Visszhang: koncert

Costello and Nieve in Concert

Visszhang

A kilenc évvel ezelőtti szólókoncert után ezúttal régi zenésztársával, Steve Nieve-vel tért vissza a Müpa színpadára Elvis Costello.

Ahogy felbukkannak a színpadon, szinte úgy néznek ki, mint egy ikerpár: hasonló zakót, nadrágot és kalapot viselnek, és mindketten szemüvegesek. Costello az éneklés mellett gitáron játszik, Nieve elsősorban zongorán (nem is akárhogyan), de időnként átfordul a szintihez, és még egy furán effektezett melodikát is a kezébe vesz. A zenei hangzás néha telítettebb a színpadon látható hangszerparkhoz képest – egy pár dalban a dob és a basszus előre programozott formában szólal meg. Például a Watching the Detectivesben, amelynek pszichedelikus reggae-je az est egyik csúcspontjának bizonyul. A két angol a turnén sosem adja elő ugyanazt a szettlistát, sokszor koncerten belül változtatnak az előre tervezett programon. Gyakran az adott helyhez szabják valamennyire a dalokat, és ahogy Costello félig-meddig beígérte múlt heti lapszámunkban lejött interjújában, a Szomorú vasárnap is elhangzik; természetesen angolul. A Paul McCartney-val közösen írt dalokból ezúttal a So Like Candyre esik a választás, és a másik nagy mentor/dalszerzőtárs, Burt Bacharach is megidéződik. Felcsendül a She című Charles Aznavour-örökzöld, a (What’s So Funny ’Bout) Peace Love and Understandingben pedig Nieve is dalra fakad. Mindegyik dal az utolsónak tűnik, de mindig jön egy újabb – végül az örök sláger Alisont követő Couldn’t Call It Unexpected No. 4 a zárás, közönségből énekléssel, és a közönséget a színpadon énekeltetéssel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.