Visszhang: film  

Fekete Özvegy

  • - kg -
  • 2021. július 14.

Visszhang

Végre megtudhatjuk, mi történt az Amerika Kapitány: Polgárháború és a Bosszúállók: Végtelen háború között.

Izgalmas film lenne az is, amelyikben a Disney könyvelői vallanak a kérdéses időszak Marvel-filmes bevételeiről, de ez még nem az: egyelőre Natasa Romanov, a Fekete Özvegy családi viszonyairól, életrajzának eddig csak szűk körben, főleg egy orosz szuperkém-program hátsó helyiségeiben elsuttogott részletei­vel ismerkedhetünk. Szomorú, de igaz: Natasának terhelt gyermekkor jutott. Ahogy Stephen Leacock írta a hasonlóan sanyarú sorsú Gertrúd nevelőnőről: nem ismerte se atyját, se anyját, mindketten évekkel a születése előtt haltak meg. Ilyen mélységekből egyenes út vezet az orosz gyerekkatona-programba, amelynek feje nagyon hasonlít Ray Winstone-éhoz. A film legnagyobb harcait nem lőfegyverekkel, hanem szöggel kivert orosz akcentusokkal vívják: Winstone szájából például úgy ömlenek az oroszosan angol szavak, hogy arra a nyolcvanas évek hollywoodi főgonoszainak szellemei is összekacsintanak. A színészek egyik felének (Winstone, Scarlett Johansson) az lett mondva, vegye komolyan magát, hiszen ez egy Marvel-mozi, a másik felének (Rachel Weisz, David Harbour) meg az, hogy mehet a hülyéskedés, hiszen ez egy Marvel-mozi. A két tábor között Florence Pugh ingadozik egy sokzsebes mellényben. De ezek csak amolyan felnőttes szempontok. Johansson olyan hiteles Fekete Özvegyként, amilyen csak egy Fekete Özvegy lehet, a legnagyobb szuperhős azonban az a budapesti lépcsőház, amely eddig minden nálunk forgató amerikai filmest rabul ejtett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.

Hogy jobban fájjon

Tavaly nyáron Texas állam súlyosan megszigorította a művi terhességmegszakítás feltételeit: megtiltotta, hogy ilyen műtéteket végezzenek el, ha már kimutatható a magzati szívhang.