Visszhang: film

Éjszakai mesék

  • SzSz
  • 2021.10.06 20:55

Visszhang

Kiközösítés, szerelmi csalódás, egy barát elvesztése – ilyesmiktől rettegünk pubertáskorban.

Ha közben szemüveges, introvertált kissrácok vagyunk, mint Alex, aki naphosszat mindenféle horrortörténeteket körmöl a füzetébe, az csak rátesz egy lapáttal. Hősünk szerzői tapasztalatai ellenére is elég hamar belelép egy boszorkány csapdájába, illetve egy ódon házba, amely évszázadok óta gyerekeket fogyaszt. Csak úgy kerülheti el végzetét, ha minden este új libabőrös sztorival szórakoztatja az őt és Yasmin nevű társát fogva tartó boszorkányt.

Ha Stephen King Marvel-hős lenne, bizonyára így festene az eredettörténete, de válogatott horrormeséket bemutató antológia keretének sem lenne utolsó az Éjszakai mesék, az alkotók azonban egészen más irányba vitték el J. A. White 2018-as gyerekkönyvének adaptációját. David Yarovesky rendező igyekezett az eredeti mű szellemiségét megtartva mérsékelten rémisztgetni: a megelevenedő lények épp csak annyira félelmetesek, hogy a tizenéveseknek néhány álmatlan éjszakát okozzanak. A felnőttek szórakoztatásáról pedig Krysten Ritter boszija gondoskodik, aki egyszerre hozza a gonosz mostohák rosszindulatát és az olyan főgenyák szemétkedő humorát, akiket a végére általában megszeretünk. Az őt szolgáló, láthatatlanságra képes macska, a hatalmas pók, vagy épp a Jancsi és Juliska cseppet sem mesebeli vasorrú bábája persze rémisztőek – de nem hasonlíthatók ahhoz a kínhoz, amit az a gyerek él át, aki úgy érzi, nem tartozik sehová és senki nem fogadja el őt. Kár, hogy a film az előbbiekre helyezi a hangsúlyt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.