Visszhang: film

A Majomember

  • SzSz
  • 2024. április 17.

Visszhang

„John Wick Mumbaiban” – harsogja a marketinganyag.

A Majomember büszkén vállalja, hogy Keanu Reeves köpönyegéből bújt ki: főhőse pont olyan puskát szeretne, mint amilyet John Wick használt, bosszúhadjáratában pedig kulcsszerep jut egy kiskutyának. Dev Patel rendező-főszereplő a „nagy előd” kaszkadőreit és szakértőit akarta leszerződtetni, ám a járvány közbeszólt: a határzárakon nemhogy ők, de néhány mellékszereplő és a felszerelések egy része sem jutott át, egy idő után pedig úgy kellett könyörögnie a producereknek, hogy ne állítsák le az egész projektet.

Az, hogy szenvedélyből készült, jól látszik A Majomemberen. Patel a Skins és a Gettómilliomos csillogó szemű szereplőjéből először Oscar-jelölt színésszé (az Oroszlán című 2016-os dráma), majd most ügyes kezű rendezővé avanzsált. Mint többször elmondta, szeretett volna egy kis szívet és kultúrát csempészni a lelketlen akciófilmes műfajba. Ennek megfelelően a moziban akad indiai mitológia, társadalmi egyenlőtlenség, pöffeszkedő vallási vezető, szegénység és hatalommal való visszaélés, de még egy csapat transzvesztita harcos is tiszteletét teszi. Az ő élükre áll a névtelen főszereplő, hogy bosszút álljon anyja gyilkosán, aki egész városnegyedeket rombol le, ha a korrupt hatalom úgy kívánja. Hadjárata véres, látványos, és valóban örömteli változatosságot nyújt: végre nem embertelenül izmos, fehér férfiak gyilkolják egymást tét nélkül. A Majomember persze nem állítja a feje tetejére a műfajt, ez bizony ugyanaz a bosszúfilm, amely előtt Keanu Reeves anno fejet hajtott.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.