dokusorozat

Az ezergyerekes férfi

Visszhang

Egyes bűnözők életeket oltanak ki, mások életet adnak – szólt az Istent játszva című vérfagyasztó HBO-dokusorozat mottója.

Egy évtizedeken át a saját spermáját használó nőgyógyász, Quincy Fortier (és számos leszármazottja) történetét mesélte el. De mivel mindig van feljebb (vagy lejjebb), Jonathan Jacob Meijer sztorija is a képernyőre kívánkozott. Az Apánkkal a Netflix már adott ízelítőt abból, hogy milyen, amikor egy narcisztikus férfi megrészegül saját – szó szerint – megtermékenyítő hatalmától, amelyet semmilyen törvényi rendszer nem korlátoz, lévén a gyermeknemzés mindenki alapvető emberi joga. Az erre való képesség azonban aránytalanul oszlik el, és épp ezt használják ki a Fortier-hez hasonló szélhámosok.

A holland spermadonor (az alig szabályozott nemzetközi spermabankoknak hála) egész világra kiterjedő tevékenysége a Netflix háromrészes szériájának szenzációhajhász tónusai nélkül is hajmeresztő. Több ezer gyermeke lehet világszerte, több száz csak Hollandiában. A saját gyermek iránti vágytól és Meijer szőke loknijaitól elvakult nők kezdetben a fellegekben járnak, de némi közösségi médiás nyomozás után egyre sötétebb bugyrai tárulnak fel Meijer hazugságainak (mindkét felet fűti némi eugenikus hagymáz). Saját állítása szerint merő altruizmus motiválta, azonban bizarr filozófiai eszmefuttatásokkal megtámogatott megszállottsága mást mutat. Az átejtett anyák kitartása és egy precedens értékű ítélet révén őt ugyan sikerül megállítani, de rejtély, hogy hány hozzá hasonló őrült lehet még a világban.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.