesetre Tállai leszögezi: „a passzusok senkinek sem okoznak majd megterhelést”.

A győzelem viszont valóban fantasztikus, merthogy arról van szó, hogy „a magyar gazdáknak a jövőben se kelljen adóraktári engedélyt kérniük, nem lesz szükség az ital alkoholfokának megmérésére és nyilvántartások vezetésére sem”, ahogy a miniszterhelyettes mondja: „a már megszokott mennyiségben továbbra is szabadon lehet pálinkát előállítani”.

Mit lehet erre mondani? Gratulálunk. Mert hova is lennénk, ha még ezt sem tudtuk volna elérni Brüsszelben. Ha lehet kérni, e nagy dicsőség alkalmából uniós győzelmünk napját nyilvánítsuk mindjárt a Magyar Pálinka Napjává. Bár az inkább unikum, ha nem is a Zwack-féle, hogy van a világon egy olyan kormány, amely az alkohol melletti harc elkötelezettje. És még büszke is rá.

Figyelmébe ajánljuk