Visszhang: könyv

Csapdában a múzeumban (Geronimo Stilton)

  • - krusovszky -
  • 2022. június 22.

Visszhang

A gyerekeket megcélzó populáris kultúrá­ban csak úgy hemzsegnek az egerek.

Ennek az egérbiznisznek az egyik legszerethetőbb képviselője Geronimo Stilton. A milánói Elisabetta Dami írónő fejéből kipattant rágcsáló mára az egész világot meghódította, a róla szóló füzetkék több mint 150 millió példányban keltek el, s több tucat nyelven olvashatók. A kissé teszetosza, ugyanakkor rendkívül kalandos életű sajtzabáló külön branddé nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben: készült róla animációs sorozat, színdarab, kifestő, játékfigura, póló, kistáska és hajcsat is. A célközönség a jellemzően már önállóan olvasó, de még korlátozott mennyiségű szöveg befogadására képes korosztály. A könyvecskék valahol a képregény és a szöveges mesekönyv határán billegnek, történeteik nincsenek túlbonyolítva vagy kulturális-erkölcsi-szellemi belbeccsel elnehezítve.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.