Visszhang: könyv

Alice Winn: In Memoriam

Visszhang

Hősi halálról számol be az angol iskolaújság In Memoriam rovata 1914 októberében: a 18 évesen bevonult egykori diákot hasba lőtték.

Parancsnoka azt írja, csak egy kis morfiumot kért, hogy ne zavarja társait a jajgatásával. Később a lap irigy vagy borzadozó olvasói közül többen a fronton megtapasztalják, hogy az ilyenfajta parancsnoki levél hazugság. Még ha igaz is egy szűkszavú beszámoló, amely említést tesz rothadó homokzsákokról, az csak a helyszínen lesz világos, hogy természetesen nem a homok rohad bennük. Hanem bomló emberi maradványok. Alice Winn hősei titokban cigarettáznak, whiskyzgetnek, de még gyötrik egymást: az iskolai ebédlőben megnyalják a zsömléjét annak, aki nem figyel. Mennek egymás után a pokolba. Van, aki dicsőségre vágyik, másnak az utcán demonstratíve – a gyávaság jeleként – fehér tollat tűznek a gomblyukába a bevonulásra agitáló honleányok. Akad, akinek nincs választása, hiszen az apja német, és bizonyítani kell a család brit elkötelezettségét, mert a háború kitörése után téglával már be is dobták egyszer az ablakukat. A kifinomult, művelt fiúknak, ahogy ők is tevékeny részesei­vé válnak, lesz szavuk a borzalomra. És az egymáshoz fűződő érzéseikkel is tudnak mit kezdeni. Próbára teszi a könyv azt, aki nem szokott férfiak testi kapcsolatáról olvasni. A férfitermészet felfedezésének könyve ez, egy jószívű szerző által. Látjuk azt is, miért szépek ezek a férfiak, hogyan ássák a lövészárkaikat, mitől rothad a lelkük, milyen a föltámadásuk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.