Visszhang: könyv

Anders Roslund: Szép álmokat

  • Toroczkay András
  • 2021.11.03 20:55

Visszhang

Roslundot adnánk a kezébe. Annak, akit meg akarnánk kínozni.

A New York Times szerint a szerző „két dologban van otthon igazán: a sötét és az annál is sötétebb történetekben”. Meg a rövid mondatokban. Tesszük hozzá mi. „Belélegzett, majd ki. / Be. Ki. / Aztán lőtt.” A krimi a Névtelen lányok trilógia második darabja. Az első címe Kopp-kopp. Egy önállóan is olvasható thriller. Bestseller lett. Ez is. Mindkettőben élet és halál a tét. Nem viccelek. Roslund sikeres tévés személyiség. Már sok sikeres könyvet írt. Korábban a 2017-ben elhunyt Börge Hellströmmel. Ez miről szól? Egy Koppenhágától San Fransiscóig és tovább terjedő nemzetközi pedofilhálózat felgöngyöléséről. Ha a rövid mondatokon nem akadunk fenn, lehet élvezni. Vagy inkább izgulni, szorongani. Szorítani, hátha van igazság. A főszereplő Ewert Grens felügyelő régi ismerős a korábbi Roslundokból: zsarukávét iszik, kordbársony kanapéról tápászkodik fel, zsarufánkon él. Hatvan év körüli, magát okolja a felesége haláláért, hiperintelligens, állhatatos. Állandó segítője Piet Hoffmann, az egykori drogkereskedőből átvedlett informátor. Amúgy izgi, ahogy e svéd urak bekémkedik magukat a mocsokba. Meglátszik a sok kutatómunka is. De a szerző mintha nem mindig találná a szavakat, sokszor klisés is, ázott ponyvaszagú. Mégis érezhetően átjön valami jóravaló az egészből. A téma miatt is sokaknak eszébe juthat a True Detective nevetséges és zseniális mezsgyéjén dülöngélő első évada. De e könyv annyira azért nem működik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.

„Csak annyi fikció, amennyi szükséges”

  • Váradi András
A Covid-időszak fotós szenzációja volt az eleddig ismeretlen, 19. század közepi New York-i fotográfus, Shimmel Zohar hagyatékát a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban bemutató tavalyi kiállítás. A hozzá készült album rögtön világossá is teszi, hogy miért beszéltek szenzációról.

A tigris és a macskák

Több mint harminc év is eltelt Szinyei utolsó életmű-kiállítása óta. Az új kutatási eredmények, eddig lappangó művek, a korábbiaktól akár gyökeresen is eltérő értelmezések miatt megkerülhetetlenné vált egy új összegző tárlat, amelyet eredetileg 2020-ra, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulójára időzítettek.

Sorompók közt

„Fölléptél. Ez engem megujit, / Hogy a sorompók közt ketten állunk. / Most, barátom, küzdjünk, hadd legyen / Győzedelmünk vagy vitéz halálunk!” Ezzel a szakasszal zárta Egy fiatal íróhoz című 1845-ös versét Petőfi Sándor, s a beazonosítható címzett, Jókai Mór (azaz akkor még Jókay Móric) voltaképpen azóta is ott áll hajdani pápai diáktársa mellett.

Korhangok

A könyv felépítése követi a szerző eddigi könyveinek logikáját. Most két barátnő levelezése adja a történet gerincét, a róluk szóló részekkel váltakozva látjuk az egymásnak szánt soraikat. Egymás tükrei ezek az írások, amikor a „valóság” és a leképzett valóság között támad feszültség.