Visszhang: képregény

Bryan Caplan–Zach Weinersmith: Szabad a pálya

  • - barotányi -
  • 2021. augusztus 25.

Visszhang

Az újabb menekültválság küszöbén talán nem árt logikusan, rendszerezetten áttekinteni, milyen érvek szólnak a bevándorlás, a menekültek beengedése mellett.

Ezt a munkát most rendhagyó módon végezte el Bryan Caplan amerikai közgazdászprofesszor, aki képregényformátumban magyarázza el, miért nem kell aggódnunk, ha – feltéve, de némely országok vezetői által meg nem engedve – idegen országokból származó, más kultúrában szocializálódott embe­rek érkeznek hozzánk.

Caplan meggyőződéses, elkötelezett libertariánus, aki bevándorláspárti álláspontját megpróbálja gondosan alátámasztani, legyen bár szó a bevándorlók munkájának nettó jelenértékben is kifejezhető hasznáról, vagy arról, mit tesz hozzá az akár legkevésbé képzett munkaerő is a megbillent nyugdíjrendszer konszolidációjához. A szerző az ökonómiai megközelítés mellett arról is beszél, hogy nem igazán találni érvényes filozófiai érveket a bevándorlás ellen. Argumentációja, elemzései többnyire szellemesek, elgondolkodtatók, legfeljebb azt vethetjük a szemére, hogy feltételezi: embertársaink elfogadják az észérveket a zsigeri, irracionális megfontolásokkal szemben. Nem biztos, hogy elég érv például a bevándorlók által elkövetett terrorcselekmények bekövetkezésének (a villámcsapásokhoz képest is) igen csekély valószínűségéről beszélni, ugyanis ha tömegesen komolyan vennék az efféle megfontolásokat, akkor még a lottózók is bezárhatnának.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk