Visszhang: lemez

Gold Panda: The Work

  • - minek -
  • 2022. november 16.

Visszhang

Derwin Dicker a brit elektronikus (tánc)zene late bloomere.

Már akkor közel járt a harminchoz, amikor Gold Panda néven kiadta első felvételeit, de az a friss hangzás, amit máig kihallani például a 2009-es Back Home-ból, valósággal felrobbantotta a szcénát. Gondosan feldarabolt és egymáshoz illesztett hangszerfutamok, folyton-folyvást megbotló ritmusok egy finoman bontakozó, érzelmes és harmonikus, testet-elmét megmozgató szerzemény szolgálatába állítva. Védjegye a sokszínűség, amihez számos fedőnév tartozik. 2019-ben DJ Jenifa néven adott ki egy albumnyi gusztusos-ropogós house-szerű zenét, Sellingként pedig a Simian Mobile Discós Jas Shaw társaságában készített kísérletező albumot. Bár a Gold Panda fedőnevet hat éven át pihentette, most egy teljes albumon mutatja meg, mi az, ami kivételessé teszi őt pályatársai között. A The Work cím utalás az önvizsgálattal, terápiával és tisztulással eltöltött évekre, amikor a kreatív alkotómunka is a gyógyulást szolgálta. Dicker kezében ismét jól állt az olló és a ragasztó: a gondos szerkesztés-komponálás során a sok-sok kivágás rendre a megfelelő helyre került, a beateket pedig csak bólogatva lehet kibírni. A különleges sodrású, japán zenei motívumokkal megbolondított, rendhagyó downtempo/trip hop szerzemények közé becsúszhat egy-egy olyan euforikus darab, mint az I’ve Felt Better (Than I Do Now), vagy a post-post dubstep Plastic Future, utóbbi – rácáfolva a címére – maga a megtestesült keserédes nosztalgia.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Történetből történetbe

A könyv első fejezetének novellái időtlen térbe helyezik a névtelen Fiú történetét, mely így – az elsőszülött vagy a tékozló fiú toposzától a krisztusi jelentésekig – elvont, mitológiai, bibliai és tropikus, vagy akár popkulturális tartalmak közvetítője lehet.

Bizonytalan szavazók

Aki a cím alapján egy koronavírusról szóló előadásra számít, meg fog lepődni. Pintér Béla új politikai pamfletnek is beillő előadása arra kíváncsi, hogy miért lesz vagy marad valaki fideszes.

 

A pestlőrinci lepel

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

Helyes gondolatok

A kormányoldalon nem enyhül a Svédország NATO-csatlakozását kísérő elmebaj. Politikailag értelmezhetetlen megfontolásból a szuverenitására máskor oly kényes Orbán-kormány változatlanul úgy táncol az ügyben, ahogyan Erdoğan török elnök fütyül, de ő legalább tud mire hivatkozni: a Svédországba kivándorolt vagy menekült kurdok tízezreire Ankara potenciális veszélyforrásként tekint, és sehogyan sem bírja megemészteni, hogy a svédek ezt a kérdést a saját demokratikus meggyőződésük szerint kezelik.

„Ha szabad lennék”

A klasszikus értelemben vett rendezést a háta mögött hagyva valami teljesen újba kezdett: 2015-ben elvégezte a család- és rendszerállítás-tanfolyamot, és jelenleg a Sztoriműhely vezetője. Trauma feldolgozásáról, berögzült színházi struktúrákról és a változás lehetőségeiről beszélgettünk vele.