film

A szénaboglyák mögött

  • 2024. július 10.

Visszhang

A görög és macedón határon lévő tó biztosítja a szerény megélhetést a folyvást anyagi gondokkal küszködő halásznak és családjának.

Tudja, melyik határőrnek kell halat adni, tudja, mit tehet a korrupt szövetkezeti vezetőkkel szemben (semmit), de otthon ő az úr a háznál, és nem nézi jó szemmel, hogy már huszonéves lánya döntéseket szeretne hozni alig létező magánéletéről. 2015-öt írunk. Az ország csődben, a gazdaszövetkezet szétlopva, ráadásul börtön is fenyegeti a hamis számlázásba keveredett balekot. Hacsak nem fogadja el az őt már korábban is bajba sodró sógora embercsempészésre vonatkozó ajánlatát. Egy menekült 1000 eurót fizet, és sokan akarnak átjutni az északi partra. Ám a túlterhelt halászcsónak felborul, és emberek fulladnak a vízbe. A halász ráadásul közvetlen munkatársának, lánya kedvesének is akaratlan gyilkosa lesz.

A klasszikus görög dráma minden elemét megtaláljuk itt, azonban nem csak a halász a sorsát elkerülni nem tudó tragikus hős. Az övé csak az első epizód. Ugyanezen történet másik olvasatában a felesége is bejárja a poklok útját. Bár mélyen hívő keresztény, ő is el kell, hogy adja lelkét a gátlástalan báty képében jelentkező gonosz(ság)nak, hogy az – egy albán vendégmunkásra kenve a gyilkosságot – kihozza a börtönből a férjét. A lányuk (szenvedés)történetét ismerjük meg végül, hogy lássuk, mégsem klasszikus tragédia ez, mert annak a végén helyreáll a világ rendje, és érvényesülnek az egyetemes törvények. A debütáns Asimina Proedrou munkája tíz kategóriában bizonyult legjobbnak tavaly a görög filmdíjon.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.