Semjén Zsolt előkerült, és visszahozná a vasárnapi boltzárat

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 21.

Villámnarancs

Bekeményített a fővadász.

Az utóbbi időben Semjén Zsolt elég ritkán nyilvánul meg, ami azért is furcsa, mert ő nemcsak az első kereszténydemokrata, de papíron Orbán helyettese is. Persze, korábbi alakításainak ismeretében az is elképzelhető, hogy nem véletlen e visszavonulás, s a kormány számára komoly dolgok közlése helyett legfeljebb magyarkodhat egy sort valamilyen egzotikus, határon túli településen, vagy repizhet valamilyen egzotikus vadásztalálkozón. Most azonban, úgy tűnik, eljött az ő ideje. A Magyar Idők készített vele interjút, amelyben amellett, hogy minden van, ami kell (főleg migránsozás), előkerül a kereszténydemokraták leghíresebb projektje, a vasárnapi boltzár is.
Nos, úgy tűnik, Semjén még nem tett le a dologról, hiszen azzal jön, „a szabad vasárnapot sem adjuk fel”, ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy miért nem álltak ki szívügyük mellett, amikor a Fidesz meghajolt a népakarat előtt. Nos, ezért: „Mérlegelni kellett, hogy mi a következménye, ha a két népszavazást (a migrációról szólót és a szabad vasárnapról szólót) egy időben kell megtartani. A kvótareferendum élet-halál kérdés a nemzet számára, ennek eredményét nem lehetett kockára tenni, így nem volt más választás, mint visszavonni.”
Arról nem esik szó, hogy a szocik mikor jöttek a népszavazással, és hogy Orbán mikor jött.
De mit akar most ezzel Semjén? Csak tippelni tudunk. Ha lemegy az októberi népszavazás, ő előjön megint a vasárnappal. Hat év NER után egy percig se gondolja azt senki, hogy esélytelenül.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?