Visszhang: film

Bemutatjuk Selma Blairt

  • 2023. május 24.

Visszhang

A híres – bár az igazi sztárok mögött mindig a másodhegedűsi szerepekre felkért – hollywoodi fimszínésznő közzéteszi, hogy súlyos betegsége van.

A testet (esetében) görcsössé, bizonytalanná tevő, a mentális képességeket drasztikusan korlátozó szklerózis multiplex. Az életveszélyes, de javulással kecsegtető őssejtbeültetés csakugyan megállít, visszafordít degeneratív folyamatokat, mégis el kell fogadnia, hogy minden megváltozik. Ez lesz élete nagy szerepe: megküzdeni a betegséggel. A nyilvánosságtól többé nem tapsot várva, de visszaigazolást, hogy igen: fogyatékaink vannak, lehetnek, és mégis értékes a bajaink felismeréséig csak pazarolt életünk.

A fő témájaként e felismerés folyamatát leképező film rendezője jól érzi, hogy a díva romjaiban is díva, és hagyja szerepelni. Aki viszont reflektál erre a természetévé lett, örökös show upra s hagyja, hogy a kamera akkor is forogjon, amikor a beszéd dadogásba fullad, a gesztusok kontrollálatlanná válnak, és a sérültség átveszi a főszerepet. Az autoimmun betegségek lelki okait érintettként jól ismerő rendező (Rachel Fleit maga a testszőrzet, a haj elvesztésével a védtelenséget mintegy „kifejező” alopeciában szenved), finoman rávezetve a testét romló állapotában is megmutatni kész egykori modellt, hogy feltárja azt is, amivel nem szívesen néz szembe: lázadva rajongott, később felszabadulva gyászolt anyja életében betöltött szerepével, aki meg nem élt ambícióit lányára projektálta, elvárva tőle a sikert, ugyanakkor porig rombolta az ő álmait megvalósító gyereke önbizalmát, aki sosem lehetett elég jó.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk