Visszhang: könyv

Horváth Benji: Emlékmű a jövőnek

Visszhang

Ez a kötet úgy büszke eredetére és úgy mutatja fel a költészeti, formai és nyelvi tradícióit, hogy kíméletlenül, helyenként pedig példátlan merészséggel fel is forgatja.

A versek poétikai és gondolati határokat feszegetnek, újrakonstruálva a mitológiai, irodalomtörténeti és kulturális tereket; „ha olyan korlátolt lennék, mint / a nyelv, sokkal egyszerűbb lenne minden”. Szerencsére semmi sem ilyen egyszerű.

A szövegekben az egyéni és a közösségi múlttal („milyen érzés 30 éve szabad / kisebbségben élni”), a szembenézés a jövővel, a személyes és a társadalmi, kulturális örökség befogadásának és továbbadhatóságának lehetőségei mellett őszintén és bárminemű giccs nélkül kap hangot az erdélyi magyar identitástudat és a transzilvanizmus is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.